2012. július 13.

Petrezselyem pestós fusilli


Kedvelem a petrezselyem pestót. Javára írható, hogy hozzávalói szinte mindig rendelkezésre állnak, de ha nem, beszerzése sem jelent túl nagy bonyodalmat. Az egyszerű, petrezselyemzöldből, dióból, fokhagymából és olívaolajból álló változatot készítem. Ezt szeretem a legjobban. Természetesen ízlés szerint adható hozzá kevés parmezán sajt, tejszín is. A petrezselyem pestó ezúttal fusilli tésztára került.


Hozzávalók:

30 dkg fusilli tészta
a pestóhoz:

1 csokor petrezselyemzöld
2-3 gerezd fokhagyma
8-10 dkg pörkölt dió
1 dl olívaolaj

A tésztát forró sós vízben haraphatóra - azaz al dente - főzzük. A pestó hozzávalóit összeturmixoljuk. (Késes aprítót is használhatunk.) A leszűrt és melegen tartott tésztát tetszés szerinti mennyiségű pestóba forgatjuk. Ennyi az egész és már fogyaszthatjuk is:))

Tipp: A pestóhoz parmezán és tejszín is adható.

2012. július 12.

Petrezselymes-fokhagymás pirítós

A fokhagymás-petrezselymes pirítós gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Fogyaszthatjuk előételként, de önállóan, akár vacsoraként is megállja helyét. Jól illik hozzá a paradicsomsaláta, amelyet készíthetünk balzsamecettel is:) A recept a Kifőztük júliusi számában jelent meg.


Hozzávalók:

1 szikkadt bagett vagy zsúrkenyér
8 dkg puha vaj
1 evőkanál olívaolaj
4-5 gerezd friss fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg sajt

frissen őrölt bors
 a tálaláshoz:
paradicsomsaláta

A pirítós készítése rendkívül egyszerű: A puha vajhoz keverjük az olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát és a petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk. A bagettet felszeleteljük, és megkenjük a petrezselymes-fokhagymás vajjal. Végül megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokra melegített sütőben pirosra sütjük. Melegen, paradicsomsalátával kínáljuk.

2012. július 11.

Gombapástétom


A gombapástétom ugyancsak a Kifőztük júliusi számában jelent meg. Elkészítése egyszerű.Többféle erdei gombából, vajból készül, amely petrezselyemzöldes, borsos, fehérboros ízesítést kap. Esősebb nyári napokat követően az erdei gombák ismét teremnek, ha tehetjük, használjuk ki a természet adta lehetőségeket, készítsünk erdei gombából ételeket. Én is ezt tettem, több ételt is kipróbáltam amelyek a Kifőztükben is megjelentek:)


Hozzávalók:
40 dkg erdei gomba (tetszés szerint vegyesen galambgomba, őzlábgomba, rókagomba, vargánya stb.)
1 közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
18 dkg vaj
1 kis csokor petrezselyemzöld
frissen őrölt bors
0,5 dl fehérbor

A megtisztított gombát csíkokra vágjuk, megmossuk, majd lecsöpögtetjük. A hagymát, a fokhagymát felaprítjuk, és 5 dkg vajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a gombát, az apróra vágott petrezselymet, a fehérbort és sózzuk, borsozzuk. Kevergetve kb. 10 percig pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére ne maradjon lé a gomba alatt.) A maradék vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a gombapürét, és folyamatosan kevergetjük, amíg a vaj át nem veszi a gomba színét . A pástétomot üvegbe töltjük. Miután kihűlt lefedjük, és hűtőben tároljuk. Salátákkal, pirítósra kenve kínálhatjuk előételként, de kiadós reggeli, vacsora készíthető belőle.  Legalább 1 hétig eltartható.

2012. július 9.

Sült kolbász

A Kifőztük e havi számában igazi forró nyári napokra való ételekkel készültünk. Július a legforróbb nyári hónapunk, ilyenkor strandra járunk és ha az idő engedi sokat vagyunk a szabadban. Erről szólnak az ételek receptjei is, amelyekkel készültünk.
Számomra a legkedvesebb strandi csemege a sült kolbász, így nem véletlen, hogy ezzel a recepttel járultam hozzá a strandolós hangulathoz:))


Hozzávalók:

2 kg darált sertéslapocka
6 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt kömény
1 csapott kávéskanál őrölt mustármag
2 evőkanál só
2 evőkanál édes őrölt pirospaprika
1 kávéskanál csípős őrölt pirospaprika (elhagyható)
2-3 m sertés vékonybél
 a tálaláshoz:

mustár
fehér kenyér

 
A darált húshoz adjuk a zúzott fokhagymát meg a fűszereket, és alaposan összekeverjük. Bélbe töltjük, 13-15 cm hosszú kolbászokat készítünk. (Töltés közben megszúrkáljuk, hogy ne maradjon levegős.)Tepsibe tesszük, és kevés víz hozzáadásával 180 fokra melegített sütőben pirosra sütjük. (Ha szárazabb a kolbászhús, sütéskor kevés zsírt is tehetünk a tepsibe.)
Melegen, mustárral és fehér kenyérrel kínáljuk.

2012. július 6.

Meggykrémes piskótarolád


Ismét kísérleteztem:) Mostanában többfajta könnyű, gyümölcsös piskótatekercset készítettem. Nagy előnye, hogy viszonylag kevés munkával és persze némi várakozási idővel finom nyári süteményt tudunk az asztalra varázsolni. Ezúttal egy meggyes-tejszínes krémmel próbálkoztam. Igazán kellemes, savanykás és hűsítő sütemény kerekedett belőle. Ha nincs kedvünk piskótasütéshez, a krém igen jó pohárdesszertnek is.


Hozzávalók 1 roládhoz

a piskótához:   

5 db nagyobb tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt

a krémhez:

2 db tojás
kb.20 dkg meggy
14 dkg cukor
5 dkg vaj
2 dl tejszín
3 db lapzselatin
0,5 dl tej


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. A tojások sárgáját egyenként hozzákeverjük, végül beleforgatjuk a lisztet és lazán elkeverjük. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire (31 x 37 cm) kenjük a tésztát, és 200 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A forró piskótát egy  konyharuhára borítjuk úgy, hogy a sütőpapíros fele felfelé legyen. Egy száraz ruhával átsimítjuk a papírt, majd óvatosan lehúzzuk, és feltekerjük a piskótát. Hagyjuk, hogy kihűljön. (A piskótát rögtön, melegen tekerjük fel, mert ha hagyjuk hűlni, akkor könnyen repedezhet.) A meggyet kimagozzuk. A krémhez kb. 10-12 dkg meggyet leturmixolunk.(Annyi meggyet használjunk, hogy 2 dl sűrű levet kapjunk.) A tojásokat felverjük, hozzáadunk 10 dkg cukrot és a meggylevet. A vajat vízgőz felett felolvasztjuk és hozzáöntjük a tojásos-meggyes keveréket. Folytonosan kevergetve sűrű krémmé főzzük és hagyjuk kihűlni. A tejszínt 4 dkg cukorral habbá verjük, és a krémhez keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, majd a meggyes krémhez keverjük. Várunk néhány percet, hogy a zselatintól a krém kezdjen összeállni, de még kenhető legyen. A piskótát megkenjük krémmel, rászórjuk és belenyomkodjuk a maradék magozott és lecsöpögtetett meggyet és feltekerjük. Néhány szem meggyet a díszítéshez is hagyjunk. A maradék krémmel kívülről is bekenjük a piskótát és meggyel díszítjük. Hűtőbe tesszük, és legalább 4-5 órát hűtjük. Szeletekre vágva kínáljuk. (Lehetőleg minden szeletre jusson egy meggy szem:)

Tipp: A krém önállóan, pohárdesszertként is elkészíthető. Ekkor a krémet poharakba kanalazzuk és egyszerűen megszórjuk friss meggyel, behűtjük és máris fogyasztható. Ha kicsit flancolni támad kedvünk, akkor konyakba áztatott meggyel is díszíthetjük:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails