2011. május 25.

Halas burgonyagratin

A burgonyagratin a francia, az olasz és a spanyol konyha ételei között egyaránt megtalálható. A gratinálás mártással leöntött, jellemzően sajttal megszórt ételnek forró sütőben (csőben:) való sütését jelenti. (Csőben sülteknek is hívják az ilyen módon készített ételeket.) A burgonyagratin esetében a nagyon vékonyra szeletelt vagy gyalult burgonyára kerül a tejszínes öntet. A franciák gruyere sajtot tesznek a rétegek közé, természetesen fokhagymával és kevés szerecsendióval ízesítik. Az olaszok inkább mozzarellát és parmezán sajtot használnak és a burgonyarétegek közé kerül még némi hagyma is. A spanyolok a tejszínes öntetet ízesítik szardíniával, fokhagymával, sajttal, aprított petrezselyemmel.
Én is most ezt a spanyols változatot készítettem el. A szardíniafilé helyett használhatunk olajos halat is. (Ötlet: "egy falat....Spanyolország" című könyv.)
Hozzávalók: 60-70 dkg burgonya, 2,5 dl tejszín, 1 doboz (12,5 dkg) olajos hal vagy 1 evőkanál finomra aprított szardíniafilé, 5 dkg reszelt sajt vagy 5 dkg krémsajt, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 csilipaprika. 5 dkg reszelt sajt a gratin szórásához.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A burgonyát meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük vagy gyaluljuk. A petrezselyemzöldet és a csilipaprikát felaprítjuk. A tejszínt összekeverjük a kissé lecsöpögtetett olajos hallal vagy a szardíniával. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sajtot, a petrezselyemzöldet, a csilipaprikát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A jól elkevert tejszínes öntetbe forgatjuk a burgonyakarikákat. Vékonyan kiolajozott sütőtálba öntjük a burgonyás keveréket és sajtot szórunk a tetejére.
Alufóliával letakarva 50 percig sütjük a gratint, majd a fólia eltávolítása után további 15-20 percig, míg a burgonya teteje aranysárga nem lesz és a burgonya meg nem puhul.
10-15 perc pihentetés után, friss salátával fogyasztjuk.

2011. május 24.

Spenótos pizza

Pizza spinaci, vagyis a spenótos pizza az olaszok egyik kedvenc pizzája. Sokkal-sokkal finomabb lett, mint amire számítottam:) A tésztát kissé szabálytalan, rusztikus formájúra hagytam. Ami rákerült: fokhagymás olívaolajon párolt spenót, házi füstölt sonka csíkok, paradicsom, sajt, fenyőmag. Aki szereti a spenótot, próbálja ki!
Hozzávalók: a tésztához 22 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 1,5 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál cukor, 1 kávéskanál só. A spenótos réteghez 50 dkg friss spenót, 5 dkg füstölt házi sonka, 2-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 nagyobb paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál fenyőmag, só, frissen őrölt bors.
A tésztához langyos vízbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, felfuttatjuk, majd belekeverjük az olívaolajat. Tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket, majd jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A fenyőmagot serpenyőben megpirítjuk és félretesszük. A sonkát vékony csíkokra szeleteljük, kevés olívaolajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát és a mosott, szárított spenótot. 5-6 percig pároljuk, amíg össze nem esik a spenót. A paradicsomot felszeleteljük.
A megkelt tésztát két kézzel széthúzzuk, kör alakúra formázzuk és sütőpapírral bélelt nagy tepsire fektetjük.
A spenótot a sonkával együtt a tésztára rakosgatjuk, rátesszük a paradicsomot, megszórjuk reszelt sajttal és pirított fenyőmaggal.
10 percet pihentetjük, majd 200-220 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
5-10 perc pihentetés után, melegen fogyasztjuk.

2011. május 23.

Epres tavaszi saláta

Az eperből nem csak desszerteket, édességeket készíthetünk, hanem friss zöld saláták alapanyagaként is igen jól hasznosíthatjuk. Tetszés szerinti salátákat (salátaleveleket) használjunk.
A salátalevelek zsengeségéhez jól párosul a tömör, húsos eper. Az öntethez gyümölcsösebb ízű ecetet használjunk, amely kiemeli az eper ízét. Lehet vörösborecet, balzsamecet, sherryből erjesztett ecet. A juhtúró már csak az ízkombinációt gazdagítja ebben az egyszerű, gyors salátában.

Hozzávalók: 1 fej lolló rosso saláta, 20 dkg madársaláta, 15-20 szem eper, 10 dkg juhtúró.

A recept folytatása a Pécsi Borozó oldalán olvasható


2011. május 21.

Zabaglione eperrel

A zabaglione az olaszok kedvelt borhabja. A kevés alapanyagból álló villámdesszertek kategóriájába tartozik. Tojássárgájából, édes Marsala borral készítik, de tetszés szerinti fehérborral, pezsgővel is helyettesíthető.

A zabaglione több változata ismert, adható hozzá tejszín, gazdagítható kávéval, tálalható friss gyümölcsökkel. Az olaszok télen melegen, nyáron behűtve fogyasztják. Most a borral (pezsgővel) készült, eperrel tálalt zabaglione-t készítettem el.

A részletes recept a Pécsi Borozó oldalán olvasható.

2011. május 20.

Spárgára húzott fasírt

Azért, hogy a mai nap se maradjon spárgás recept nélkül, következzék a spárgára húzott fasírt:) A kakukkfüves darált húst az előfőzött spárgasípra nyomkodjuk, zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük. Valójában jobb lett, mint amire számítottam. A roppanós spárga a zsemlemorzsától kap még egy kis ropógósságot. Köretnek apró, héjában sült újburgonyát készítettem petrezselyemzölddel megszórva.

Hozzávalók: 25-30 dkg darált hús, 1 tojás, 2-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál kakukkfű, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors. 10 db spárga. A körethez 50-60 dkg apró újburgonya, 4 dkg szalonna, só, 5 dkg vaj, 1-2 evőkanál olívaolaj, aprított petrezselyemzöld.
A spárgát az itt leírt módon előkészítjük és előfőzzük. A darált húst a fűszerekkel, a zsemlemorzsával, a tojással összegyúrjuk. Tíz egyenlő részre osztjuk a húst és a spárgasípokra nyomkodjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk a spárgás nyársakat. Forró olajban kisütjük.
A körethez az újburgonyát alaposan megmossuk és serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a vajat, az olívaolajat, a szalonnát, a sót és kb.0,5 dl vizet. Fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhul. Párolás közben ha szükséges, pótoljuk a vizet. Végül pirítjuk a burgonyát. Miután elkészült megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
A spárgára húzott fasírtot a pirított újburgonyára szedve kínáljuk. Friss zöldsaláta illik hozzá.

2011. május 19.

Epres Pavlova torta

Szeretjük a tojáshabos süteményeket, ennél jobban csak a tisztán tojáshabból készülteket. kedveljük. Pontosan ezért nem is értem, hogy miért nem készítettem eddig Pavlova tortát. Eperszezon lévén, egyértelmű volt, hogy egy epres változattal indítottam a Pavlova torták készítését...mert gondolom lesz még folytatás:) A tejszínhabra a friss eper mellé került cukorral összefőzött, folyós eper is. Háááát...nem rontotta el a tortát:))
A Pavlova torta tojásfehérje hab alapú, tejszínes, gyümölcsös torta. A tojásfehérje hab kívül ropogós, belül krémes állagú. Valójában olyan, mint egy nagy habcsók, amely tejszínhabtól és gyümölcstől roskadozik. A torta Anna Pavlova balerináról kapta nevét, aki korának ünnepelt sztárja volt. A torta létrejöttét Ausztrália és Új-Zéland is a magáénak vallja, nemzeti desszertjüknek tekintik, de pontosan nem lehet tudni, hogy ki is találta fel. Állítólag az édesség mindkét országban Anna Pavlova turnéját követően bukkant fel.

A részletes recept a Pécsi Borozó oldalán olvasható.

2011. május 18.

Grillezett spárga balzsamecettel

Beindult a spárgaláz. Már vártam a spárgaszezont, mert tavaly óta én is a spárgakedvelők táborához tartozok, igaz csak a friss zöld színűvel kötöttem szorosabb barátságot. Valahogy eddig a spárga és én - egy vagy kettő sikertelen próbálkozást leszámítva - elkerültük egymást. Azonban elmondhatom, ha egyszer eltaláljuk a számunkra megfelelő elkészítési módot, bizony el tudja varázsolni az ízlelőbimbóinkat.
A spárga előnyére írható, hogy rövid előkészítés után máris remek étel varázsolható belőle. A gyorsan elkészíthető spárgás ételek közé tartozik a grillezett spárga is.
Most úgy készítettem, hogy 4-5 percig blansíroztam (előfőztem) a spárgát, majd olívaolajjal átkentem és grillserpenyőben néhány percig sütöttem.

Hozzávalók: 50 dkg spárga, 0,5 dl balzsamecet, 1 evőkanál méz, olívaolaj a sütéshez, tetszés szerinti sajt a tálaláshoz.


A spárgákat a szokásos módon készítjük elő, a két végüket fogva, meghajlítva elpattintjuk. A csúcsa felőli részeket használjuk. (A leeső végeket krémleveshez felhasználhatjuk.) Megmossuk a spárgát és forró sós, cukros vízben 4-5 percig főzzük, majd hideg vízzel teli tálba szedjük. Ezt követően lecsöpögtetjük, megszárítjuk a spárgasípokat, majd átkenjük olívaolajjal. Előmelegített grillserpenyőben 5-6 percig sütjük úgy, hogy közben forgatjuk.
A grillezett spárgát egy tálba szedjük. A balzsamecetet elkeverjük a mézzel és a spárgára locsoljuk. Tetszés szerinti sajttal tálaljuk.
Kínálhatjuk húsok mellé, de megszállott spárgafogyasztók magában vagy fehér kenyérrel is ehetik.

2011. május 14.

Epres-morzsás desszert

Pillanatok alatt összeállítható desszert. Bármilyen idénygyümölccsel készíthetjük, de eperrel igazán finom, amelyhez jól párosul a tészta tetején megpirult fenyőmag íze. Természetesen a fenyőmag helyett diót, mandulát, mogyorót is használhatunk. Erről a desszertről is elmondhatjuk, hogy egyszerű és nagyszerű.
Hozzávalók: Két adaghoz 15-20 szem eper (kb. 15-20 dkg), 3 evőkanál kristálycukor. A tésztához 6 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál víz, 1-2 evőkanál fenyőmag a tészta szórásához.
Az mosott, szárított epreket félbe vágjuk, sütőtálba tesszük, és megszórjuk kristálycukorral. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, de mielőtt teljesen összeállna, morzsás állapotban az eperre szórjuk. A tésztát meghintjük fenyőmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Akkor kész a desszert, amikor alul már bugyog az eper, a tészta és a fenyőmag aranysárga színbe öltözik. Langyosan fogyasztjuk. Kínálhatjuk tejszínhabbal, fagylalttal, de magában is igen finom.

Spárga leveles tésztába tekerve

Gyakran van úgy, hogy a legegyszerűbb módon készített ételek a legfinomabbak. Így van ez a leveles tésztába tekert spárgával is. A ropogós leveles tészta, a spárga és a balzsamecet íze nagyon jól harmonizálnak egymással. Olyan igazi beszélgetős harapnivaló. Fogunk egy tekercset, mártunk egyet a balzsamecetbe, harapunk, élvezzük az ízeket és közben figyelünk a beszélgetésre:) Nehéz a recepthez pontos mennyiségeket megadni, különösen a leveles tészta esetében. Most bolti tésztát használtam, de nem fagyasztottat, hanem a mindjárt használható, feltekerős változatot. Ezt azért szeretem, mert ha éppen nem kell az egész tészta, levágom a szükséges mennyiséget és a maradékot nyugodtan tárolhatom pár napig a hűtőben. Ennél az ételnél sem lesz szükség az egész csomag tésztára.

Hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, spárgasíponként kb. 25-28 cm hosszú és 1 cm széles leveles tészta csíkok, felvert tojás a tészta kenéséhez. A balzsamecetes mártogatóshoz 2-3 evőkanál balzsamecet, 1 teáskanál méz.
A spárgák két végét megfogva meghajlítjuk és hagyjuk, hogy elpattanjon a spárgasíp. Az így kapott spárgafejes sípokat megmossuk (ha zsenge én nem hámozom) és enyhén sós felforrt vízben 5-6 percig pároljuk, hogy roppanós maradjon, majd hideg vizes tálba szedjük, lecsöpögtetjük és konyharuhára, vagy papírtörlőre felsorakoztatva leitatjuk a nedvességet. (A maradék spárgavégeket felhasználhatjuk krémleveshez, más spárgás ételekhez.) A leveles tésztából levágjuk a szükséges mennyiségű csíkot és a spárgákra tekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, megkenjük a tésztát felvert tojással . 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a tésztába tekert spárgát. A mártogatóshoz a balzsamesetet és a mézet elkeverjük. A spárgás tekercseket melegen, balzsamecetbe mártogatva máris fogyaszthatjuk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails