2009. július 18.

Kajszibarck szorbet

Napmátka és Trinity ihletett meg, hogy én is elkészítsem a magam kajszibarck szorbetjét. Hát nem bántam meg, sőt! Azt hiszem fog még a szorbet vendégeskedni a konyhámban:) A szorbet (ejtsd: szorbé..franciásan:) nem más mint egy jégkásás hűsítő (jeges fagylaltnak is hívják). A szorbet (sorbet, sörbet) eredetét tekintve többek is magukénak vallják(pl.:törökök, franciák a nagy terjesztők, akik kevés alkohollal is megspékelik esetenként, és az olaszok akik granita-nak keresztelték, és amelyet kávéból is készítenek és tejszínhabbal kínálnak...) Annyi bizonyos, hogy már az ókorban is készítették, nálunk a török hódoltság idején terjedt el. A szorbet hagyományosan jégdara és gyümölcs keveréke. Fagyos gyümölcs összeturmixolásával is készíthető, valamint összeturmixolt friss gyümölcs és szirup keverékének a lefagyasztásával is előállíthatjuk. (Én az utóbbi lehetőséget választottam egy kevéske pálinkával megbolondítva:)
Hozzávalók: Kb. 50 dkg kajszibarack, 15-20 dkg cukor, 3,5-4 dl víz, 1 db lime és fél citrom leve, 2 evőkanál pálinka.

Elkészítés: A barackokat meghámozzuk és összeturmixoljuk, ráfacsarjuk a lime és a citrom levét. Közben a cukorból és a vízből szirupot főzünk és lehűtjük, majd a lehűlt szirupot összekeverjük az összeturmixolt kajszibarackkal, hozzá adjuk a pálinkát, jól összkeverjük. Ezt követően dobozba tesszük és 4-6 órát fagyasztjuk, közben óránként átkeverjük. Ennél jobb hűsítőt nem is lehet készíteni:)

3 megjegyzés:

  1. Gombócolva rendkívül szép, az ízén a pálinka pedig még dob is! Tetszik!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nah, szép... Kis nyári lerészegedés...:DD

    VálaszTörlés