2013. június 29.

Spenótos-túrós lasagne




Hozzávalók

20-25 dkg száraz lasagne tészta
50 dkg spenót
25 dkg túró
2 db paradicsom
6 dl tej vagy zöldség alaplé
2-3 evőkanál liszt
5 dkg vaj
frissen őrölt bors

reszelt sajt tetszés szerint


A spenótot forró sós vízben 2-3 percig főzzük, majd kivesszük, lecsöpögtetjük, hagyjuk langyosra hűlni, kinyomkodjuk a levét és felaprítjuk. Közepes lángon felolvasztott vajon kissé megpirítjuk a lisztet, hozzákeverjük a spenótot és felöntjük tejjel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és sűrű mártássá főzzük. Egy sütőtál aljára kanalazunk a mártásból, megszórjuk túróval és befedjük lasagne lapokkal. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mártás és túró kerüljön, amelyet befedünk szeletelt paradicsommal, majd megszórunk reszelt sajttal. 180 fokra melegített sütőben 35-45 percig sütjük, amíg a tészta puha nem lesz. 10-15 perc pihentetés után, melegen tálaljuk.


A recept a Kifőztük 2013. évi júniusi számában jelent meg.

2013. június 28.

Zöldbabragu


Lassan kezdetét veszi a zöldbab szezon. A levesen és főzeléken kívül készíthetünk belőle egy könnyű, fehérboros-tejszínes, kaporral bolondított csirkehúsos ragut is. 

A recept a Kifőztük 2012. évi augusztusi számában jelent meg.


Hozzávalók 2 személyre

50 dkg zöldbab
20 dkg csirkemell
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes hagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 csokor kapor
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
frissen őrölt bors


Az apró kockákra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott csirkemellet, és fehéredésig sütjük. A zöldbabot megtisztítjuk, tetszés szerint feldaraboljuk, és a húshoz keverjük. A paradicsomot és a paprikát nagyobb darabokra vágjuk, és a raguhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük fehérborral és annyi vízzel, hogy ellepje. Félig lefedve, közepes lángon addig pároljuk, amíg a zöldbab és a hús puha nem lesz. A párolás utolsó 8 percében hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, a tejszínt, és addig főzzük, amíg  a ragu be nem sűrűsödik.

Melegen, pirítóssal tálaljuk.


Francia spenótos borjútekercs


 Hozzávalók

50 dkg borjúhús
10 vékony szelet füstölt szalonna
frissen őrölt bors

a spenótos töltelékhez:

25 dkg spenót
2 gerezd zúzott fokhagyma
1-2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
6-8 dkg házi füstölt sonka
2 teáskanál dijoni mustár

a zöldségkörethez:

8 szem közepes burgonya
4-5 közepes hagyma
2-3 közepes sárgarépa
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1,5-2 dl száraz fehérbor

tálaláshoz:

apróra vágott petrezselymzöld

kötözéshez:

cérna


A spenótot forró sós vízbe 2-3 percig főzzük, majd kivesszük, lecsöpögtetjük, hagyjuk langyosra hűlni, kinyomkodjuk a levét és felaprítjuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, és a spenóthoz adjuk a petrezselyemzölddel, a dijoni mustárral, a zúzott fokhagymával együtt. Alaposan elkeverjük, és enyhén sózzuk, borsozzuk. A borjúhúst felvágjuk úgy, hogy kb. 15 x 30 cm-es téglalapot kapjunk, majd vékonyra klopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk. Rákenjük a spenótos tölteléket, és szorosan feltekerjük. A szalonnaszeleteket egymásra fektetjük úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ráhelyezzük a borjútekercset, a szalonnába göngyöljük, és több helyen szorosan megkötjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és tetszés szerinti nagyobb darabokra vágjuk. A vaj felét az olívaolajjal felmelegítjük egy nagyobb serpenyőben, beledobjuk a zöldségeket, kissé megpirítjuk őket, majd egy sütőedénybe áttesszük. A serpenyőben enyhén megpirítjuk a borjútekercs minden oldalát, majd a zöldségek tetejére helyezzük. A serpenyőben maradt szaftra locsoljuk a bor felét, folytonosan keverve fél percig forraljuk, majd a húsra öntjük. 170 fokra melegített sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük. Lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon, majd további 45-55 percig sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e a hús és a zöldségek. Miután elkészült, kivesszük a szaftból a húst, a zöldségeket, és melegen tartjuk.  A szaftot egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a maradék vajat, a bort, ízlés szerint fűszerezzük és beforraljuk. A borjútekercset vékonyan fölszeleteljük, a zöldségekkel együtt tálra rendezzük és a szafttal meglocsolva, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.



Tipp: a húst úgy is előkészíthetjük, hogy vékony szeleteket vágunk belőle, klopfoljuk, és egymásra fektetjük, hogy kissé fedjék egymás. Az így kapott téglalapra kenjük a spenótos tölteléket, a továbbiakban  a fent leírtak szerint járunk el.

A recept a Kifőztük 2013. évi júniusi számában jelent meg.

2013. június 27.

Cukkinis-kapros frittata


A  frittata, az olaszok tojásos lepénye, amely leginkább a rántottához hasonlít. Számtalan változata létezik, leginkább különféle zöldségekkel gazdagítva készítik. Ezúttal egy cukkinis változatot készítettem.

A recept a Kifőztük 2013. évi júniusi számában jelent meg.



Hozzávalók személyenként

2 nagyobb tojás
10 dkg zsenge cukkini
1 gerezd fokhagyma
kapor ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors

parmezán sajt


A cukkinit vékonyra gyaluljuk. Az olívaolajat serpenyőbe öntjük, és közepes lángon felmelegítjük, majd rátesszük a cukkinit.  A kevergetve 5-6 percig sütjük, amíg kissé pirosodni nem kezd. A kaprot apróra vágjuk, a tojásokat lazán felverjük és sózzuk, borsozzuk. A kapor felét a tojásokhoz keverjük. A fokhagymát zúzva a cukkinihez adjuk, és rögtön ráöntjük a tojást. Nem kevergetjük, hagyjuk lepényszerűen sülni.  Kaprot és reszelt parmezánt szórunk rá, majd 1-2 perc sülés után, néhány percre sütőbe toljuk, hogy a felső lágy része is átsüljön.

Friss kaporral és parmezánnal megszórva tálaljuk. Melegen és hidegen, cikkekre vágva kínálhatjuk.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails