2010. szeptember 7.

Vörösboros marhahús

A franciák egyik legismertebb marhahúsos étele. Jellemzően vaslábosban készítik. A hozzávalók külön-külön megpirítva kerülnek az ételbe, majd néhány órát lassú tűzön, sütőben sütve érik össze a marhahús a zöldségekkel. Fűszercsokorral (bouquet garni) ízesítik, amely tipikusan kakukkfüvet, póréhagymát, babérlevelet, esetleg petrezselymet tartalmaz, csokorba kötve adják a páchoz, majd az ételhez.
A recept a Kifőztük 3. számában jelent meg.
Az újság ingyenesen letölthető a http://www.kifoztuk.hu/ oldalról.

Hozzávalók: 4 személy részére, 1 kg marhalapocka, vagy tarja, vagy comb, 6 dl vörösbor, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál zsenge sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 vöröshagyma, 10 dkg vaj, 20 dkg szalonna, 20 dkg apró csiperkegomba vagy erdei gomba, 20 dkg mogyoróhagyma (salottahagyma), 2 evőkanál liszt, só, bors. Fűszerek: friss kakukkfű ágak, de a szárított is jó, 1 db babérlevél, kb. 15 cm-es póréhagyma szár. A fűszereket csokorba kötve, de külön-külön a póréhagymát szeletelve is hozzáadhatjuk az ételhez.

Elkészítés: A húst 4-5 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük a vörösborral, a kakukkfűvel, babérlevéllel, fokhagymával és 3-4 órát, de legjobb ha egy éjszakán át - letakarva, hűvös helyen – pácoljuk.

Ezt követően a sütőt 160 fokra előmelegítjük. Megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát és a zellert felkockázzuk, a sárgarépát karikákra szeleteljük. Ha nagyobb gombát kaptunk, azt is szeleteljük fel, az aprót hagyjuk egészben. Egy vaslábosban (vagy sütőben használható lábosban) 3 dkg vajat felolvasztunk, hozzáadjuk a hagymát, a zellert, a sárgarépát a pácléből kivett fűszereket és 10 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről. A húst kivesszük a pácléből, letörölgetjük. Egy serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat, nagy lángon kis adagokban addig sütjük a húst, amíg megpirul (kb. 5 perc) A megpirított húsokat a lábosban lévő zöldségekre szedjük. A hússütésből visszamaradt zsiradékra öntjük a páclevet és hagyjuk 1 percet forrni. A lábost visszatesszük a tűzre, majd a húsra és a zöldségekre szórjuk a lisztet, jól átkeverjük és felöntjük páclével, felforraljuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük és 1,5-2 órán át sütjük. A megtisztított egészben hagyott mogyoróhagymát 6-8 perc alatt megpirítjuk a maradék vajon a csíkokra vágott szalonnával együtt. Az utolsó percekben hozzáadjuk a gombát. A pirítást követően a húshoz keverjük, sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük, majd további 0,5-1 órán keresztül sütjük a vörösboros marhahúst. (A hús minősége befolyásolhatja az elkészítési időt.) Amikor elkészült a hús, kivesszük a fűszereket. Ízlés szerint fehér kenyérrel, burgonyafánkkal, petrezselymes burgonyával kínálhatjuk ezt a szaftos laktató ételt.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails