2011. február 28.

Lencsés pulykaragu erdei gombával

Nem egy mutatós étel, viszont nagyon finom. Aki szereti a lencsét, a ragukat és nem szeretne sok időt a konyhában tölteni, annak ajánlom ezt a tartalmas egyszerű egytálételt. Fűszerként kakukkfüvet használtam, a konyakos, vörösboros locsolás sem ártott a ragu ízének. (Valahogy a lencse miatt inkább vörösbort választottam, de ízlés szerint fehérborral is készíthető.) Filézett pulyka medalionokból (felső pulykacomb) készítettem, de bármilyen hús használható (pl.: vad-, disznó-, szárnyashús). Az étel elkészülte előtt, az ízek megkoronázásaként került bele egy kis erdei gomba.
Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykahús (felső pulykacomb), 25 dkg lencse, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg erdei gomba (fagyasztott is használható), 2 evőkanál kacsazsír vagy 8 dkg vaj, 2 szál paszternák, 4 gerezd fokhagyma, 0,5 dl konyak, 2-3 dl vörösbor, 1,5 evőkanál szárított kakukkfű, só, frissen őrölt bors, 1 kis csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés: A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk 1-2 órára. (Ha elfelejtettük beáztatni a lencsét vagy nincs rá időnk, áztatás nélkül is elkészíthető az étel.) A pulykahúst nagyobb kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és a zsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a húst. Fűszerezzük kakukkfűvel és addig sütjük a húst, míg egy kis pírt nem kap. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt paszternákot, átkeverjük a hússal, hogy kicsit átjárják az ízek, majd konyakkal meglocsoljuk és hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt, kis lángon 60-70 percig pároljuk. Párolás közben 30 perc elteltével a raguhoz adjuk a vörösbort. A gombát megtisztítjuk, ha szükséges felszeleteljük és leforrázzuk. A ragu elkészülte előtt 15-20 perccel az előkészített gombát is hozzáadjuk. Miután a ragu elkészült 10 perc pihentetés után aprított petrezselyemmel megszórva, fehér kenyérrel kínáljuk.

2011. február 25.

Savanyú káposztás lepény

Van az úgy, hogy az ember kitalál egy ételt, jelen esetben a savanyú káposztás lepényt. Miután kigondoltam, hogy milyen módon fogom elkészíteni, körülnéztem az interneten, gondolt-e valaki hasonló lepényre. Több savanyú káposztás lepénnyel találkoztam, de a legtöbb máshogy készült. Leginkább az ónémet savanyú káposztás lepény receptje hasonlított az általam elképzelt lepényre, annyi különbséggel, hogy az leveles tésztából készült, míg az enyém kelt tésztából. (A lepény kapcsán kissé elkalandoztam és arra gondoltam, hogy vajon valamelyik ősöm -akik sok-sok évvel ezelőtt német területről lettek áttelepítve - készítettek-e ilyen, vagy hasonló lepényt...nem lehet tudni....:) Készíthetjük vendégváróként, nagyon jól csúszik vörösbor mellé, de egy ilyen hideg, havas estét is széppé varázsolhatunk vele:)
Hozzávalók: a tésztához 25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só. A savanyú káposztás réteghez 30-40 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 1 db közepes hagyma, 1 kisebb evőkanál zsír, 2 dl tejföl, 5 dkg krémsajt. Olívaolaj a tepsi kenéséhez, kakukkfű a kész lepény szórásához.
Elkészítés: A langyos vízhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá és hagyjuk felfutni, majd belekeverjük az olívaolajat. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót és az élesztős keveréket, majd jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk és langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. A savanyú káposztás réteghez a szalonnát csíkokra szeleteljük és a zsíron üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, ugyancsak üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát. Közepes lángon 15 percig pároljuk. A tejfölt elkeverjük a krémsajttal. Miután megkelt a tészta egy kb. 29 x 40 cm nagyságú tepsit vékonyan kiolajozunk, majd a tésztát két kezünkkel kissé széthúzzuk és ujjainkkal belenyomkodjuk. Rászórjuk a szalonnás párolt savanyú káposztát, rálocsoljuk a krémsajtos tejfölt. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. 10 perc pihentetés után szeletelve, kevés szárított kakukkfűvel megszórva kínáljuk.

2011. február 24.

Túróval töltött gombóc spenóttal

A túró-spenót párost gombócos változatban is elkészíthetjük. A gombócokat túróval töltjük, zsemlemorzsába hempergetjük és spenótmártással tálaljuk.

Hozzávalók:a tésztához 50 dkg főtt burgonya, 25 dkg liszt (+ amennyit még felvesz), 1 nagy evőkanál búzadara, 1 nagy tojás, 1 teáskanál só, diónyi zsír. A töltelékhez 25 dkg túró, 1-2 evőkanál tejföl, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors. A spenótmártáshoz 30-40 dkg friss spenót (fagyasztott spenót is használható), 2 evőkanál étolaj, 1 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 dl víz, 2 evőkanál tejföl, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors. A pirított zsemlemorzsához 2 evőkanál étolaj, 6-8 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés: A gombóc tésztájához a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és még melegen burgonyanyomón átnyomjuk vagy lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, búzadarát, tojást, zsírt, a sót és összegyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és 12 egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk. A túrós töltelék hozzávalóit jól elkeverjük, és halmokat helyezünk belőle a négyzetek közepére, majd gombóccá formázzuk. Közben vizet melegítünk egy fazékban, és forró sós vízben kifőzzük a gombócokat. A pirított zsemlemorzsához felmelegítjük az étolajat és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, majd a kifőtt gombócokat átforgatjuk benne.

A spenótmártáshoz az alaposan megmosott, megtisztított spenótot forró sós vízben 2-3 percig főzzük (blansírozzuk) majd lecsöpögtetjük és felszeleteljük. Az étolajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, a zúzott fokhagymát, majd hozzákeverjük a felszeletelt spenótot és felöntjük tejjel és vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 10-15 perc alatt lassú tűzön sűrűre főzzük. Végül hozzákeverjük a tejfölt és a túróval töltött gombóccal tálaljuk a spenótmártást.

2011. február 23.

Penne zöldséges májraguval

A zöldséges májragus penne gyorsan elkészíthető tartalmas étel. Hétköznapokon is bátran hozzáfoghatunk, egy órán belül ebédet vagy vacsorát varázsolhatunk az asztalra. Hozzávalók: 50 dkg penne,a raguhoz 40 dkg disznómáj, 20 dkg fagyasztott (vagy friss) zöldborsó, 4 szál zsenge sárgarépa, 1 nagyobb vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 4 gerezd fokhagyma, diónyi zsír vagy 2 evőkanál olívaolaj, 1 dl fehérbor, 1 kis csokor petrezselyem, 1 kávéskanál szárított kakukkfű, 1 kávéskanál szárított majoránna, frissen őrölt bors, só.
A szalonnát kockákra vágjuk, és a zsíron sütni kezdjük. A megtisztított hagymát felkockázzuk, és a szalonnához adjuk. A disznómájat csíkokra szeleteljük, az üvegesre sült hagymához keverjük és kb. 10 percig együtt pároljuk. Közben megtisztítjuk a sárgarépát, felkarikázzuk és a zöldborsóval együtt a disznómájhoz adjuk. Zúzott fokhagymával, majoránnával, kakukkfűvel, sóval és borssal fűszerezzük és felöntjük fehérborral. Fedő alatt, közepes lángon kb. 20 percig pároljuk. Közben egy fazékban vizet forralunk, és forró sós vízben kifőzzük a tésztát. (Ügyeljünk arra, hogy a tésztát ne főzzük szét, hanem al dente, azaz picit roppanós maradjon, amikor beleharapunk.) A májas ragu akkor készül el, amikor hozzávalói megpuhultak és sűrű szaftja lesz. Ekkor a raguhoz keverjük a lecsöpögtetett tésztát, és finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk. 10 perc pihentetés után, melegen tálaljuk.

A recept a Kifőztük 2011. évi 2. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

2011. február 17.

Édesköménymagos, illatos rozskenyér

Már a fűszerek őrlésekor tudtam, hogy ezt a kenyeret imádni fogom. A kenyér fűszerezését több élmény inspirálta. Valahogy úgy alakult, hogy 1-2 éve az édeskömény gumóval nagy barátságot kötöttem, annak ellenére, hogy a köménymag ízét sohasem szerettem. Az édeskömény enyhén ánizsos íze szépen bevezetett a köménymagok világába, és azóta megeszem és használom is ízesítésre a köménymag néhány fajtáját, így az édesköménymagot is. A másik fűszer, amely igazán kellemes ízt ad a kenyérnek a koriandermag. Az egyik kedves ismerősöm mesélt egy orosz rozskenyérről, amelynek a tetején koriandermagok vannak és ő azt nagyon szereti. Akkor elkezdetem gondolkodni egy koriandermagos, fűszeres rozskenyéren. Végül úgy alakult, hogy a fő ízt az édesköménymag vette át, de került mellé mustármag, római köménymag is. A kenyér gyors kovásszal készült. Mostanában sok kenyeret sütök, ezért pihen a hűtőben mindig egy kis etetett, itatott kovász. A kovász mellé egy kevés élesztős langyos víz is kerül. Én nem mindig élesztem fel külön a kovászt, hanem lassan,órákon át kelesztem és párszor átgyúrom a tésztát. Így alakult ki ez a kellemes ízű, illatú, jó állagú rozsos kenyér. Aki ennek a kenyérnek az aromaterápiás sütés élményével szeretne gazdagabb lenni, próbálja ki! A kenyér sütése gyógyírül szolgálhat rossz hangulatra is, hiszen a tészta gyúrása, dagasztása, a fűszerek őrlése, a kenyér kelésének a látványa, majd a sülő kenyér illata sok bánatunkat, gondunkat feledtetheti. Természetesen az ízélmény sem elhanyagolható:)
Hozzávalók: 20 dkg fehér liszt, 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 6 dkg graham liszt, 2 evőkanál gyors kovász, 2-2,5 dl langyos víz, 1 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 csapott evőkanál só. A kenyér fűszerezéséhez: 1-1,5 evőkanál édesköménymag, 1 evőkanál koriandermag, 1 teáskanál mustármag, 0,5 kávéskanál római köménymag. A kenyér szórásához 1-2 teáskanál durvára tört koriandermag.
Elkészítés: A langyos vízhez adjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá és hagyjuk felfutni. A fűszereket kávédarálóval megőröljük. A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a kovászt, az őrölt fűszereket és a felfutott élesztőt a vízzel együtt. A tésztát bedagasztjuk, ha szükséges kevés vizet és lisztet is adhatunk hozzá. A tésztát több órán (2-4 óra) át kelesztjük, közben néhányszor (2-3 alkalommal) átgyúrjuk. Az utolsó átgyúrásnál kerekre formáljuk, egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire tesszük és hagyjuk kelni. 20-30 perc elteltével háromszög alakban bevágjuk a tészta tetejét, így majd sülés közben a kenyér kissé virág alakúra sül. A megkelt kenyeret megszórjuk a durvára tört koriandermaggal és 190 fokra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt készre sütjük. (A sütőbe alulra egy kis tálba tegyünk vizet, amíg sül a kenyér.) Az édesköménymagos rozskenyér hűvösebb helyen tárolva, 6-7 napig fogyasztható.

2011. február 15.

Mustárpácos, prézlis csirkeszárnyak

Ránézésre olyan mint egy rántott csirkeszárny, de egyszerűbb elkészíteni. A pác tejfölből (én most ezt használtam) vagy joghurtból készül, mustáros ízesítéssel. A pácban való érlelésnek köszönhetően a hús szaftosabb, ízesebb lett. Tapasztalatom szerint ehhez a fajta hússütéshez célszerűbb, ha a húsokat, szárnyakat kisebb darabokra vágjuk, mert a nagyobb daraboknál könnyen lepereg a prézli sülés közben. (A képen az egészben sült szárnyak láthatóak de a receptben a feldarabolt szárnyak szerepelnek.) Használhatunk hozzá csirkemellet, vagy csirkecombot is, csak filézzük ki és vágjuk kisebb darabokra.
Hozzávalók: 4 db csirkeszárny, 1 dl tejföl vagy joghurt, 1-2 teáskanál mustár, 1 kávéskanál magos dijoni mustár, só. Zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A megtisztított csirkeszárnyakat a combocska és a középső rész közötti forgónál vágjuk ketté, majd sózzuk be. A pác hozzávalóit keverjük össze, tegyük bele a csirkeszárny darabokat és hagyjuk 1-2 órát a pácban. Ezt követően a mustárpácos húsokat forgassuk zsemlemorzsába és forró olajban süssük ki. Melegen fogyasszuk.

2011. február 14.

Hideg csirkemájpástétom

A hideg csirkemáj pástétom kiváló előétel vendégváráskor, de egy reggelit vagy vacsorát is ünnepivé varázsolhatunk vele. Könnyen elkészíthető, kiadós fogás. A pástétomot tisztított vajjal fedjük, és egyben légmentesen lezárjuk. Ízesíthetjük és díszíthetjük kapribogyóval, friss zöldfűszerekkel, savanyú uborkával. Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj szív nélkül, 15 dkg vaj, 10 dkg tisztított vaj (a tisztított vaj készítése itt található), 2 kisebb hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 cl konyak, 1 teáskanál szárított zsálya, 1-2 teáskanál szárított kakukkfű, 1 teáskanál majoránna, só, frissen őrölt bors, 2 teáskanál kapribogyó.
Elkészítés: A megtisztított, felaprított vöröshagymát és fokhagymát 5 dkg vajon megpároljuk, hozzáadjuk a földfűszereket, hogy az aromák, illóolajok felszabaduljanak belőlük. Néhány keverés után a hagymához adjuk a csirkemájat és oldalanként 3-3 és fél percig sütjük, majd sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a konyakot és 1-2 percig pároljuk. (Az ujjunkkal vagy fakanállal nyomjuk meg a májat, ha még puha, de már nem jön véres lé belőle, akkor lesz jó a máj és krémes a pástétom. Ha tovább sütjük, szárazabb darabosabb, kissé rusztikusabb lesz a pástétom. Mindenki ízlése szerint készítse.) A sült csirkemájat melegen turmixoljuk, közben apránként hozzáadjuk a 10 dkg vajat, és ha szükséges ízesítjük. Az így kapott pástétomot porcelán vagy kerámia tálkákba töltjük, lefedjük és 2 órára hűtőbe tesszük. Miután lehűlt a pástétom, a tetejére öntjük az olvasztott, de nem forró tisztított vajat.

A sós lében eltett kapribogyóról leitatjuk a nedvességet és a felső, tisztított vajas rétegbe szórjuk. Hagyjuk megdermedni, majd a pástétomot lefedve, hűtőben tároljuk. 1 hétig eltartható.

A recept a Kifőztük 2011. évi 2. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Tisztított vaj

A tisztított vaj (ghí) az indiai konyha évezredek óta ismert és használt alapanyaga. Fogyasztása során élettani hatása kiváló, serkenti az agyműködést, segíti az emésztést, fiatalít. Külsőleg alkalmazva több problémára (pl.: fülfájdalom, idegesség, nyugtalanság, arcbőr ránctalanítás) gyógyírül szolgálhat. A tisztított vajat sütéshez, főzéshez egyaránt használhatjuk, fogyaszthatjuk kenyérrel, de hideg pástétomok készítésénél is alkalmazhatjuk. A tisztított vajat otthon magunk is könnyen elkészíthetjük. Aki először csak ki szeretné próbálni, kisebb mennyiséggel, 20-30 dkg vajjal próbálja ki a készítését. Akinek elnyerte tetszését, annak nagyobb mennyiséget érdemes készíteni, hiszen hosszú ideig tárolható. Úgy tartják, a sokáig tárolt tisztított vajnak nagyobb a gyógyhatása.
Hozzávalók: minimum 20-30 dkg sótlan vaj

Elkészítés: A sótlan vajat kevergetve hevítsük fel kis lángon. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen oda. A felszínen keletkezett habot szedegessük le. Addig főzzük a vajat, amíg a víz elpárolog belőle, a fehérje része leválik, és az edény alján összegyűlik, a vaj szép sárgává válik, és az illata a mogyoróra emlékeztet. (Nagyobb mennyiségű vaj esetén a főzés idő hosszabb.) Ezt követően hagyjuk kicsit hűlni, majd szűrjük le egy üveg, porcelán vagy zománcos edénybe. Hagyjuk megdermedni, hűvös helyen, lefedve tároljuk.

A recept a Kifőztük 2011. évi 2. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

2011. február 11.

Csőben sült vajrépa póréhagymával

Sok-sok évvel ezelőtt találkoztam a melegen készített vajrépa receptjével. Tetszett, mert nem a szokványos salátaként használta fel a vajrépát. Azóta raktározom a gondolataimban, hogy egyszer majd elkészítem. Akkoriban nem is nagyon lehetett kapni vajrépát. Ma már sok helyen találkozhatunk vele. Piacon is sokan árulják, én is ott vettem három szépséges példányt. Íze számomra leginkább a retek és a karalábé között van, csak valahogy mindkettőnél lágyabb ízű a vajrépa. Most egy póréhagymás csőben sült változatát készítettem el.
Hozzávalók: 3 db nagyobb vajrépa 1 kisebb vagy fél póréhagyma, 5 dkg vaj. Az öntethez 1 tojás, 5 dkg krémsajt, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A póréhagymát 5 mm-es darabokra szeleteljük, a vajrépát meghámozzuk és 3-4 mm-es szeletekre vágjuk. A vajat felhevítjük és elkezdjük párolni a póréhagymát. Hozzáadjuk a vajrépa szeleteket, sózzuk, borsozzuk és kb. 10 percig együtt pároljuk, amíg a répa kissé üvegesedni nem kezd. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. A póréhagymás előpárolt répát egy kisebb sütőtálba tesszük és leöntjük a tejszínes öntettel. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Önálló ételként vagy köretként is fogyaszthatjuk.

2011. február 10.

Sertés-rillette

A Vince napra készülődve, olyan ételt kerestem, amely kóstolóként könnyen tálalható és jól illik a borok mellé. A rillette-re esett a választásom és azt kell mondjam, nem döntöttem rosszul. Az elkészítésénél már csak a fogyasztása nyújtott nagyobb élvezetet. Saját sütésű, kovásszal készített zsúrkenyérrel kínáltam, amelyből az egyik fajta hagymás ízesítésű volt. A rillette a francia konyha találmánya, egyfajta darabos húskrém. A szegények pástétomának is hívtak, mert régebben a leeső húsdarabokból, illetve az olcsóbb húsokból készítették, hájjal sütve. A sertés-rillette azon pástétomokhoz tartozik, amelyhez a húst nagyobb csíkokra vágják és zsiradékban, lassú tűzön, hosszasan sütik (abálják), majd a húst szálkásra tépik és a zsírral összekeverik. A rillette-ről bővebben itt olvasható. A sertés-rillette nagy előnye, hogy hűvös helyen sokáig eltartható. Tárolhatjuk üvegben, fedeles cserépedényben. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat.
Hozzávalók: 2 kg csont nélküli tarja, 1 kg kacsa testháj (vagy sertésháj), 3-5 dl fehérbor, 2 evőkanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál szárított rozmaring, ízlés szerint szemcsés tengeri só (1-1,5 evőkanál), frissen őrölt bors.
Elkészítés: A húst és a hájat nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk. A hájat egy nagyobb lábosban zsírjára kezdjük sütni. Amikor már a háj kezd kiolvadni, hozzáadjuk a húst és lassú tűzön, többször kevergetve, fedő nélkül 1 órát pároljuk. Ekkor felöntjük fehérborral úgy, hogy a húst ellepje. Meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal, sózzuk és borsozzuk. Lassú tűzön, kis rést hagyva, lefedetten 3-4 órát sütjük. Ezt követően leszűrjük a húst és hagyjuk hűlni, majd szálkáira szedjük. Ha maradt pecsenyelé, elválasztjuk a zsírtól (nálam nem nagyon maradt, így nem kellett szétválasztani). Ezt követően a szálkás húst ismét tűzre tesszük és fokozatosan adagoljuk hozzá a zsírt, és ha maradt pecsenyelevet is, közben kevergetjük. Csak annyi zsír kell amennyit felvesz a hús. Kisebb üvegekbe, cserépedénybe töltjük és száraz, hűvös helyen tároljuk. Azt a mennyiséget, amelyet nem tárolunk hosszabb ideig, miközben hűl a rillette, kevergethetjük hogy krémesebb, pástétomosabb legyen az állaga. Frissen sült házi kenyérrel, pirítóssal, bor vagy tea mellé igen kiváló.

2011. február 5.

Kifőztük! 2011. év 2. szám!!!

Megjelent a Kifőztük 2011. évi 2. száma!

Valentin napi desszertekkel, hamburger variációkkal és sok más étellel készültünk a februárra. Ebben a számunkba Limarát is meghívtuk, hogy mutassa be, Ő hogy készíti a hamburgerzsemlét.

A www.kifoztuk.hu oldalról az újság továbbra is ingyenesen letölthető. Aki még nem regisztrált, néhány kattintással megteheti.

2011. február 2.

Rakott csülök (csülök terrine)

Nagyon régóta szemeztem a rakott csülök vagy más néven csülök terrine receptjével, a Szakácsok könyvéből. (Valójában maradhatunk a rakott csülök elnevezés mellett, hiszen a terrine forma hiányában egyszerű fém, szögletes kenyérsütő formában készült. Ez a forma is tökéletesen megfelel a célnak.) Vártam a megfelelő alkalmat, hiszen ez egy igazi vendégváró fogás. Januári születésnapom lévén, a felköszöntő vendégeimet leptem meg a rakott csülökkel. Praktikus étel abból a szempontból, hogy előre elkészíthető. Azért kell vele egy picit dolgozni, illetve a csülök főzési idejével, valamint a dermedési idővel kell számolni. Több ponton eltértem az eredeti recepttől. Az egyik eltérési pont a csülök főzésénél volt. A csülköt úgy tettem fel főni, mint ahogy a húslevest szoktam, jó sok zöldséggel. Így kaptam egy tökéletes levet, amihez feleslegesnek találtam a 2 liternyi csirkealaplé hozzáadását, tehát ez nálam elmaradt. (A megmaradt levet valamint a csülökkel főtt zöldségeket krémleves készítéséhez használtam fel.) Második eltérési pont az volt, hogy nagyobb mennyiségben és kissé más összetételben kevertem a főtt csülökhúshoz az adalékokat, azaz a savanyú uborkát, kapribogyót, savanyított gyöngyhagymát, zöldhagymát és az aprított petrezselyemzöldet. Harmadik eltérési pont pedig az volt, hogy nem bíbelődtem a csülök rétegekbe rakásával és petrzselyemmel való megszórásával, hanem a hozzávalókat összekevertem és így rétegeztem a zselatinos lébe. Izgatottan vártam a végeredményt. Reméltem, hogy jó lesz, hiszen a disznó egyik legízletesebb húsából készült. Bizony nem csalódtam. Bevallom, nekem ez volt a kedvenc fogásom, pedig készítettem vagy 14-15 féle ételt a levest, a mártásokat, a húsokat,a burgonyalángost, a friss meleg kenyeret, a süteményeket, deszerteket számolva. A rakott csülköt friss, meleg, ropogós héjú kenyérrel, fehérbor mártással és tejszínes főzött majonézzel tálaltam. (Később már pirítva fogyasztottuk hozzá a kenyeret.) Mindenkit bíztatok a kipróbálására.
Hozzávalók: A csülök főzéséhez 2 db hátsó csülök, 4 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyemggyökér, 1 közepes zellergumó, 2 közepes hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 szárított (felfűzött) fűszerpaprika, 2-3 babérlevél, 1 csapott evőkanál színes, egész szemű borskeverék, 1 ág rozmaring, só. A főtt csülökhöz keverendő hozzávalók kb. 6 db közepes savanyú uborka, 1 evőkanál nagyszemű kapribogyó, 6-8 savanyított gyöngyhagyma, 2-3 szál zöldhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld. A léhez 6 dl csülök főzőlé, 1 csomag 6 lapos zselatin, só szükség szerint. Amire még szükségünk lesz a rakott csülök készítésekor, egy 11 x 30 x 7 cm nagyságú szögletes kenyérsütő forma, a forma felső része méretének megfelelő nagyságú kartonlap (11 X 30 cm), valamint fólia (pl. folpack vagy ahhoz hasonló fólia).
Elkészítés: A két csülköt egy fazékba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 ujjnyi magasságban ellepje a húst. Feltesszük főni a fűszerekkel. Miután felforrt takarék lángra vesszük és 1 óra hosszat főzzük őket. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és addig főzzük, amíg a csülkök teljesen puhára nem főnek, kb. 2,5-3 óra hosszat. (A csülök elkészültének a legjobb jele az, hogy a csontjai könnyen kihúzhatóak.) Miután a csülök megfőtt, emeljük ki a léből. Kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen fejtsük le a csontról a húst és szedjük le a bőrét és a zsíros részeket. A húst tegyük vissza annyi lébe, amennyi ellepi és ebben hagyjuk langyosra hűlni. Így szaftos marad a hús. Ekkor kézzel tépkedjük nagyobb darabokra. A savanyú uborkát és a gyöngyhagymát kockázzuk fel, a zöldhagymát karikázzuk fel, a petrezselymet pedig tetszés szerint aprítsuk. A kapribogyóról és a savanyú felaprított zöldségekről itassuk le a levet (pl. papírtörlő segítségével), majd valamennyi hozzávalót keverjük a húshoz.
A fóliából 3-4 rétegű, akkora téglalap alakú lapot készítsünk elő, amellyel jól ki lehet bélelni a formát és kellően túl lóg rajta. A rétegek közül szorítsuk ki a levegőt. Vizezzük be a formát és simítsuk bele a többrétegű fóliát. A kartonlapot tekerjük be először alufóliával, majd több rétegben fóliával. A lapzselatint áztassuk vízbe. 6 dl meleg csülök főzőlevet zsírtalanítsuk úgy, hogy sűrű szövésű gézt vagy esetleg vastagabb papírtörlőt helyezünk egy szűrőbe és átszűrjük rajta a levet. Az átszűrt levet melegítsük fel és keverjük hozzá a beáztatott zselatint. Ha szükséges sózzuk a levet. A fóliával bélelt forma aljába öntsünk 1-2 merőkanálnyi levet, szórjunk rá vastagon a zöldséges csülökhúsból, ismét lé, majd hús következik. Addig folytatjuk, míg a forma megtelik. Az utolsó húsréteget jól lenyomkodjuk, majd 2-3 merőkanálnyi levet öntünk a tetejére és lezárjuk a kartonlappal. A lé kicsoroghat, de ebben az esetben így kell történnie. Legalább 24 órát tartsuk hűtőszekrényben. Tálalás előtt a rakott csülköt kiborítjuk a formából, lehúzzuk a fóliát és éles késsel 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk. Friss, ropogós héjú kenyérrel, pirítóssal, fehérbor mártással, majonézzel stb. tálalhatjuk

2011. február 1.

Kelt meggyes

"Csinyálok egy kis kőtt meggyest." Ez a mondat gyakran hagyta el dédnagymamám száját. Sokszor készített kelt tésztát, amikor valami édesre vágyott a család és másra, munkásabb süteményre nem volt idő. Ma is magam előtt látom, ahogy fogja az ölében a vájdlingot és veri, dagasztja a kelt tésztát. Követtem a dédnagymama (vagy ahogy mi hívtuk Öregmama) példáját és az egyik vasárnap kelt meggyest készítettem, mivel nem volt időm más, bonyolultabb süteményhez. A családnál nagy sikere volt, apukám azt monda többet ért bármilyen süteménynél. Télen készíthetjük meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből is, de nyáron a friss meggyből készült kelt meggyes az igazi.
Hozzávalók: a tésztához 60 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 1 nagy evőkanál libazsír, 2-3 evőkanál cukor,fél citrom reszelt héja, csipet só. A tésztára: 1 üveg házi meggybefőtt lecsöpögtetve, 10 dkg dió durvára vágva, 3-4 evőkanál kristálycukor. Porcukor a megsült kelt meggyes szórásához.
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk az élesztőt felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat és a libazsírt. A felfutott élesztőt a liszthez adjuk és bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és kb. 1 óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük. Egy közepes tepsit (pl. 28X36cm) kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd ujjainkkal a tepsibe nyomkodjuk. Megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel és további 20 percet kelesztjük. Miután megkelt rászórjuk a diót és meghintjük kristálycukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Nagyobb szeletekre vágva, langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.

Savanyú malacleves

A recept a Kifőztük 2011. évi 1. számában jelent meg.
A karácsonyi ünnepek január 6. napjával, a vízkereszttel, a háromkirályok napjával zárulnak. Ezen a napon gyújtják meg utoljára a gyertyákat a karácsonyfán, majd lebontják a fát. Ekkor tartják a Háromkirályok járást a három napkeleti bölcs látogatásának emlékére. Sok helyen régi szokás szerint vizet szentelnek, - innen ered a vízkereszt név – és ezzel megáldják az otthonokat, elűzik a rosszat. Vízkereszttel kezdetét veszi a farsang, amely egészen hamvazószerdáig tart. A farsanghoz számos termékenység, terményvarázsló szokás kapcsolódik, pl.: a húslevesbe hosszú tésztát kell főzni, hogy nagyra nőjön a termés. A farsang jellegzetes eseményei az álarcos, jelmezes felvonulások, bálok, amelyekhez kapcsolódik a gazdag evés-ivásnak a szokása is. A farsangi időszakban előfordulhat, hogy a bálozók, mulatozók több alkoholt fogyasztanak, ekkor másnaposságuk orvoslására elkészíthetik ezt az egyszerű savanyú malaclevest. (A levest jellemzően újévkor és a farsangi időszakban készítik.)
Hozzávalók: 1kg bőrös malachús (ízlés szerint tehető bele malac farka, füle is), 1 evőkanál zsír, 1 db nagyobb hagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, 1-2 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 babérlevél, 2-3 db szárított felfűzött pirospaprika, só, ecet ízlés szerint, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl. A megtisztított malachúst felkockázzuk. Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk a malachúst. Sózzuk, majd babérlevéllel, borssal, 2 gerezd zúzott fokhagymával és a szárított paprikákkal fűszerezzük. Fedő alatt addig pároljuk, míg a hús félig megpuhul. Ekkor felöntjük kb. 1,5-1,8 liter vízzel. Miután felforrt a leves, közepes lángon addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, míg a leves besűrűsödik. Végül ízlés szerint ecettel ízesítjük. Rövid pihentetés után forrón, fehér kenyérrel kínáljuk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails