Az ecetes olajos lében eltett szegfűgombát akár önálló salátaként húsokhoz, vagy más saláták, hideg ételek remek kísérőjeként is felhasználhatjuk.
Hozzávalók: Egy üveghez 25 dkg szegfűgomba. A léhez 1 rész ecet, 7 rész víz (kb. 0,5 dl ecet és 3,5 dl víz) ízlés szerint, de kb. 1 teáskanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 6-6 szem rózsabors és zöld bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ágacska tárkony, 2 szál oregánó, 2-3 evőkanál olíva olaj.
Elkészítés: A gombát megmossuk, leforrázzuk, majd lecsöpögtetjük. A víz, ecet, cukor, só keveréket felforraljuk, 1 percre beledobjuk a gombát, majd a tűzről levéve a gombát szűrőlapát segítségével az üvegbe merjük. Fokhagyma gerezdeket és a tárkony, valamint oregánó ágacskákat teszünk a gomba közé, felöntjük lével, rászórjuk a borsot és a tetejére öntjük az olajat úgy, hogy teljesen ellepje az üveg felső részén a lét. Miután kihűlt, lezárjuk és hűtőbe tesszük.
Elkészítés: A gombát megmossuk, leforrázzuk, majd lecsöpögtetjük. A víz, ecet, cukor, só keveréket felforraljuk, 1 percre beledobjuk a gombát, majd a tűzről levéve a gombát szűrőlapát segítségével az üvegbe merjük. Fokhagyma gerezdeket és a tárkony, valamint oregánó ágacskákat teszünk a gomba közé, felöntjük lével, rászórjuk a borsot és a tetejére öntjük az olajat úgy, hogy teljesen ellepje az üveg felső részén a lét. Miután kihűlt, lezárjuk és hűtőbe tesszük.
Én még ilyet csak egyszerű csiperkével csináltam (azt is nagyon szeretjük). Szegfűgombával káprázatos lehet, hiszen fűszeresebb íz, ha hozzájutok, feltétlenül kipróbálom!
VálaszTörlésMegmondanád meddig tartható el így a gomba?
VálaszTörlésSzerinten több hónapig...(gondolva az ecet és olaj jótékony tartósító hatására) bár én rövidebb idő alatt szeretném felhsználni:)
VálaszTörlés