2014. május 28.

Mángoldos és sárgarépás tortácskák


Hozzávalók 4 db 12 cm átmérőjű formához

a tésztához:

18 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
2-3 evőkanál hideg víz
1 kávéskanál só

a mángoldos töltelékhez ( 4 formához):

15 dkg mángold
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
4 tojás
1-2 dl tejszín
5 dkg krémsajt
frissen őrölt bors 


a sárgarépás töltelékhez (4 formához)
4 db közepes sárgarépa
6 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor
4 tojás
1-2 dl tejszín
5 dkg krémsajt

frissen őrölt bors


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen vékonyan kinyújtjuk, és 3 tortaformát kibélelünk vele. A formán túlnyúló tésztát sodrófával levágjuk, összegyúrjuk, kinyújtjuk és a 4. formába nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára. A mángoldos töltelékhez a leveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, csíkokra vágjuk. A vajon és az olívaolajon fokhagymával 10 percig pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. A sárgarépás töltelékhez a répákat meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. Vajon és olívaolajon kevés vízzel kb. 10 percig pároljuk, közben megszórjuk a cukorral és sózzuk, borsozzuk. A tésztákat 200 fokra melegített sütőben 10 percig elősütjük úgy, hogy alufóliával letakarjuk a tésztát, és szárazbabot öntünk rá. Majd levesszük az alufóliával együtt a babot és további 5-7 percig sütjük a tésztát. Az elősütött tésztákba elosztjuk a sárgarépás vagy a mángoldos tölteléket. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a krémsajtot, sózzuk, borsozzuk és a zöldséges töltelékre öntjük. 180 fokon 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.

A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában is megjelent.


2014. május 27.

Velencei borjúmáj

Erre az ételre is igaz, hogy nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. A krémes sült hagyma, a puha borjúmáj, a friss citrom leve, és petrezselyemzöld remekül harmonizálnak egymással. Aki teheti, próbálja ki.

Hozzávalók

50 dkg borjúmáj
3-4 db nagyobb hagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg vaj
fél citrom leve



A hagymát félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük. A vaj felét az olavaolajjal felhevítjük és hozzáadjuk a hagymát. Lefedve, közepes lángon időnként kevergetve 30-40 percig főzzük, amíg a hagyma puha, krémes állagúra nem sül. Sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük egy tálba. A borjúmájat vékonyan felszeleteljük, a hagyma sütéséből visszamaradt zsiradékhoz adjuk a maradék vajat, és nagyobb lángon megpirítjuk a májszeletek mindkét oldalát. Visszatesszük  a hagymát és gyakori kevergetéssel 1-2 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, ha szükséges sózzuk, és ízlés szerint borsozzuk. Citromlevet facsarunk rá, friss puha kenyérrel kínáljuk.

Tipp: csirkemájjal vagy sertésmájjal is ki lehet próbálni.


A recept  a Kifőztük magazin 2014. évi májusi számában is megjelent.

2014. május 16.

Minestrone


A Minestrone amolyan "mindent bele leves",a hozzávalók hosszú sora ne riasszon el senkit, elkészítéséhez bátran használjuk a kamrában, hűtőben éppen fellelhető zöldségeket. A végeredmény egy tartalmas, kellemes ízű leves lesz.

Hozzávalók

20 dkg szárazbab
15 dkg zöldborsó
2-3 zellerszár
2 közepes sárgarépa
2 közepes cukkini
15 dkg káposzta
10 dkg spenót
3 nagyobb burgonya
1 nagyobb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 zsályalevél
2 evőkanál sűrített paradicsom
3 l húsleves vagy zöldség alaplé
10 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors
15 dkg apró tészta

Tálaláshoz:
reszelt parmezán
bazsalikom vagy pesto



A szárazbabot beáztatjuk éjszakára. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és az olívaolajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát, fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és zsályát. Lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. A karikára vágott sárgarépát, a felszeletelt zellerszárat, a szárazbabot, a sűrített paradicsomot is a hagymához keverjük és megszórjuk frissen őrölt borssal, végül felöntjük húslevessel. Lassú tűzön, lefedve addig főzzük, amíg a szárazbab meg nem puhul. Végül beletesszük a kockára vágott burgonyát, a zöldborsót, a cukkinit, a csíkokra vágott káposztát, spenótot és a tésztát. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak. Parmezánnal, bazsalikommal vagy pestóval tálaljuk.



A recept a Kifőztük magazin 2014. évi májusi számában is olvasható.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails