A vargabéles egy erdélyi eredetű tészta. Több forrás is megemlíti, hogy Kolozsváron az 1920-as és 1930-as években a Darvas-féle vendéglőben készült a legjobb vargabéles. Olyannyira híres volt, hogy Budapestről is rendeltek. A szállítást úgy oldották meg, hogy taxival kiküldték a friss meleg vargabélest a kolozsvári repülőtérre, a budapesti járathoz. Más források szerint igazán jó vargabélest Marosvásárhelyen készítették a Tag vendéglőben, Guscháték.
A vargabéles receptek tekintetében azonos, hogy két vékony tésztaréteg között, egy kifőtt tésztás-túrós-tejfölös töltelék található. Ami a receptek között eltérést mutat az a vékony tésztaréteg milyensége. A két nagy ínyesmester - Magyar Elek és Kövi Pál - vargabéles receptjét összehasonlítva, ez az apró eltérés ugyancsak megfigyelhető. Magyar Elek receptjében omlós tészta szerepel, míg Kövi Pál receptjében rétestészta. Valójában mind két változatát készítik.(Én is a rétestésztás változatot ismertem.)
Az általam készített vargabélesben nem széles metélt, hanem cérnametélt szerepel. A vékony tésztalap bolti réteslapból készült. (Biztos másmilyen volt mint a Darvasné-féle híres vargabéles, de vendégeink tetszését elnyerte. Még augusztus elején, anyukám névnapjára készítettem, mazsola nélkül, mert a vendégek között volt olyan, aki nem szerette.) A megadott mennyiségből nagyobb adag, 8-10 személy részére elegendő vargabéles készíthető. A tepsi belső mérete 33x38 cm. Aki kisebb adagot szeretne készíteni, felezze meg a mennyiségeket és a megadottnál kisebb, közepes méretű tepsit használjon.
A vargabéles receptek tekintetében azonos, hogy két vékony tésztaréteg között, egy kifőtt tésztás-túrós-tejfölös töltelék található. Ami a receptek között eltérést mutat az a vékony tésztaréteg milyensége. A két nagy ínyesmester - Magyar Elek és Kövi Pál - vargabéles receptjét összehasonlítva, ez az apró eltérés ugyancsak megfigyelhető. Magyar Elek receptjében omlós tészta szerepel, míg Kövi Pál receptjében rétestészta. Valójában mind két változatát készítik.(Én is a rétestésztás változatot ismertem.)
Az általam készített vargabélesben nem széles metélt, hanem cérnametélt szerepel. A vékony tésztalap bolti réteslapból készült. (Biztos másmilyen volt mint a Darvasné-féle híres vargabéles, de vendégeink tetszését elnyerte. Még augusztus elején, anyukám névnapjára készítettem, mazsola nélkül, mert a vendégek között volt olyan, aki nem szerette.) A megadott mennyiségből nagyobb adag, 8-10 személy részére elegendő vargabéles készíthető. A tepsi belső mérete 33x38 cm. Aki kisebb adagot szeretne készíteni, felezze meg a mennyiségeket és a megadottnál kisebb, közepes méretű tepsit használjon.
Hozzávalók: 1kg krémes túró, 6 dl tejföl, 2 csomag (6 lapos) réteslap, 50 dkg cérnametélt, 6 db tojás, 25-30 dkg cukor, 2 evőkanál vaníliás cukor, mazsola és reszelt citromhéj ízlés szerint, a réteslapok kenéséhez 15 dkg margarin/vaj olvasztva. Porcukor a szóráshoz.
Megjegyzés: én krémes túrót használtam, ezért nem tettem a töltelékbe vajat vagy margarint, de ha száraz a túró, keverjünk hozzá 15-20 dkg szobahőmérsékletű vajat vagy margarint.
Megjegyzés: én krémes túrót használtam, ezért nem tettem a töltelékbe vajat vagy margarint, de ha száraz a túró, keverjünk hozzá 15-20 dkg szobahőmérsékletű vajat vagy margarint.
Elkészítés: A cérnametéltet forró sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és az ízlés szerinti reszelt citromhéjat és mazsolát. A túrós keverékbe forgatjuk a cérnametéltet. A tojások fehérjét habbá verjük és a tésztás-túrós keverékhez adjuk. Egy nagyobb méretű (33x38 cm) tepsit kibéleljük a réteslap felével úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal. A réteslapra öntjük a tésztás-túrós tölteléket, majd a réteslapok másik felével - laponként vajazva - befedjük a tölteléket. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 40 perc alatt. 15 perc pihentetés után szeletelhetjük. Melegen, langyosan, hidegen egyaránt finom. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Nagyon szépséges szelet
VálaszTörlésNagyon guszta! Olyan finom lehet!
VálaszTörlésKöszi Bianka!
VálaszTörlésKöszi Judith! Finom volt!;)