2011. április 19.

Húsvéti pizzatorta

A pizzatorta készítésekor jól hasznosíthatjuk a húsvéti sonka szeleteléskor leeső részeket, illetve a maradékot Ezzel a mutatós tortával változatossá tehetjük húsvéti ételeinket, meglephetjük vele családunkat, vendégeinket, a locsolókat. A recept a Kifőztük 4/2011. évi, húsvéti számában jelent meg. Hozzávalók: a tésztához 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1,8 dl langyos víz, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 1,5 teáskanál só. A töltelékhez 30 dkg főtt sonka, 20 dkg sajt, 20 dkg erdei gomba (fagyasztott is használható), 5 db tojás, 1 db közepes hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1,5 evőkanál olívaolaj, 1 kis üveg (80 g) sűrített paradicsom, 1 evőkanál szárított oregánó, 1 teáskanál szárított rozmaring, 1-2 teáskanál cukor, frissen őrölt bors, só. A sütéshez 20 cm átmérőjű tortaforma.A langyos vízhez keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk kevés liszttel és hagyjuk felfutni. Ezt követően hozzákeverjük az olívaolajat. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket és bedagasztjuk a tésztát. Egyharmad részét vágjuk le, gyúrjuk át, majd így teszünk a nagyobb résszel is. Letakarva langyos helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára. Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. A megtisztított hagymát, fokhagymát vágjuk apró kockákra és megdinszteljük a felhevített olívaolajon. A megtisztított, megmosott gombát leforrázzuk, lecsöpögtetjük a hagymához adjuk, majd megszórjuk a szárított fűszerekkel. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 1,5-2 dl vizet, a sót, a frissen őrölt borsot, ízlés szerint kevés cukrot és 10-15 perc alatt főzzük sűrű szósszá. A főtt sonkát kisebb darabokra tépkedjük, a sajtot vékonyan felszeleteljük. Miután a tészta megkelt, a nagyobbik darabot lisztezett felületen kinyújtjuk először 15-20 cm átmérőjű kerek lappá, majd letakarva 10 percet pihentetjük. Ezt követően tovább nyújtjuk kb. 40 cm átmérőjű kerek lappá, hogy jól kilehessen vele bélelni a tortaformát. Kiolajozzuk a formát és beletesszük a tésztát úgy, hogy kissé túllógjon a peremen.Megtöltjük töltelékkel, először a gombás paradicsomszószból teszünk a tésztára, majd megszórjuk sonkával és sajttal. Ekkor ismét szósz és sonka következik. Erre ráütjük az öt tojást, és addig rétegezzük a tölteléket, míg el nem fogynak a hozzávalók. Ekkor a kisebb tésztát is kinyújtjuk, befedjük vele a tölteléket, ráhajtjuk a lelógó tésztaszéleket. 20 percig langyos helyen kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt készre sütjük. 20 perc pihentetés után melegen tálaljuk.

Tipp: a töltelékhez nyers tojás helyett a húsvéti főtt tojásokat is használhatjuk szeletelve vagy egészben.

8 megjegyzés: