2013. február 28.

Házi krémes


A hájas leveles tészta készítése nem nagy ördöngösség. Aki tudott hájat szerezni, fogjon bátran hozzá. A tésztát változatosan felhasználhatjuk. Akár le is fagyaszthatjuk. Elsőként a hájas tésztából készített egyik legklasszikusabb téli házi süteményt, a krémes lepényt, vagy ismertebb nevén a házi krémest hozom.
 A recept a Kifőztük 2013. évi februári számában jelent meg.


Hozzávalók

1 adag hájas leveles tésztához:

80-90 dkg liszt
40 dkg tisztított darált vagy kapart háj
2 nagy evőkanál tejföl
1 tojás
1,5 dl fehérbor vagy ecetes víz
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
víz vagy szódavíz


a krémhez:

5 nagyobb tojás
6 dl tej
3 evőkanál liszt
3 evőkanál keményítő
fél rúd vanília
25 dkg cukor 




A hájat kb. 20 dkg liszttel jól eldolgozzuk, és hűtőbe tesszük legalább 30 percre. A maradék lisztből a többi hozzávalóval rétestésztát készítünk, jól kidolgozzuk, és 15 percig pihentetjük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, a lisztes hájat rákenjük, majd feltekerjük. Kissé lelapítjuk a nyújtófával, majd téglalap alakúra nyújtjuk, és négy rétegűre hajtjuk. 20 percig hideg helyen pihentetjük. A nyújtást,a hajtogatást  és a pihentetést még kétszer megismételjük, de ekkor már csak három rétegűre hajtjuk a tésztát.



A lehűtött hájas leveles tésztát vékonyan kinyújtjuk, majd a sütőlemez (tepsi) hosszának megfelelő szélességű csíkokat vágunk belőle. (Egy csík kb. két szelet, krémes lepény szélességének feleljen meg.) Két csíkot sütőpapírral bélelt lemezre helyezünk, és 190 fokon rózsaszínűre sütjük őket. Így járunk el a többi csíkkal is, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojások fehérjét gőz felett 15 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját elkeverjük a maradék cukorral, a liszttel, a keményítővel és a tejjel. Hozzáadjuk a kikapart vaníliarúd magjait, és közepes lángon sűrű krémmé főzzük. Hozzákeverjük a tojáshabot, és még melegen a lapok felére kenjük a krémet. A maradék lapokat egyenlő nagyságú kockára vagy téglalapokra szeleteljük és ráhelyezzük a krémre. Hagyjuk hűlni, majd a felső lapok mentén vizes késsel felszeleteljük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

2013. február 27.

Téli reteksaláta



Törökországban kedvelt téli saláta a téli retekből, azaz diakon vagy ismertebb nevén jégcsapretekből készített saláta. Sült húsokhoz, halakhoz kínálják.

Hozzávalók:

1 kg jégcsapretek
2 szál sárgarépa
1 kis csokor petrezselyemzöld
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
0,5 dl fehérborecet
1 citrom leve
1 evőkanál méz (elhagyható)
frissen őrölt bors



A retket és a sárgarépát meghámozzuk, vékony csíkokra reszeljük. A petrezselymzöldet apróra vágjuk. Az olívaolajat, a fehérborecetet, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, a mézet összekeverjük, beleforgatjuk a retket, és a sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. Legalább 15 percre behűtjük.

A recept a Kifőztük 2013. évi februári számában jelent meg.

Rizspiláf csicseriborsóval, lencsével


Ezt a kelet-törökországi rizspiláfot a hozzáadott karamellizált hagyma teszi különlegessé. A csicseriborsótól és a lencsétől igen tápláló. Előételként hidegen és melegen is kínálják. Ha hidegen kerül az asztalra, joghurtot is adnak hozzá.

A recept a Kifőztök 2013. évi februári számában jelent meg.


Hozzávalók:

10 dkg csicseriborsó
10 dkg lencse
20 dkg hosszú szemű rizs
2 közepes hagyma
2 paradicsom vagy 1dl darabos paradicsom konzerv
1 kis csokor petrezselyemzöld
4 evőkanál olívaolaj
0,5 l húsleves
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál cukor
1,5 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt pirospaprika
frissen őrölt bors






A csicseriborsót hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. A következő nap új vízzel önjük fel és kevés sóval, lassú tűzön puhára főzzük. A lencsét is felöntjük vízzel és lassú tűzön ugyancsak puhára főzzük. A rizst beáztatjuk fél órára, majd leszűrjük. A hagymát és a petrezselyemzöldet felszeleteljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk. Egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk és lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul. Hozzáadjuk a citromlevet, és kevergetve addig főzzük, amíg a hagyma megbarnul. Hozzákeverjük a rizst, a paradicsomot, a lencsét, a csicseriborsót, az őrölt köményt és a pirospaprikát. Felöntjük húslevessel, lefedve kis lángon addig főzzük, amíg a rizs felszívja a levet. Hozzákeverjük a petrezselyemzöldet, és lefedve 15-20 percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.

2013. február 26.

Citromos-sáfrányos csirkeszárny


A keleties ízeket idéző citromos-sáfrányos csirkeszárnyhoz jól illik az aszalt gyümölcsös rizs, amelyet őrölt fahéjjal, szerecsendióval tehetünk különlegessé.

A recept a Kifőztük 2013. évi februári számában jelent meg, amelyben több, télen is könnyel elkészíthető keleties ételt hoztunk.



Hozzávalók

8-10 csirkeszárny
2 citrom
2,5 dl húsleves
1 nagyobb hagyma
néhány sáfrányszál
frissen őrölt bors
2-3 evőkanál olívaolaj

az aszalt gyümölcsös rizshez:

20 dkg hosszú szemű rizs
10 dkg aszalt füge
5-6 szem aszalt sárgabarack
1 evőkanál mazsola
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
6-8 dkg vaj



A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, és forró olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A hagymát vékonyan felszeleteljük, és az olajon üvegesre sütjük. A szárnyakat a hagymával együtt egy sütőtálba tesszük. Az egyik citrom levét kifacsarjuk, a sáfránnyal és a húslevessel együtt a szárnyakhoz adjuk. A másik citromot gerezdekre vágjuk, és a húsok mellé tesszük. Lefedjük alufóliával, és 180 fokon 30 percig sütjük. Levesszük az alufóliát és további 15-20 percig sütjük, amíg a szárnyak meg nem pirulnak. A rizst beáztatjuk legalább 30 percre, majd bő sós vízben puhára főzzük és lecsöpögtetjük. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét.) A nagyobb aszalt gyümölcsöket feldaraboljuk. A vajat felolvasztjuk, és néhány percig átforgatjuk benne a gyümölcsöket. Megszórjuk őrölt fahéjjal és szerecsendióval, majd beleforgatjuk a rizst. A citromos-sáfrányos csirkeszárnyat aszalt gyümölcsös rizzsel tálaljuk.

Grillezett túrós polenta

Az alábbiak szerint főzött polenta kihűtve remekül grillezhető. Salátával önálló ételként is fogyaszthatjuk, de sültek, mártásos húsok mellé remek köretül szolgálhat.


Hozzávalók


1 liter víz

10 evőkanál kukoricadara

25 dkg túró

5 dkg vaj



Vastag falú fazékban felforraljuk a vizet, sózzuk, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön 40-45 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Végül hozzákeverünk 2 dkg vajat, majd a túrót. Egy 18 x 28 cm nagyságú tepsit vékonyan kivajazunk, belesimítjuk a polentát. Miután kihűlt kiborítjuk, és háromszögekre szeleteljük.  A maradék vajat felolvasztjuk, átkenjük a polenta szeleteket és felforrósított grillserpenyőben mind két oldalát grillezzük.

2013. február 25.

Húsos-gombás pite


A húsos-gombás pite kellemesen omlós tésztája jól kiegészíti a tölteléket. Előételként, de önállóan, salátával is kínálhatjuk, de csomagolhatjuk reggeliként is. akinek elnyerte tetszését, próbálja ki bátran. A töltelék tetszés szerint változtatható.
A recept a Kifőztük 2012. évi júliusi számában jelent meg.

Hozzávalók 
24 cm átmérőjű sütőformához

a tésztához:

40 dkg liszt
15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír
1 tojás
1 teáskanál só
4-6 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:

30 dkg sertéslapocka
20 dkg gomba
3 dkg vaj
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál házi paprikakrém
1 dl tejföl
1 tojás
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
frissen őrölt bors

a tészta kenéséhez:

1 felvert tojás



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. Az apró kockákra vágott hagymát a vajon üvegesre sütjük. A sertéslapockát felkockázzuk, és a hagymához adjuk. Paprikakrémmel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A megtisztított gombát tetszés szerint felaprítjuk, és a párolás utolsó 6-8 percében a húshoz adjuk. Az elkészült ragut hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet, a tejfölt, a tojást és a zsemlemorzsát. A hideg tésztát két részre osztjuk úgy, hogy az egyik picit nagyobb legyen, majd gombóccá formázzuk. Először a nagyobb tésztadarabot két fólia lap között vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát úgy, hogy az oldalát is jól fedje. Megtöltjük a húsos töltelékkel, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Az alsó tésztát ráhajtjuk a felső lapra. (A leeső tésztadarabokkal tetszés szerint díszíthetjük a pitét.) Átkenjük a felvert tojással és 180 fokra melegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtve, szeletekre vágva kínáljuk.


2013. február 24.

Kolbászos leves


Nem múlik el úgy év eleje, hogy ne készítenénk kolbászos levest. Családunkban mindig is készítették, jellemzően a frissen füstölt, még puha, de már roppanósan törő kolbászból. A tojás belekerülhet fölverve is, de én sokkal jobban szeretem, amikor egészben hagyjuk. A savanykás levesbe beleütjük a tojást és hagyjuk egészben megfőni, nem keverjük szét.

Hozzávalók:

1 db közepes hagyma
diónyi zsír
1 evőkanál liszt
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
4 db tojás
4 kisebb metszés kolbász (kb. 8-10 cm-es darabkák)
frissen őrölt bors
ecet

A tálaláshoz:
tejföl
friss kenyér vagy pirítós




A hagymát felkockázzuk, és a zsíron üvegesre sütjük. Majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát is, és felöntjük 1,5 liter hideg vízzel. A tűzre visszatéve beletesszük a sót, a borsot, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és a kolbászokat. Forrás után lassú tűzön kb. 20-25 percig főzzük. Ezután ecettel ízesítjük, majd beleütjük a tojásokat, ügyelve arra, hogy egészben maradjanak. Ezt követően még 6-7 percig főzzük a levest. Forrón tejföllel, friss fehér kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

A recept a Pécsi Borozó 2012. évi tavaszi számában jelent meg.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails