2010. augusztus 9.

Kifőztük! 6. szám!


Megjelent a Kifőztük 6. száma! Több mint ötvenöt változatos nyári receptet kínálunk olvasóinknak. Az újság tematikája a korábbi számokéhoz hasonló: előételek, levesek, főételek, köretek, desszertek, péksütemények, italok, vega és reform ételek, tartósítás, befőzés és néhány technika, praktika valamint az ételekhez kapcsolódó borajánló is színesíti a tartalmat. Aki regisztrált a http://www.kifoztuk.hu/ oldalon letöltheti a Kifőztük valamennyi számát! Aki még nem regisztrált néhány kattintással megteheti és elérhetővé válik az újság.

A Kifőztük 6. számába többek között a képen látható különlegességgel készültem...részletes recept az újságban...
Bevallom, mindig találok társaim receptjei között számomra érdekes, ismeretlen ételt, elkészítési módot, technikát.
Remélem olvasóinknak is jó ötletekkel tudtunk szolgálni! Jó sütést, főzést kívánok!

Mandulás tekercs

Barátnőm nagyon szereti a kelt tésztából készült péksüteményeket. Ha sós, legyen sajtos vagy pirított szezámmagos, az édes viszont jó gazdagon legyen porcukrozva. Egyik találkozásunkkor ezzel a mandulás tekerccsel kedveskedtem neki:) A tésztája egyszerű kelt tészta, olyan mint a darázsfészeké, csak mazsolás töltelék helyett (mivel barátnőm azt nem szereti:) mandula került a tekercsre.
Hozzávalók: a tésztához 60 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 3-4 evőkanál étolaj, 2 evőkanál cukor, csipet só. A töltelékhez 10 dkg puha vaj, 6-8 dkg porcukor. A tekercsek kenéséhez 1 kisebb tojás, szórásához 5 dkg szeletelt mandula, 5 dkg kristálycukor. A tészta locsolásához 1,5 dl langyos tej, 1 evőkanál vaníliás cukor. A megsült tekercsek szórásához porcukor.
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 5 percig pihentetjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját. Az élesztős keverékhez adjuk az olajat, elkeverjük, majd a lisztre öntjük és bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.(Ha a tészta dagasztáskor ragadna, adjunk hozzá lisztet.) A puha vajat elkeverjük a porcukorral. A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságú, kb. 55x35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a vajas tölteléket, feltekerjük és 2 cm széles szeleteket vágunk belőle. Az így kapott tekercseket sütőpapírral bélelt közepes tepsibe fektetjük, 10 percet pihentetjük, majd megkenjük tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranysárgára sütjük, de mielőtt teljesen megsülnének a tekercsek, meglocsoljuk langyos vaníliás tejjel és így sütjük még 5-8 percig. Amikor elkészültek a mandulás tekercsek 10-15 perc pihentetés után, melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.

Mézes-mustáros újburgonya vajban sült hagymával

Ez az étel egyszerűen csak megszületett a gondolataimban, majd végül el is készítettem. Fogyaszthatjuk önálló ételként is, hiszen kellőképpen laktató, de tálalhatjuk köretként is, főleg grillezett vagy natúr húsok mellé.

Hozzávalók: két adaghoz 20-25 db diónyi újburgonya, 10 dkg vaj, 10 dkg füstölt szalonna, 1-1,5 evőkanál mustár, 1-1,5 evőkanál méz, só, frissen őrölt borskeverék, 2 db közepes hagyma.
Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, egy fedeles serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a csíkokra szeletelt szalonnát, 5 dkg vajat, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Fedő alatt elkezdjük párolni, közben a vizet pótoljuk. Amikor már majdnem puhára párolódott(kb. 10-15 perc) hozzákeverjük a mustárt és a mézet és együtt rotyogtatjuk tovább, amíg szép sűrű mázat nem kapunk (kb. 7-10 perc). A megtisztított és felszeletelt hagymát vajon megsütjük, közben sózzuk. Amikor a burgonya elkészült, tálra szedjük és megszórjuk vajban sült hagymával. (Ha a burgonyák között némelyik nagyobb, tálaláskor a már elkészült burgonyát keresztben félbe vághatjuk, jól mutat az egészek között:)

Tonhalas tagliatelle

Könnyen gyorsan elkészíthető tésztaétel. Amíg a tészta fő, addig a többi hozzávalót is összeállíthatjuk.

Hozzávalók: egy adaghoz 15 dkg tagliatelle tészta, 1 doboz olajos tonhal (8 dkg), 2 evőkanál olívaolaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld aprítva, 1/3 vastaghúsú pirospaprika, só, frissen őrölt bors, parmezán sajt ízlés szerint.
Elkészítés: A tésztát forrni kezdő sós vízben 8-10 perc alatt készre főzzük (all dente). A fokhagymát felszeleteljük, a paprikát felkockázuk. Az olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük és először a fokhagymát, majd a felkockázott paprikát adjuk hozzá és két-három percig sütjük, közben kavargatjuk. Amikor a tészta megfőtt, lecsöpögtetjük és beleforgatjuk a fokhagymás, paprikás olívaolajba, hozzáadjuk az olajos tonhalat, megszórjuk sóval, borssal, aprított petrezselyemmel és addig hagyjuk a lángon a serpenyőt, amíg a hal is átmelegszik (kb. 2-3 perc). Közben keverjük, forgassuk a tésztát. Tányérra szedjük, reszelt vagy szeletelt parmezánforgáccsal megszórva fogyasztjuk.

2010. augusztus 3.

VKF! XXXVI. Török palacsinta

A "Világjáró fazékba" készített második étel a török palacsinta, illetve annak egy egyszerű utánzata. Az eredeti változat yufka tésztából (lisztből, olajból, vízből készült lapos kovásztalan tészta) kecskesajtból és puha török sajtból készül. Mivel egyik hozzávalóval sem rendelkeztem, a hűtő tartalma alapján improvizáltam. (Egy palacsinta egy réteslapból készült, a mennyiségek palacsintánként értendőek.)
Hozzávalók: 1 palacsintához 1 db réteslap, 5-6 dkg puha sajt és keményebb ízes sós sajt vegyesen (lehet kecskesajt, feta sajt stb. a lényeg hogy ízes sajtok legyenek) csipet friss kakukkfű, 1 teáskanál aprított petrezselyemzöld.
Elkészítés: A sajtokat villával összekeverjük. (Ha olyan állagú akkor nem szükséges, hanem rögtön a tésztára tesszük.). A réteslapot hosszában félbe hajtjuk, megszórjuk sajttal, aprított petrezselyemmel és kakukkfűvel úgy, hogy ujjnyi peremet hagyjunk a tésztalapon. A peremet előbb a hosszanti oldalain, majd a rövidebb oldalain behajtunk, majd a lapot félbehajtjuk, így egy kis csomagot kapunk. Ezt a csomagot egy előmelegített serpenyőben addig sütjük, míg a töltelék olvadni, a tészta barnulni kezd (kb. 1-2 perc), majd megfordítjuk és a csomag másik felét is barnulásig sütjük. Még melegen keresztben félbe vágjuk úgy, hogy háromszögeket kapjunk. A többi palacsintával is így járunk el. Melegen kínáljuk.

VKF! XXXVI. Arab húsos rétesbatyu

A XXXVI. VKF házigazdája Sedith, egy "Világjáró fazék" megtöltésére invitált minket: "Dobjátok bele a világjáró fazékba azokat a más népektől átvett ételeket, amiket szívesen szoktatok megfőzni, fogyasztani, netán még sosem volt alkalmatok elkészíteni, de mindig is birizgálta a fantáziátokat, hogy milyen lehet!" Sedith kérésének eleget téve , két keleti ételt készítettem, mivel újabban szívesen kalandozok a keleti népek nyújtotta gasztronómiai költemények között:) Elsőként következzen az arab húsos rétesbatyu magyarosított változata:)
Hozzávalók: 1 csomag réteslap (6 lapos), 40 dkg darált marhahús, 1 nagyobb fej hagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 csilipaprika, 1 tojás, só, bors, 2-3 dkg olvasztott vaj.
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és olívaolajon elkezdjük dinsztelni, majd hozzáadjuk a darálthúst, kevergetve megpirítjuk. Ízesítjük az apróra vágott csilipaprikával, sóval, borssal és hozzákeverjük a tojást. Hagyjuk hűlni. A réteslapokat egyszerre, egy olló segítségével négy egyenlő lapra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, egy lapot megkenünk vajjal, ráhelyezünk egy másik lapot, a rövidebb oldalára 1-2 kanál tölteléket teszünk, a tészta széleit a töltelékre hajtjuk, majd feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a töltött rétesbatyukat. Így járunk el a többi tésztalappal is. A kész rétesbatyukat olvasztott vajjal megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen kínáljuk ízlés szerinti mártással. (Jól illik hozzá a joghurttal elkevert cukkinikrém.)