2009. augusztus 26.

Olajos paprikasaláta

Az olajos paprikasalátát mi melegen fogyasztjuk. Télire is teszünk el, az kicsit máshogy készül, de az íze hasonló. A frissen készült olajos paprikasalátát vastag húsú piros paprikából, akár többféléből is készíthetjük. Az üvegben eltett változatot én az úgynevezett pritamin paprikából készítem, azt hidegen fogyasztjuk. Az olajos paprika más, mint a dinsztelt paprika és más mint a különböző színű és formájú paprikákból -esetleg hagymából - készült olajos paprika saláta. Mindegyiket szeretem, de a paprika színétől, vastagságától, szeletelésétől függően más és más a jellege. A képen látható olajos paprikasaláta így készül:

Hozzávalók: Két személy részére 8-10 db vastag húsú közepes pirospaprika, a léhez 1 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 1 babérlevél, 4-5 gerezd fokhagyma hosszában felszeletelve, 6 szem fekete bors, 2-3 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál ecet, kb. 2-3 dl víz.

Elkészítés: A lé hozzávalóit összekeverjük (szükség esetén még ízesítjük) és feltesszük melegedni. A megmosott paprikákból hosszában szeleteket vágunk. Egy paprikából kb. 4-5 szelet lesz. A paprikák ereit kivághatjuk. Amikor a lé kezd forrni, beletesszük a paprika szeleteket és attól függően, hogy milyen keménységű paprikát szeretnénk 5-10-12 percig főzzük és ezt követően tálalhatjuk is. Aki hidegen szereti, le is hűtheti.

Fokhagymás, zsírban sült krumplikarikák

A recept eredetét tekintve francia. Igen kellemes ízt kölcsönöz a fokhagyma a krumplinak. Ismét egy egyszerű és nagyszerű étel kerülhet az asztalunkra, ha elkészítjük. Önállóan is fogyaszthatjuk, salátával is kínálhatjuk, de jó hús mellé kísérőnek is. Kinek-kinek az ízlésére bízva. Ha nagyobb adagot készítünk, célszerű több részletben kisütni.

Hozzávalók: Személyenként 2-3 szem közepes krumpli, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsír, só ízlés szerint.
Elkészítés: A megtisztított krumplit uborka gyalun legyaluljuk, így szép vékony karikákat kapunk. A zsírt egy serpenyőben felhevítjük és beletesszük a legyalult krumplit. A lángot kicsit visszább vesszük és pirosra sütjük a krumplit úgy, hogy közben a krumpliszeleteket forgatgatjuk, hogy mind két oldalán pirosra süljön. Sütés közben megsózzuk és hozzá adjuk a zúzott fokhagymát. 10-15 perc alatt elkészül és tálalhatjuk is.

2009. augusztus 25.

Zöld dinnye granita

A zöld dinnye granita egy egyszerű, gyors hűsítő. (A recept leírása tovább tart, mint a granita összeállítása.)

Hozzávalók: 1 db zöld húsú dinnye (zöld dinnye), 1-2 evőkanál méz, fél citrom leve, 2-3 dl víz a dinnye nagyságától függően.
Elkészítés: A dinnyét félbevágjuk, magját kikanalazzuk, szeletekre vágjuk, héját eltávolítjuk és felkockázzuk. A citromlével és a mézzel összeturmixoljuk, hozzákeverjük a vizet. Fedeles dobozba tesszük és 6 órát fagyasztjuk. Közben óránként megkavarjuk. Miután megfagyott fagylaltos kanál segítségével poharakba szedjük. Fogyaszthatjuk magában hűsítőként, de alkohollal is kínálhatjuk.

Cukkinis spanyol tortilla

A spanyol tortilla ötletét a "Tapas" című szakácskönyvből vettem. Az alaprecept egyéni ízlésünk alapján variálható. Én egy cukkinivel gazdagított változatot készítettem. Viszonylag kevés alapanyagból kiadós, laktató tapast kapunk. Fogyaszthatjuk magában, salsa szósszal, salátával, de köretnek is el tudom képzelni...

Hozzávalók: 2 db nagyobb burgonya, 1 nagyobb fej hagyma, 1 kisebb cukkini, 4 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors, kb. fél dl olívaolaj.
Elkészítés: A megtisztított burgonyát vékony karikákra szeleteljük, vagy uborka gyalun legyaluljuk. A megtisztított hagymát felkarikázzuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű teflon serpenyőben felhevítjük az olajat,majd takarék lángra vesszük és a burgonyát a hagymával együtt beletesszük és 15-20 perc alatt puhára pároljuk. A cukkinit héjastól -zöldséghámozóval - hosszában vékonyan felszeleteljük, de akinek jobban tetszik vékony karikákra is szeletelheti. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk hozzá adjuk a reszelt sajt háromnegyedét. Amikor a burgonya megpuhult hozzá adjuk a felszeletelt cukkinit és a zúzott fokhagymát és kb. 3 percig együtt sütjük a zöldségeket, hogy a cukkini kicsit puhuljon, de ropogós maradjon. Ekkor a lángot felerősítjük és a zöldségekre öntjük a tojásos keveréket és elegyengetjük a tetejét. A lángot ismét visszavesszük. Amikor a tortilla alja már piros egy tányér segítségével megfordítjuk és az eddig felül lévő részt is megsütjük. A tortillát ismét visszafordítjuk a maradék reszelt sajttal megszórjuk és őrölt piros paprikával megszórva tálaljuk.

Szilvás pite

A blogírásban is egy rövidke nyári szünetet tartottam...Most viszont következzenek az elmúlt időszakban készített ételek receptjei. Elsőként a szilvás pite, amely a piték közül első számú kedvencemmé lépett elő. Ugyan olyan tésztából készítettem, amiből a túrós, vagy almás pitét sütöm. Ez egy egyszerű, zsíros, linzeres tészta. (Most már könnyen írom azt, hogy egyszerű tészta, pedig évekig kísérleteztem, amíg eltaláltam azt az arányt, amely az általam készíteni kívánt pite tészta minőséget elérte...)

Hozzávalók: (A megadott mennyiségek egy gáztepsire vonatkoznak.) A tésztához: 60 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 15 dkg zsír, 15 dkg kristálycukor, 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 2-3 evőkanál tejföl. A töltelékhez: 1 kg szilva, 15 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 2-3 evőkanál keményítő vagy liszt, ízlés szerint reszelt citromhéj. A tészta megszórásához 6-8 dkg őrölt mogyoró vagy dió, esetleg zsemlemorzsa.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez a szilvát megmossuk, kimagozzuk és négy részre vágjuk. A felaprított szilvához adjuk a cukrokat, fahéjat, a keményítőt és jól összekeverjük. A tésztát két részre osztjuk, az egyik darabot gáztepsi nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy legyen pereme, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megszórjuk őrölt mogyoróval. Erre öntjük a szilvás tölteléket, amelyre ráhelyezzük a másik kinyújtott tészta lapot. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, majd felvert tojással megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Miután megsült, pihentetjük, langyosan már szeletelhetjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

2009. augusztus 14.

Szűzérmék cukkini ágyon

Erről az ételről is elmondhatjuk, hogy egyszerűségében rejlik nagyszerűsége. Gyorsan elkészíthető, igen ízletes, laktató fogás. Nagy kedvencem a szalonnába tekert, hirtelen sült szűzérme. Most cukkini ágyon tálaltam. Remek párosnak bizonyultak.

Hozzávalók: Személyenként 3-4 db 2 cm-es szűzérme szelet, 2 szelet bacon szalonna, 1 db közepes zsenge cukkini, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsír vagy 3 evőkanál olaj, só, bors, 1 teáskanál szemes dijoni mustár, 1 evőkanál tejföl vagy 2 evőkanál tejszín.
Elkészítés: A szűzérme szeleteket megsózzuk, borsozzuk, körbetekerjük szalonna szelettel és fogvájóval megtűzzük. A cukkinit hosszában - zöldségpucolóval - vékony szeletekre vágjuk. A zsiradékot felhevítjük egy serpenyőben, majd a szűzérme szeletek mind két oldalát hirtelen megpirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet és fedő alatt kb. 8 percig lassú tűzön sütjük. Ezt követően kivesszük a serpenyőből a szűzérme szeleteket. A visszamaradt zsiradékba beletesszük a zúzott fokhagymát, majd beleforgatjuk a vékony cukkini szeleteket, sózzuk, borsozzuk, kb. 1-2 percig pároljuk, és tányérra halmozzuk a cukkinit. A visszamaradt szafthoz hozzá adjuk a mustárt, a tejfölt, ha szükséges sózzuk és összeforraljuk. A megsült szűzérme szeletekből kihúzzuk a fogvájót, a húst a párolt cukkini tetejére helyezzük és a mustáros szafttal tálaljuk.

2009. augusztus 6.

