A fekete ribizli dzsemet ugyan úgy készítettem, mint a piros ribizliből készült dzsemet, (azért bemásolom az elkészítést) talán kicsivel több cukrot adtam hozzá. A fekete ribizlinek olyan különösen kellemes illata van, már azért is jó volt főzni, mert ez az illat átjárta a lakást.
Hozzávalók: 4 kg fekete ribizli, 1 kg és 80 dkg kristálycukor, kevés tartósító a dzsemek tetejére.Elkészítés: A ribizlit 3-4 vízben alaposan átmossuk és egy fazékban szárastól feltesszük főni kb. 20 percig. Ezt követően a megfőtt ribizlit melegen átpasszírozzuk. (Én tekerős paradicsom passzírozót használtam.) A száras, magos, héjas részt egy szűrőn még át lehet passzírozni, mert itt sok hasznos anyag maradhat (pektin:)ami a zselésítést segíti. Megéri a fáradságot:) Az átpasszírozott ribizli velőt felmelegítjük és amikor kezd forrni hozzá adjuk a cukor felét, 5 percig főzzük, majd a cukor maradék részét is hozzá adjuk, összeforraljuk és forrón üvegekbe töltjük. Hagyjuk kicsit bőrösödni, nagyon minimális tartósítót szórunk a dzsemek tetejére, majd rárakjuk az üvegek tetejét és száraz dunsztba rakjuk, azaz jól betakarjuk a dzsemeket. Amikor kihűlt, felcímkézzük és a spájzba (nálunk ez van, nem kamra:) tesszük.
Jó ez a paszírozós készítés, hogy nem kell szemezni, tetszik!!!!
VálaszTörlésSzépséges lett!!!
Trinity! Köszönöm:)! Csak javasolni tudom ezt a megoldást, nem olyan macerás.
VálaszTörlésHolnap fogom én is megfőzni, paszírozva, a halpaszírozón, de most csak egy kilóból.Nagyon szép színe van, imádom.
VálaszTörlés