2011. március 31.

Szűzpecsenye polentával, erdei gombamártással

Szűzpecsenye, polenta, erdei gomba. Nem is számítottam arra, hogy ennyire jó párosítás lesz. A szűzpecsenyét most úgy készítettem, hogy a közepe picit rózsaszín maradjon. Általában jól átsütve készítem a húsokat, de ez a változat hihetetlenül finom volt. A húst a puhaság, szaftosság és egy egyszerű finom íz jellemezte. A hús nem kapott más fűszert, csak sót és borsot. A gombamártás karakteres ízű erdei gombából készült, fehérborral, kakukkfűvel és tejszínnel ízesítve. Amíg a polenta lassú tűzön, rotyogva fő, a hús és a gombamártás is elkészíthető.
Hozzávalók: 1 db szűzpecsenye, 8 dkg vaj, só, frissen őrölt bors. A polentához 1 liter víz, 10 evőkanál kukoricadara, só, 2 dkg vaj. A gombamártáshoz 25 dkg erdei gomba, 2 dkg vaj, 1 csapott evőkanál keményítő, 1 dl száraz fehérbor, 1-1,5 dl tejszín, kakukkfű, só, bors. A tálaláshoz juhtúró (elhagyható).
Elkészítés: A polentához a vizet egy vastag falú fazékba tesszük, megsózzuk és felforraljuk. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön 40-45 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Miután elkészült, hozzákeverjük a vajat. A szűzpecsenyét sózzuk, borsozzuk. A vajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk és a szűzpecsenyét egészben, minden oldalán 1-2 percig sütjük. Ezt követően a szűzpecsenyét a sütőben sütjük tovább. (Ha a serpenyő nem használható a sütőben, tegyük át egy tepsibe a húst.) A hús alá tegyünk egy kevés vizet és ha szükséges sütés közben pótoljuk. 180 fokon süssük a szűzpecsenyét oldalanként 10-10 percig. (Attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni a húst, a sütés ideje 30-40 perc közötti idő lehet. Mivel a húst nem lefedve sütjük, előfordulhat, hogy a zsiradék a sütőre fröcsög és füstöl. Így a hús sütést egy alapos sütő tisztítás követi , de azt mondom, még így is megéri:)) A gombamártáshoz hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a kakukkfüvet, majd a megmosott, leforrázott erdei gombát. Kissé pirítsuk át, majd sózzuk, borsozzuk a gombát. Szórjuk rá a keményítőt, keverjük át, öntsük fel fehérborral és kb. 1 dl vízzel. (Ha szükséges vizet még adhatunk hozzá.) Forraljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt és lassú tűzön 10-15 percig főzzük. A megsült szűzpecsenyét 2 cm szeletekre vágjuk, polentahalmokkal, erdei gombamártással kínáljuk, amelyet megszórhatunk juhtúróval.

2011. március 29.

Brokkolipástétom

Zöldségekből is remek pástétomokat, kenyérre kenhető krémeket készíthetünk. Több zöldséggel kísérleteztem, így készítettem már babból, cukkiniből (itt és itt), gombából, padlizsánból ( itt és itt), és még van néhány tervem:) Most a brokkoli került sorra. Ebben sem csalódtam, kellemes ízű, jól kenhető pástétomot kaptam. Szívesen teszek a zöldséges pástétomokba pirított szezámmagot, ezért a brokkolis változatba is került.

Hozzávalók: 15 dkg brokkoli, 1 közepes hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 7 dkg vaj, 1 evőkanál krémsajt, 3 dkg reszelt sajt, 1-1,5 evőkanál pirított szezámmag, só, frissen őrölt bors. Elkészítés: Apró kockákra vágjuk a tisztított hagymát, fokhagymát és 2 dkg vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kisebb rózsákra szedett, mosott brokkolit, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. (A pároláskor, ha szükséges, kevés vizet adhatunk a brokkolihoz, de ügyeljünk arra, hogy mire a brokkoli megpuhul, víz már ne legyen alatta.) A szezámmagot serpenyőben megpirítjuk. A párolt brokkolit melegen késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a sajtokat, a szezámmagot és pürésítjük. (Botmixert is használhatunk.) Ízlés szerint még adhatunk hozzá sót, borsot. Tálkába öntjük, lehűtjük és hidegen, kenyérre kenve fogyasztjuk.

2011. március 28.

Csípős pirított dió és kukoricapehely

Sok helyen találkozhatunk különféle magvak sós, pirított változatának elkészítésével. A spanyolok például a paprikás vagy sózott mandulát mint tapas-t fogyasztják. Az elkészítéshez a végső inspirációt Petrik Adrien könyve adta, amelyben a szerző számos házépítési, szervezési ötlet mellet néhány receptet is megoszt az olvasóval. A könyv leírása szerint ennek az ízesített diónak az ötlete Nigellától származik, aki az olaszoktól tanulta. Továbbgondolva a lehetőségeket, a dió mellé került pirított ízesített kukoricapehely is. A diót és a kukoricapelyhet külön pirítottam és ízesítettem és utolsó mozzanatként összekevertem őket. Az íze egy sajátos keveréke a csípős, sós, édes, pikáns rozmaringos ízeknek.
Hozzávalók: 20 dkg dió, 10-15 dkg natúr kukoricapehely, 6-7 dkg vaj. A fűszerkhez 1,5 evőkanál durva tengeri só, 1 csapott evőkanál szárított rozmaring, 1,5-2 evőkanál barnacukor, 1 teáskanál őrölt csípős pirospaprika. (Nyáron és ősszel használhatunk friss rozmaringot és csípős pirospaprikát, amelyeket késsel aprítsuk fel apróra és így adjuk a keverékhez.)

Elkészítés: A fűszereket, a pirospaprika kivételével megőröljük. (Ehhez használhatunk kávédarálót, de arra ügyeljünk, hogy ha az őrölt fűszerkeveréket finomra daráljuk, könnyen a szemünkbe, orrunkba szállhat.) A fűszerkeverék őrleményhez adjuk a pirospaprikát. A diót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd a vaj felét hozzáadva, jól átforgatjuk, átsütjük benne. Ezt követően rászórjuk a fűszerkeverék felét, 1-2 perc alatt pirosra sütjük. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet. A kukoricapelyhet mindjárt a vajban kezdjük el pirítani, majd úgy járunk el mint a diónál. Végül a pikáns pirított diót és kukoricapelyhet összekeverjük. Finom csemege beszélgetésekhez, izgalmas filmekhez. Jól csúszik rá bármilyen ital, alkoholos és alkohol mentes egyaránt.

2011. március 24.

Meggyes clafoutis

A clafoutis francia, vidéki, egyszerű, könnyed édesség, amely nem más, mint egy finom tejes pite. Nyáron jellemzően cseresznyéből készítik, de ízlés szerint bármilyen gyümölcsből megsüthető. Friss gyümölcsök hiányában befőttből készítve is finom desszertet kapunk. A nálunk készített tejes pitékhez képest ez egy egyszerűbb, könnyed, elegáns változat. Le sem tagadhatná francia eredetét. A recept a Kifőztük 2011. évi 3. számában jelent meg. A www.kifoztuk.hu oldalról az újság továbbra is ingyenesen letölthető.
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 1 dl tej, 3 tojás, fél rúd vanília, 6 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt, 1,5 evőkanál gyümölcspálinka, 1 kisebb üveg (3 dl) házi készítésű meggybefőtt, porcukor a szóráshoz.Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Amíg felmelegszik, előkészítjük az édességet. A tejet a vaníliarúddal és kikapart belsejével felmelegítjük, de nem forraljuk. A vaníliarudat kivesszük a tejből és hozzáadjuk a tejszínt. A tojásokat felverjük, elkeverjük a cukorral és a liszttel, hozzáadjuk a tejjel elkevert tejszínt. (A tészta állaga leginkább a palacsintatésztáéhoz hasonlít.) Ezt követően belekeverjük a lecsöpögtetett meggybefőttet és hozzáadjuk a pálinkát. A tésztát beleöntjük egy tűzálló tálba és 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor kész, amikor a clafoutis közepe is szépen felemelkedik és szép pirosra sül. Porcukorral megszórjuk, kanál segítségével kis darabokat kanyarítunk az édességből és tányérra halmozva tálaljuk.

2011. március 19.