Sajtkrémes szezámmagos cukkinikrém

Rengeteg cukkinit kaptam a nagymamámtól és barátnőm anyukájától. Változatosabbá téve az elkészítésüket, próbálok olyan ételeket készíteni belőlük, amilyeneket eddig nem készítettem. Így került sor a cukkinikrémre is. Sokféle cukkinikrém receptjével találkoztam, de én most egy sajtos szezámmagos változatot találtam ki. Azért sajtosat, mert nekem nagyon ízlett a cukkinikrémlevesben ez a párosítás. A krémet megkóstolva, az ízéhez csak úgy kínálkozott a pirított szezámmag íze. Egy egyszerű, villámgyorsan elkészíthető étel.
Hozzávalók: 2-3 db kisebb cukkini lereszelve, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 db tömlős sajt (vagy 10 dkg krémsajt), 2,5 dkg vaj, 5 dkg feta sajt, 1 evőkanál majonéz, 5-6 evőkanál pirított szezámmag, só, bors, egy kis csokor petrezselyemzöld felaprítva.

Elkészítés: A cukkiniket lereszeljük. Két gerezd zúzott fokhagymát elkezdünk hevíteni az olajon és kb. 1 perc után hozzáadjuk a reszelt cukkinit. Folyamatosan kevergetve kb. 2-3 percig pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a harmadik gerezd zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet. A párolt -de még ropogós - cukkinit lecsöpögtetjük és felét öszzerurmixoljuk a sajtokkal, vajjal, majonézzel, majd a maradék lecsöpögtetett párolt cukkinit hozzákeverjük. A szezámmagot egy száraz serpenyőben megpirítjuk és a krémhez keverjük. Langyosan is fogyaszthatjuk, de kínálhatjuk lehűtve is fehér és barna kenyérhez, pirítóshoz egyaránt.

2009. augusztus 5.

Zabpelyhes keksz aszalt vörösáfonyával

Ezt a kekszet az angolos keksz alapreceptem alapján készítettem pár hete. Ma reggel vettem észre, egy nagyon hasonló kekszet Trinitynél. Úgy látszik egyre gondoltunk:) A tészta hűtését nem számolva az elkészítési idő kb. 40-50 perc sütéssel együtt.

Az aszalt vörösáfonya vásárlásához, egy szép emlék kapcsolódik. Múlt hónapban került bemutatásra Siklóson, a vár tövében "A Tenkes Kapitánya Musical". Annyit mondhatok, hogy nagyon színvonalas előadás kerekedett belőle. A várakozásomat messze felül múlta. Egy könnyed nyári darab volt, közel sem könnyű lovas jelenetekkel tűzdelve. A színészek színvonalas játéka mellett megemlíteném a közel száz fős statiszták ugyancsak színvonalas játékát is. Az előadás hetében Fesztiválvárost építettek a vár tövébe. Igazi Eke Máté korabeli vásári hangulat kerekedett, ott ahol régen is tartották a vásárokat. A kézműves vásárban bemutatásra került és kipróbálható volt többek között, a szövés, vályogtégla készítés, mézeskalács készítés, a fazekas mesterség stb. Az aszalt vörösáfonya is a vásárból származik:) Igényes és színvonalas rendezvény volt. (Sajnos a fényképező gép otthon maradt:(

Hozzávalók: Kb. 60-64 db-hoz 20 dkg vaj vagy margarin, vagy vegyesen,15 dkg aranybarna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, kb. 8 dkg finomra őrölt mogyoró, 5 dkg durvára vágott mandula, 10 dkg rozsliszt, 5 dkg fehér liszt, 12 dkg zabpehely, 5 dkg kissé összetört kukoricapehely, 2 teáskanál sütőpor, 8-10 dkg aszalt vörösáfonya.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük és fél órára a mélyhűtőbe tesszük. A hideg tésztából diónyi golyókat formálunk és két fólia darab között a tenyerünkkel tallérokat lapítunk belőle. A tallérokat sütőpapírral bélelt lapos tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 6-10 perc alatt készre sütjük (légkeveréssel gyorsabban sül).

