Nagyszüleimnél szilveszteri aprósüteményként szilvalekváros hájas tésztát sütöttek. Szilveszterig általában már levágták a disznót, így volt friss háj bőven. A hájas tésztát jellemzően szilvalekvárral töltötték és porcukorba forgatták.
Hájas tésztát természetesen máskor is süthetünk. Az alábbiak szerint készül:Hozzávalók:
25-30 dkg háj
40 dkg liszt
1 tojás
0,5 dl fehérbor
só
szilvalekvár
porcukor
25-30 dkg háj
40 dkg liszt
1 tojás
0,5 dl fehérbor
só
szilvalekvár
porcukor
A hájat megtisztítjuk hártyáitól, majd lekaparjuk vagy ledaráljuk, hűtőbe tesszük. A lisztből, a tojásból, a sóból és a fehérborból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen vékonyan kinyújtjuk és késsel rásimítjuk a hájat. A megkent tésztát feltekerjük, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, az így kapott hosszúkás tészta két szélét középre, majd félbe hajtjuk. Hűvös helyen 30 percet pihentetjük. Majd ismét nyújtófával lelapítjuk a tésztát, három rétegűre hajtjuk és ismét hűvös helyen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik. Ezt követően fél cm vastagra kinyújtjuk és 4 x 7 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. Mindegyik tésztadarabra diónyi szilvalekvárt rakunk, félbe hajtjuk. 30 percet hűvös helyen pihentetjük, majd 190 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk. Langyosan kínáljuk.
A recept először a Pécsi Borozó 2011. évi téli számában jelent meg.
A recept először a Pécsi Borozó 2011. évi téli számában jelent meg.
Lájk! :-)
VálaszTörlésEzer éve nem ettem hájastésztát! Mama dióval készítette gyerekkoromban ;-)
VálaszTörlésImádom!! Én többször sütök, mert a vágásból mindig bőven van háj.Igaz, hogy meg kell dolgozni érte, de megéri!!:))
VálaszTörlésEzt most nagyon megkívántam, ennek nem lehet ellenállni.:))
Zsófi, Anazar, Tücsi! Köszönöm!:)
VálaszTörlés