A disznónyelvnek ilyen módon való elkészítését anyukámtól tanultam. Az abálás nem más, mint lassú tűzön - forrpont alatt - jellemzően hosszabb (de lehet rövidebb) idejű főzési folyamat, amelynek során az abálandó dolgok szépen megpuhulnak, elveszítik jellegzetes szagukat és készen állnak a fogyasztásra vagy a további felhasználásra. Jellemzően szalonnát, pacalt, nyelvet, disznóvágáskor jó néhány töltelékbe szánt húsfélét abálnak. (Valójában maga a húsleves főzése is egyfajta abálási folyamat.) Felénk az abálásnak rokon kifejezése a kövesztés, pl.: abált vagy kövesztett szalonnát készítenek:)
Hozzávalók: 4 db disznónyelv, 2 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 teáskanál szemes fekete bors vagy borskeverék, só, őrölt pirospaprika, 4-6 gerezd fokhagyma zúzva.
Hozzávalók: 4 db disznónyelv, 2 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 teáskanál szemes fekete bors vagy borskeverék, só, őrölt pirospaprika, 4-6 gerezd fokhagyma zúzva.
Elkészítés: A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy két-három újjnyival a nyelvek felett ellepje. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takarék lángra vesszük a tüzet és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot és addig főzzük (2-3 órát is igénybe vehet) amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges részeket eltávolítjuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával és szép piros őrölt paprikával megszórjuk. Langyosan vagy hűtve, vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk.
Bár alapjáraton nem nagyon ettem, de a képed láttán azt hiszem most azonnal nekilátnék
VálaszTörlésJaj de finom is ez! A leve pedig remek leves alapja lehet.
VálaszTörlésÉrdekes, a kövesztés kifejezést a Kis-Alföldön tanultam.
Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe? Abált szalonnát sokszor készítettem ezzel a módszerrel. Mostanában egyre ritkábban (nem gyűjtjük a fölös kilókat), de az íze azért igencsak hiányzik. Itt a megoldás: abált nyelv.
VálaszTörlésNagyon köszönöm!
Köszi Bianka! Próbáld ki!
VálaszTörlésÍgy igaz Jókaja!:)Valóban a leve is remekül hasznosítható. Úgy látszik más vidékeken is használják a kövesztés kifejezést...:))
Ó, Ildikó ezt én is szoktam mondogatni..:)Örülök, hogy tetszik a recept!
megkérdezhetem, melyek a fölös részek? soha nem csináltam még, de megkívántam, ahogy leírtad :)
VálaszTörlésA nyelv felső része, a főzést követően jellemzően kifehéredik, könnyedén eltávolítható, gyakorlatilag lehúzható. Ez a fölösleges rész. Még nyers állapotban az egyéb, túl zsíros, esetleg nem elég tetszetős részek is eltávolítandók. A nyelv alapvetően finom szín hús, annak kell megmaradni.
TörlésA nyelv külsö részeit távolitjuk el
TörlésHolnap reggel éppen ezt fogok készíteni. Franta
VálaszTörlésÉn is csinálok mert arany áron adják!
VálaszTörlés