Hagymás pite

Az ötlet a "Sütés" című szakácskönyvből származik. A megadott tészta mennyiség két 18 cm átmérőjű, vagy egy 30-32 cm átmérőjű kerek sütőformához elegendő. (Én ugyan most dupla adagot készítettem, mert meglátogattam Mónika barátnőmet Orfűn, és ajándékba egy nagyobb hagymás pitét vittem. Otthonra maradt a két kisebb, bár nem tűnt olyan kicsinek, mert elég laktató:)
Hozzávalók: A tésztához 18 dkg liszt, 10 dkg hideg kockákra vágott vaj, 1 kávéskanál só, 3-5 evőkanál hideg víz, 1 tojás (elhagyható, a recept nem írja, de én adtam hozzá). A töltelékhez 4 db megtisztított és vékony csíkokra vagy karikára vágott hagyma, 5 dkg margarin, kis csokor petrezselyemzöld, 8 dkg reszelt sajt, 0,5 dl főzőtejszín, 2-3 evőkanál tejföl, 1 tojás+1 a tészta kenéséhez,só, frissen őrölt bors.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük. A felszeletett hagymát a margarinon üvegesre pároljuk közben sózzuk, borsozzuk. Ekkor hozzá adjuk a tejszínt, kb. 3 percig főzzük vele, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a tojást és bele szórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tésztát a hűtőből kivéve -attól függően, hogy két kisebb vagy egy nagyobb formában sütjük -kettő illetve négy részre osztjuk, vagyis hogy alulra és felülre is kerüljön tészta. A tésztákat vékonyra kinyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformánkat (elég vajas a tészta, a formát külön nem szükséges vajazni). 200 fokra előmelegített sütőben elősütjük, ha van légkeveréssel. Az elősütött tésztára öntjük a tölteléket, ráborítjuk a maradék kinyújtott tésztát, oldalt lenyomkodjuk, megszurkáljuk a tetejét, tojással megkenjük és 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük, amíg aranysárga nem lesz a piténk teteje. Melegen, hidegen egyaránt finom.

2009. augusztus 4.

Kolbászos zöldbab leves

Anyu mindig gazdag leveseket főzött. Nálunk nem nagyon voltak híg, vizes levesek és ez a mai napig így van:). A zöldbab leves gyakran készült ebben a kolbászos változatban házi kolbásszal és zsírral:)

Hozzávalók: 20 dkg zöldbab, 2 szál friss sárgarépa, 1 szál friss zöldséggyökér, 1 kisebb zeller vagy egy szelet, zellerzöld, zöldségzöld, 1 evőkanál zsír, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 db közepes krumpli, só, bors, őrölt pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl vagy fél dl főzőtejszín, házi füstölt kolbász ízlés szerint.

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A felkockázott hagymát és 1 gerezd felaprított fokhagymát a zsíron megdinszteljük majd hozzá adjuk a felaprított zöldségeket, néhány percig dinszteljük, megszórjuk őrölt pirospaprikával, keverünk rajta néhányt, felöntjük kb. 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Így pároljuk kb. 5 percig, majd adunk még hozzá vizet, kb.1 litert. A zöldségzöld egy részét felaprítjuk a maradékot összekötjük a zellerzölddel és a leveshez adjuk a felkarikázott kolbásszal együtt. Miután a leves felforrt, lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek meg nem főnek, kb.30 perc. Ekkor kivesszük az összekötött zöldeket, a felaprított zöldségzöldet beleszórjuk, a lisztet kevés vízzel és a tejföllel összekeverjük és a leveshez adjuk. Összeforraljuk, elzárjuk a lángot és 10 perc pihentetés után tálaljuk.

Kétsajtos cukkinis tésztafelfújt

A tésztafelfújtat nem nevezném bonyolult ételnek. Kicsit többet kell vele ugyan dolgozni, de megéri és így is egy órán belül elkészül.

Hozzávalók: Két személyre 25 dkg penne, 1 közepes cukkini, 2 gerezd fokhagyma, sonka vagy szalonna kb. 8-10 dkg, 3-4 dl tej, 2 evőkanál liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg krémsajt (tömlős sajt), 15-20 dkg eidami (vagy ízlés szerinti sajt, lehet több fajta is), 2 db tojás, 2 evőkanál tejföl vagy tejszín, só, bors, zsemlemorzsa.

Elkészítés: A tésztát forró, sós vízben kifőzzük (all dente). Amíg a tészta fő, a cukkinit héjastól lereszeljük és kb. 8 dkg margarinon elkezdjük párolni a felcsíkozott sonkával együtt kb. 3-4 percig. Ezt követően rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, kicsit pirítjuk, felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a krémsajtot, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és 2-3 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, majd a tojások sárgáját a cukkinis mártásba keverjük a tejföllel együtt. A sajtot lereszeljük és több mint felét a szintén a mártásba keverjük, majd óvatosan belekeverjük a tojások felvert habját is. Egy tűzálló tálat a maradék margarinnal kikenünk és megszórjuk zsemlemorzsával. A cukkinis mártásba beleforgatjuk a kifőtt tésztát a tűzálló tálba öntjük, rászórjuk a maradék reszelt sajtot és 180 fokon, kb.25-30 percig pirosra sütjük.Miután kisült 10 percet pihentetjük és tálalhatjuk. Adhatunk hozzá mártást, salátát, de magában is jó.