Olívabogyós, diós rozskenyér

Az olívabogyós, diós rozskenyér ugyanabból a tésztából készül mint a korpás rozskenyér és ugyanazzal az eljárással. A 3. nap eseményeinél lesz eltérés a formázás és az olívabogyós, pörkölt diós ízesítés tekintetében. A megadott mennyiségből - a nagyságtól függően - 3-4 db hosszúkás kenyér süthető. (Ha kevesebbel szeretnénk próbálkozni, felezzük meg a hozzávalók mennyiségét, az így kapott tésztából két kenyeret süthetünk.)
Hozzávalók: 30 dkg átszitált rozsliszt, 4-5 dl forró víz, 15 dkg rétesliszt, 15 dkg fehér liszt, 15 dkg graham liszt, 20-30 dkg rozsliszt + még amennyit felvesz a tészta, 4 evőkanál pihentetett gyors kovász, 1 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál őrölt édesköménymag, 1 teáskanál őrölt koriandermag, kenyerenként 8-12 szem fekete olívabogyó, kenyerenként 2 evőkanál pörkölt dió.
Elkészítés:
1. nap: az átszitált rozslisztet leöntjük a 4-5 dl forró vízzel, amikor már kihűlt letakarjuk és 1 napig állni hagyjuk.
2. nap: a langyos vízhez adjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá és hagyjuk felfutni. A rozslisztet, a graham lisztet, a réteslisztet és a fehér lisztet egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a sót, az őrölt fűszereket, a mézet, a kovászt, a felfuttatott élesztőt és végül a beáztatott rozslisztet. Jól bedagasztjuk a tésztát. A tészta eléggé ragacsos, a kezünkre ráragad, de annyi rozslisztet adjunk hozzá, hogy dagasztás közben a táltól elváljon. Hűvös helyen hosszú ideig (egy éjszakát) kelesztjük. Kelés közben 1-2 alkalommal gyúrjuk át, de ekkor is szórjunk a tésztára rozslisztet, mert ragadni fog.
3. nap: A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, és attól függően, hogy mekkora kenyereket szeretnénk sütni, osszuk három vagy négy egyenlő részre és formázzunk belőle bucikat. Tíz percet pihentessük, majd formázzuk meg a kenyereket úgy, hogy lisztezett felületen nyújtsuk téglalap alakúra. A hosszabb oldala felől a tészta jobb egyharmad részét a középső harmadra hajtjuk, erre pedig a bal harmadot. Az így kapott hosszúkás tésztának most a rövidebb oldala felől a jobb egyharmad részét középre hajtjuk, majd erre a bal egyharmad részt. Így járunk el mindegyik tésztával. Néhány percig pihentetjük, majd ismét téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. (Úgy nyújtsuk, hogy a hajtogatás vég a téglalap alak rövidebbik oldalára essen, mert ez lesz a kenyér vége, csücske.) Arra ügyeljünk, hogy a tészta alatt mindig kellő liszt legyen, mert az eléggé ragad. Lisztezéshez átszitált rozslisztet használjunk.
A kinyújtott tésztát megszórjuk pirított dióval majd olívabogyóval és a tésztába nyomkodjuk. Háromrétegűre hajtjuk úgy, hogy a hosszabb oldala felől a tészta jobb egyharmad részét a középső harmadra hajtjuk, erre pedig a bal harmadot. A formázott kenyereket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. (Egy nagy tepsin 2 kenyér fér el. A kenyerek kívülről legyenek kellően rozslisztesek, így lesz szép rusztikus a kenyér.) Legalább 1,5-2 órát kelesztjük. 60-70 perc elteltével a kenyereket rézsútosan bevagdossuk, és hagyjuk tovább kelni. A megkelt kenyereket 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütőben alulra egy kis edénybe tegyünk vizet, úgy süssük a kenyeret. A megsült meleg kenyeret néhány perc pihentetés után csomagoljuk ruhába, így hagyjuk kihűlni, majd fóliában vagy zacskóban tároljuk.

2011. március 18.

Diós kuglóf

A jól bevált kevert tésztás kuglóf recept alapján -kisebb változtatásokkal -diós kuglófot sütöttem. Korábban készült egy mákos változat is. Talán a diós picit szaftosabb, lazább szerkezetű lett.
Hozzávalók: 1,5 literes kuglófsütő formához 25 dkg vaj vagy margarin, 18 dkg kristálycukor, 1-2 evőkanál vaníliás cukor, csipet só, 4 db tojás, 1 citrom reszelt héja, 1, 5 dl tej, 15 dkg liszt, 15 dkg durvára darált dió, 1 evőkanál reszelt csokoládé, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csomag sütőpor, a forma kenéséhez 1-2 dkg vaj és 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, a kész kuglóf szórásához 1-2 evőkanál porcukor.
Elkészítés: A lisztet, a darált diót, a fahéjat és a sütőport összekeverjük. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a reszelt citromhéjat, a tejet és elkeverjük. Végül fokozatosan adagoljuk hozzá a sütőporos lisztes, diós keveréket, majd hozzáadjuk a reszelt csokoládét is. A kuglóf formát kivajazzuk, beszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a kevert tésztát és 30 percet pihentetjük. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Még melegen kiborítjuk a formából és hagyjuk hűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Csőben sült kelkáposzta kolbásszal

Szeretem az egyszerű csőben sült ételeket. Most egy kelkáposztás változatot próbáltam ki, amelyhez cikkekre vágtam a kelkáposztát és néhány percig előfőztem. Sütőtálba tettem, került bele még főtt burgonya, sütni való kolbászból kisebb darabkák és tejszínes, tejfölös fűszerezett öntet, majd sütőben megsütöttem.

Hozzávalók: 1 kisebb fej kelkáposzta (vagy egy nagyobb fele), 2 db közepes burgonya, 20-25 dkg sütnivaló kolbász, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál majoránna, só, frissen őrölt bors. Vaj és zsemlemorzsa a sütőtál kenéséhez.
Elkészítés: A meghámozott burgonyát kockákra vágjuk és megfőzzük. A megmosott kelkáposzta fejet 2 cm széles cikkekre vágjuk és forró sós vízben 6-7 percig előfőzzük, a vízből kivéve lecsöpögtetjük. A sütőtálat kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és bele rakosgatjuk az előfőzött kelkáposztát. Rászórjuk a főtt burgonyát. A tejfölt, a tejszínt a tojást összekeverjük, fűszerezzük zúzott fokhagymával, majoránnával, sóval, borssal és ráöntjük a kelkáposztára. A sütnivaló kolbászt 3-4 cm nagyságú darabokra vágjuk és a kelkáposzta tetejére rakjuk. 170-180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. 10 perc pihentetés után melegen fogyasztjuk.

2011. március 16.

Banánhab

Ennek a remek, egyszerű desszertnek az ötlete a Szakácsok könyvéből származik. Picit módosítottam a hozzávalókat az otthon éppen fellelhető alapanyagokra. Nagyjából 10 perc alatt elkészül, hűtésére azonban minimum 2-3 órát kell szánni. Kiadós desszert, a megadott mennyiségből hat adag (tálka) banánhab lett.
Hozzávalók: 2 nagyobb érett banán, 3 dl tejszín, 0,5 dl fehér rum, 1 citrom leve, 14 dkg porcukor, 1 kávéskanál fahéj, 1-1,3 dl tej, 2 teáskanál zselatin (az őrölt fehér fajta).
Elkészítés: A meghámozott banánt felszeleteljük és a porcukorral, rummal, citromlével, 0,6-0,8 dl tejjel, fahéjjal összeturmixoljuk. A tejszínt lágy habbá verjük. A zselatint 1-2 evőkanál hideg tejjel elkeverjük. A maradék tejet felmelegítjük és a zselatinos keverékhez adjuk. (Ha nem elég meleg a tej és ezért nem oldódott fel a zselatin, 10-20 másodpercet mikrohullámú sütőben melegítsük.) A banános turmixot a tejszínhabba forgatjuk és hozzáadjuk a zselatinos tejet. Jól elkeverjük, tálkákba töltjük és legalább 2-3 órát hűtőben hűtjük. (A hosszabb hűtési idő csak javára szolgál a desszertnek:)

Hajdina brokkolival

Nálunk nem ismeretlen étel a hajdina, anyukám szokott néha készíteni, főleg köretként. Nem állítom, hogy kezdetektől fogva rajongok érte, de valahogy megkedveltem. Már napok óta járt a gondolataimban egy brokkolis változata. Azzal kezdtem az előkészítését, hogy megmostam a hajdinát és beáztattam éjszakára. Hogy miért áztattam be, azt nem tudom, anyu nem szokta. Mindenesetre reggelre olyan lett a hajdinám, mintha megfőtt volna, szépen kinyíltak, kipattogtak. Szinte már így is fogyasztható lett volna. Az áztatás következtében lényegesen lerövidült a brokkolis hajdina elkészítése, amelyet dinsztelt hagymával pároltam. A brokkolit külön pároltam és ezt követően kevertem a hajdinához. Köretként és önállóan is fogyaszthatjuk ezt az egyszerű, gyors és finom ételt. Aki még nem próbálta, csak javasolni tudom, hogy tegye meg. Nagyanyáink konyhájában szinte rendszeres alapanyag volt, napjainkban méltatlanul veszített ételeink közötti szereplésének népszerűségéből. Pedig igen jó az élettani hatása, emésztést segítő, jó magas vérnyomásra, tisztítja az érfalakat, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Hozzávalók: 1 bögre hajdina (2,5 dl), 2 bögre víz (5 dl), 20 dkg brokkoli, 1 kis fej hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors.

Elkészítés: A hajdinát megmossuk és beáztatjuk a vízbe 6-8 órára (egy éjszakára). Ezt követően megmossuk a brokkolit, kisebb rózsákra szedjük és párolóbetétben vízgőz felett 8-10 percig pároljuk. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk és a felhevített olívaolajon megdinszteljük és hozzáadjuk a beáztatott, lecsöpögtetett hajdinát. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 evőkanál vízzel, fedő alatt közepes lángon, 10-15 percig pároljuk. (A beáztatott hajdinában van kellő nedvesség ezért elég néhány evőkanálnyi víz a párolásához, de ha szükséges párolás közben 1-1 vőkanálnyi vizet adhatunk még a hajdinához.) A hajdina párolását követően, hozzákeverjük a párolt brokkolit és már tálalhatjuk is. Fogyaszthatjuk köretként, de önálló ételként is.

2011. március 15.

Korpás rozskenyér

Ennek a rozskenyérnek az egyik titka, hogy meg kell adni neki a kellő időt. Nem tartozik a gyorsan elkészíthető kenyerek közé, három napot is igénybe vehet a pihentetési és a lassú kelesztési idő miatt. (Általában csütörtök este kezdem el az előkészítést és szombaton reggel sütöm a kenyeret.) A másik titok az, hogy a rozslisztet át kell szitálni és egy részét vízbe áztatni. (Erről a fortélyról a Szakácsok könyvében olvastam. Annyit változtattam, hogy csak a beáztatásra szánt rozslisztet szitáltam át.) Nekem nagyon bevált ez a módszer, nagyon jó állagú kenyeret kaptam. Többféle liszt (graham, fehér és rétes liszt) is került ebbe a kenyérbe, de rozsliszt adja meg az ízét, jellegét. Ez a kenyér is kovásszal készül. A rozsliszt mennyiségét nehéz pontosan meghatározni, mert a dagasztás, átgyúrás közben változó lehet az a mennyiség amit a tészta felvesz. Az átszitált rozslisztből visszamaradt korpa kívülről kerül a kenyérre.
Hozzávalók: 30 dkg átszitált rozsliszt, 4-5 dl forró víz, 15 dkg rétesliszt, 15 dkg fehér liszt, 15 dkg graham liszt, 20-30 dkg rozsliszt + még amennyit felvesz a tészta, 4 evőkanál pihentetett gyors kovász, 1 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál őrölt édesköménymag, 1 teáskanál őrölt koriandermag, az átszitált rozslisztből maradt korpa a kenyér szórásához.
Elkészítés:
1. nap: az átszitált rozslisztet leöntjük a 4-5 dl forró vízzel, amikor már kihűlt letakarjuk és 1 napig állni hagyjuk.
2. nap: a langyos vízhez adjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá és hagyjuk felfutni. A rozslisztet, a graham lisztet, a réteslisztet és a fehér lisztet egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a sót, az őrölt fűszereket, a mézet, a kovászt, a felfuttatott élesztőt és végül a beáztatott rozslisztet. Jól bedagasztjuk a tésztát. A tészta eléggé ragacsos, a kezünkre ráragad, de annyi rozslisztet adjunk hozzá, hogy dagasztás közben a táltól elváljon. Hűvös helyen hosszú ideig (egy éjszakát) kelesztjük. Kelés közben 1-2 alkalommal gyúrjuk át, de ekkor is szórjunk a tésztára rozslisztet, mert ragadni fog.
3. nap: A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk két egyenlő részre és formázzunk belőle bucikat. Tíz percet pihentessük, majd formázzuk meg a kenyereket úgy, hogy lisztezett felületen nyújtsuk ovális alakúra a tésztát, a hosszanti oldal közepénél kissé kihúzzuk a tésztát mind két oldalon, és a közepéig betekerjük, összecsippentjük, kissé meghengergetjük. A végeinél keskenyedő, középen kissé szélesebb hosszúkás alakú kenyeret kapunk. A formázott kenyereket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. (Egy nagy tepsin elfér.) Vizes kézzel átsimogatjuk a kenyereket és megszórjuk korpával. Legalább 1,5-2 órát kelesztjük. 60-70 perc elteltével a kenyereket középen, hosszában bemetsszük és hagyjuk tovább kelni, hogy kinyíljon a kenyér. A megkelt kenyereket 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütőben alulra egy kis edénybe tegyünk vizet, úgy süssük a kenyeret. (A megadott mennyiségből 2 db kb. 80 dkg-os szép kenyér került ki a sütőből.:) A megsült meleg kenyeret néhány perc pihentetés után csomagoljuk ruhába, így hagyjuk kihűlni, majd fóliában vagy zacskóban tároljuk.

Szív saláta melegen

Nálunk gyakran készül öntött saláta, amelyet friss fokhagymás meleg öntetbe kell beleforgatni és kicsit együtt melegíteni. Ez az elkészítési mód ihlette a szív saláta tálalását. Tovább ízesítettem juhtúróval és sült szalonna csíkokkal. Önálló ételként is megállja a helyét.

Hozzávalók: 2 db szív saláta, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg juhtúró, diónyi zsír, 2 evőkanál fehérborecet, 1-1,5 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, frissen őrült bors, 2 gerezd fokhagyma, kb. 1 -1,5 dl víz
Elkészítés: A szalonnát csíkokra szeleteljük és zsíron pirosra sütjük,majd papírtörlőre szedjük. A visszamaradt zsírhoz adjuk a cukrot, kicsit melegítjük, keverünk rajta néhányat, hozzáöntjük az ecetet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük vízzel. A fokhagymát felszeleteljük az öntethez adjuk, hagyjuk összeforrni. A szív salátát megmossuk és félbe vágjuk, majd óvatosan az öntetbe forgatjuk és 2-3 percig benne hagyjuk, hogy átmelegedjen a saláta és átjárják az ízek. Ezt követően tálra szedjük, meglocsoljuk lével és rászórjuk a sült szalonna csíkokat a juhtúrót és fogyaszthatjuk.

2011. március 14.

Születésnapot ünneplünk: Kifőztük 2011. év 3. szám!!!

Bizony, az első születésnapunkat ünnepeljük. Ebből az alkalomból megújult formával és oldallal kedveskedünk olvasóinknak. A születésnapi menüt különböző nemzetek konyháinak a kínálatából állítottuk össze.

A www.kifoztuk.hu oldalról az újság továbbra is ingyenesen letölthető. Gyertek olvassátok, lapozgassátok, élvezzétek, főzzetek, süssetek belőle:)

2011. március 8.

Burgonyás kenyér

Amióta kovásszal (jobban mondva gyors kovásszal ) készítem a kenyereket, azóta kezdtem el érteni, hogy milyen kenyerekről meséltek a szüleim, milyenek lehettek azok a kenyerek, amelyeket a nagymamáim sütöttek. (Valójában ők is élesztős tésztát - amelyet az előző sütésből tettek félre - és kevés élesztőt használtak a kelesztéshez (a kovászhoz), csak ők szárított formában tárolták.) Belátom teljesen más minőségű kenyeret kapunk ha kovásszal készítjük. Addig kísérleteztem, míg rá nem éreztem, hogy az adott körülmények között, hogy tudok jó kenyeret sütni. Továbbra is kenyérsütő és kemence nélkül, sütőben sülnek a kenyereim. (Na jó, bevallom, egy kemencének azért örülnék:)) Az egyik nagy kedvenc a burgonyás kenyér. (Apuval nagyon kedveljük az alsó, sülés közben keletkező, kidudorodó részeit, amely a középső képen jól látható.) Szeretem ennek a kenyérnek a természetességét, burgonya illatát, rusztikusságát, a tetején kukucskáló burgonya pöttyöket:) A már megformázott, kelő tésztára, felül középen mindig négyszög alku mintát metszek, amely sülés közben szépen kinyílik. Imádom, ahogy alakul, formálódik a kenyér. Tapasztalatom szerint ezeknek a finom kovászos kenyereknek meg kell adni a kellő időt, hogy érjenek, alakuljanak, keljenek. Rájöttem, nem lehet elsietni ezt a fajta kenyérsütést (néha két vagy három napot is igénybe vesz az előkészületi, pihentetési idő). Nem mondanám, hogy túlzottan sok munkával járna a kenyérsütés (1 db kenyér sütése esetén:), dolgozik a kenyértészta magától, csak hagyjuk, hogy tehesse a dolgát, majd néha vegyük át az irányítást. Adjuk hozzá kicsit magunkat is, lépjünk kapcsolatba a kenyértésztával, gyúrjuk át, formázzuk, metsszük be és süssük meg, majd élvezzük az ízét:)
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 50 dkg burgonya (nyersen héjastól), 3 nagy evőkanál gyors kovász, 1 dkg élesztő, 2,5-3 dl a burgonya főzőlevéből, 1 csapott evőkanál só, 1 teáskanál cukor.
Elkészítés: A sütés előtti este a megpucolt burgonyát, vágjuk fel kockákra, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk meg és főzzük puhára, majd hűtsük langyosra. (Az is jó, ha a burgonya már a nap folyamán, vagy előző nap megfő, ekkor egy keveset melegítsünk rajta, hogy langyos legyen.) Mérjünk ki 2,5-3 dl langyos burgonya főzőlevet. Adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg kevés liszttel és hagyjuk, hogy felfusson. A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót. A burgonyát törjük össze burgonya nyomóval vagy villával, adjuk hozzá a kovászt és a felfutott élesztőt, jól keverjük el és öntsük a liszthez. Dagasszuk be a tésztát, takarjuk le és hagyjuk hűvös helyen kelni. Még az este folyamán a kelő tésztát egyszer dagasszuk át, majd letakarva kelesszük egy éjszakát. Reggel ismét gyúrjuk át és formázzuk kerek buci alakúra és tegyük egy sütőpapírral bélelt nagy, magasabb falu tepsire. Amikor már növekszik, kel a tészta, a tetején metsszük be tetszés szerint és még 30 percig hagyjuk kelni hűvösebb helyen. Ezt követően tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe és 40-50 perc alatt süssük szép pirosra. A megsült kenyeret 5-10 perc pihentetés után csavarjuk konyharuhába, így hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, zacskóban, hűvös helyen tartva egy hétig eláll. (Nagyon finom belőle a pirítós is, kívül ropogós, belül puha...hmmm:))

2011. március 4.

Mozaikos pástétom

A pástétom még januárban készült. Előzőleg sokat olvasgattam Dobos C. József Magyar-Franczia Szakácskönyv című művét. A következőket írja a töltelékekről: "A töltelékek, az úgynevezett fárszok jó készítésmódja a szakácsművészetnek egyik nem jelentéktelen részét képezi. (...) a fárszok a ragout-knál, de különösen a különféle hideg és meleg pástétomoknál igen nagy szerepet visznek, s azért azok készítésére a lehető legnagyobb gond fordítandó."
Megfogadva a mester tanácsát, gondosan összeválogattam azokat a fűszereket, amelyekkel ízesíteni kívántam a darált húst, amely a pástétom alapja volt. Nagy élvezettel fogtam hozzá a saját összeállítású fűszersó elkészítéséhez, már csak azért is, mert nagyon nem szeretem a boltban kapható, előre elkészített ki tudja mivel ízesített, egyenízű fűszersókat. Került bele darabos tengeri só, zsálya, kakukkfű, mustármag, kevés kömény, kevés majoránna. A hozzávalókat kávédarálóval őröltem meg. Ennek a fűszersónak sokkal intenzívebb volt az íze és az illata is. A mozaikokra - amelyek csirkemájból és csirkemellből tevődtek össze - is került a fűszersóból. A pástétomot kívülről szalonna borítja, így került megsütésre. Hidegen fogyasztottuk.
Hozzávalók: 50 dkg darált hús (közepesen zsíros disznóhúsból), 25 dkg csirkemell, 25 dkg csirkemáj, 30-35 dkg vékonyan szeletelt füstölt bacon szalonna, 1-1,5 db szikkadt zsemle, 1 db tojás, 2 gerezd zúzott fokhagyma. A fűszersóhoz 1 evőkanál darabos tengeri só, 1-1,5 evőkanál szárított zsálya, 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 teáskanál szárított majoránna, 1 csipet köménymag.
Elkészítés: A fűszersó hozzávalóit kávédarálóban megőröljük. A zsemlét vízbe áztatjuk. A darált húst egy nagyobb tartályú késes aprítóba tesszük. (Az aprítóval készítjük el a tölteléket, hogy egyneműbb, krémesebb legyen az állaga.) A húshoz adjuk a fűszersó több mint felét, a tojást, a zúzott fokhagymát, a beáztatott és kinyomkodott zsemlét. Az aprítóval jól összedolgozzuk, ha szükséges még fűszerezzük. Ha túl tömör, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet. Egy 32 x 12 x 5 cm nagyságú, szögletes püspökkenyér formát béleljünk ki keresztbe szalonna szeletekkel úgy, hogy felül a pástétomra rálógjon és befedje a szalonnaszelet két oldala. A csirkemellet hosszanti irányba szeleteljük csíkokra és a csirkemájjal együtt enyhén fűszerezzük be a maradék fűszersóval. A töltelék felét nyomkodjuk a szalonnával bélelt forma aljára. Erre jön hosszanti irányba középre a csirkemáj, két oldalt pedig a csirkemell csíkok, majd a maradék töltelék. A tölteléket nyomkodjuk a máj és a mellhús közé, amennyire tudjuk. A töltelékre hajtsuk rá a szalonnát, ha szükséges tegyünk még a pástétom tetejére, hogy teljesen befedje. 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a töltelék. Ha szükséges még süssük tovább, míg átsül a pástétom. Miután elkészült, a formában hagyjuk kihűlni, majd abból kivéve 1,5-2 cm széles szeletekre vágva, hidegen kínáljuk. (Melegen és langyosan is fogyasztható, ekkor a formában szeleteljük.)

2011. március 3.

Habos túrós szelet

Szegény habos túrós szelet három hónapja várja, hogy felkerüljön ide:) Az alapja vajas linzertészta, a túróba csak tojássárgája, vanília és cukor kerül, végül jön a tojásfehérje hab. Egyszerű, finom sütemény, de nem azonos a Rákóczi túróssal, amelyről Jucinál olvashatunk bővebben.
Hozzávalók: a tésztához 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál sütőpor (elhagyható). A töltelékhez 50 dkg túró, 14 dkg cukor, 3 tojás sárgája, fél rúd vanília kikapart magja vagy 1 csomag vaníliás cukor. A habhoz 6 tojás fehérje, 25-30 dkg cukor. A tészta szórásához 2-3 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára. Ezt követően a tésztát két fólia között akkora vékony lappá nyújtjuk, hogy egy sütőpapírral bélelt 28 x 36 cm nagyságú tepsibe beleférjen. 180 fokra előmelegített sütőben 10-13 perc alatt elősütjük. A túrós töltelék hozzávalóit összekeverjük és az elősütött tésztára öntjük, amit előzőleg megszórunk zsemlemorzsával. 170 fokon további 20 percig sütjük a süteményt. A tojások habját kemény habbá verjük úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. A habot az elősütött túrós rétegre kenjük, elsimítjuk és villával csíkokat vagy hullámokat rajzolunk rá. A sütőt ismét 180 fokra melegítjük és 3-4 percig így sütjük a habos süteményt, majd ezt követően 150 fokon egészen addig, amíg a hab felső rétege meg nem keményedik. Ezt leginkább ujjainkkal tudjuk megtapintani, ügyelve arra, hogy nehogy megégessük a kezünket. (Aki puhábban szereti a habot rövidebb ideig szárítsa.) Miután megsült hűtsük ki, de ha nem tudjuk kivárni, langyosan már szeletelhetjük és kínálhatjuk a habos túrós szeletet.:)

2011. március 2.

Blini

A blini az oroszok palacsintája, amelynek tésztájába kerül kevés élesztő és jellemzően kisebb méretűre sütik. Édesen és sósan egyaránt készítik. Szívesen fogyasztják előételként pl. kaviárral, halas krémmel, céklával. Sokféle blini receptet olvastam, volt közöttük sörös, tejszínes, burgonyás stb. változat. Szemezgettem a receptek között és a számomra tetszetős összetevőket kiválogattam és kialakítottam a magam blini receptjét. Nekem nagyon ízlett a végeredmény, bár összehasonlítási alapom nem volt. Kapros halkrémmel tálaltam, amelyet vajban sült tilápia halból, házi krémsajtból készítettem és friss kaporral, sóval, fokhagymával ízesítettem.
Hozzávalók: 8 dkg sima liszt, 8 dkg rétesliszt, 4 dkg rozsliszt, 5 dkg főtt burgonya, 1 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 5-7 dkg vaj, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál cukor.
Elkészítés: A langyos tejhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszteket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a simára tört főtt burgonyát és a felfutott élesztőt. Jól elkeverjük a masszát és 1-2 órát langyos helyen pihentetjük, közben egyszer összekeverjük. Ezt követően a tésztához keverjük a tojások sárgáját, 2 dkg olvasztott vajat és a laza habbá vert tojások fehérjét. Ha szükséges adjunk hozzá vizet, hogy könnyen kanalazható, de sűrű palacsintatészta állagú legyen a masszánk. Egy serpenyőben (lehetőleg teflon serpenyőt használjunk) felolvasztunk kb. 1 dkg vajat. Egy nagyobb evőkanál segítségével 3-4 kisebb palacsintányi tésztát csorgatunk a serpenyőbe és mind két felén megsütjük, majd egy lapáttal kiemeljük. Minden következő adag blini sütése előtt tegyünk egy kevéske vajat a serpenyőbe, de csak egészen keveset és süssük ki az összes tésztát.

Tipp: a blinit előre kisüthetjük és tálalás előtt felmelegíthetjük. Kínálhatjuk sósan, hallal, halkrémmel, lazaccal, kaviárral, céklasalátával stb., és édesen lekvárral, gyümölccsel, túróval, ízlésünk és kedvünk szerint.

2011. március 1.

Aszalt almás rozskeksz

A kiindulási alap ismét a bevált keksz receptem volt, amit most aszalt almával, rozsliszttel, kukorica- és fahéjas gabonapehellyel, durvára tört pörkölt dióval variáltam. A cukor egy részét kevés mézzel helyettesítettem. A végeredmény egy ropogós, tartalmas keksz lett. (A keksz összeállításakor a rádióból tudtam meg, hogy az nap ( 159 évvel ezelőtt, február 26-án) született a gabonapehely egyik feltalálója, John Harvey Kellog sebész. Testvérével William Keith Kellogg-al fontosnak tartották az egészséges táplálkozást, ezért különféle gabonákkal kísérleteztek, hogy egészséges kenyereket állítsanak elő. A gabonapelyhek megszületése azonban kísérletezésük során egy véletlennek volt köszönhető.) Ha belegondolok, a gabonapelyhek nélkül ez a keksz sem született volna meg:)
Hozzávalók: 20 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg kristály cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 2 evőkanál méz, 1 tojás, 10 dkg durvára vágott pörkölt dió, 10 dkg liszt, 10 dkg rozsliszt, 2-2 és fél teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, 8 dkg kissé összetördelt kukoricapehely, 8 dkg kissé összetördelt fahéjas gabonapehely, 6-8 dkg aszalt alma.
Elkészítés: A vajat, a cukrot, vaníliás cukrot és a tojást jól kikeverjük. A liszteket, a sütőport, a fahéjat és a diót összekeverjük és a vajas masszához adjuk, robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a kissé összetördelt kukorica- és gabonapelyhet valamint az apróbb darabokra vágott aszalt almát és összedolgozzuk a tésztát. (Tipp: az almát ollóval is darabolhatjuk.)Ezt követően a tésztánkat frissen tartó fóliába csomagoljuk és kb. 30 percre a mélyhűtőbe tesszük. Annyira hűtsük a tésztát, hogy könnyen formázható legyen. Ekkor diónyi gombócokat formázunk belőle, két fólia között tenyerünkkel tallérokká nyomjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (ha légkeveréssel sütjük, elég 180 fok) és 10-13 perc alatt készre sütjük. Amikor a kekszek megsülnek még elég puha az állaguk. Addig hagyjuk a tepsin, míg keményebbek nem lesznek, ekkor könnyebben leemelhetőek. Úgy hagyjuk hűlni őket, hogy ne érjenek egymáshoz. (A viszonylag sok keksz ellenére elég gyorsan elkészül. Amíg a sütő melegszik, addig meg tudunk formázni egy tepsire való kekszet, amíg sül az első adag addig formázzuk a másodikat.) Ebből a tésztamennyiségből kb. 60-65 db keksz készül.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails