A Királynők desszertjével a "Sütés" című szakácskönyvben találkoztam. Régóta szerettem volna elkészíteni, de valahogy elmaradt. Nagy hiba volt....Gyorsan összeállítható, egyszerű, finom desszert. (Sikerét bizonyítja az is, hogy egymás után kétszer is elkészítettem:) Feltételezem rokonságban állhat az angolok Királyi pudingjával....Minimális változtatással következzék a recept:
Hozzávalók: 6 dl tej, 3 dkg vaj, 23 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 narancs reszelt héja, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 6 evőkanál ribizlilekvár (vagy narancs-, málna-, eper, kajszibaracklekvár). Kevés vaj a sütőforma kivajazásához.
Elkészítés: A tejet a vajjal, a reszelt narancshéjjal és 5 dkg cukorral felmelegítjük. A tojássárgákat habosra keverjük és hozzáöntjük a tejes keveréket. Végül a zsemlemorzsát is belekeverjük. Egy legalább másfél literes porcelán sütőformát kivajazunk és beleöntjük a masszát, majd 15 percig pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, hogy a massza (puding) átsüljön. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral. A lekvárt a megsült masszára kenjük, rákanalazzuk a felvert tojáshabot. 150 fokon további 25-30 percig sütjük, szárítjuk a desszertet, amíg a tojáshabon egy kéreg nem képződik. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk. Kanál segítségével desszertes tányérra halmokat kanyaríthatunk belőle, így kínáljuk.
Tényleg fenséges
VálaszTörlésAz volt! Nagyon ízlett!
VálaszTörlésHuu hàt ez finom lehet! Ki fogom pròbàlni!
VálaszTörlésAnikó! Remélem tetszeni fog!Egyszerű, gyors és finom!
VálaszTörlés