2010. november 28.

András napi hájas pogácsa

November utolsó napjához, az András naphoz is számos egyházi, népi szokás, hagyomány fűződik. Szent András apostol égi születésnapjának tartják. Andráshoz eső legközelebbi vasárnap advent első vasárnapja. Advent az egyházi év kezdete, a karácsonyra való készülődés időszaka, amikor a keresztény világ várja Jézus születését. Egyes népi hiedelmek szerint az András nap a legjelentősebb házasságjósló nap. A leányok titokban böjtöltek, és férfiruhaneműt dugtak a párnájuk alá, de jósoltak ereszrázásból is, hogy megtudják gazdag vagy szegény lesz-e a férj. A hallgatózásból való jóslással a férj eljövetelének az idejét, irányát tudhatták meg, de próbálkoztak ólomöntéssel vagy gombócfőzéssel is, amelyből a jövendőbeli férj neve vált ismertté. András nap az első hagyományos disznóölő nap, ettől kezdve a farsang végéig tartanak a disznótorok.

A disznótoros vacsorák étrendjében sok helyen szerepel a hájas pogácsa, amelyet friss hájból készítenek, és gyakran tesznek a disznótorra meghívott távozó vendégek kóstolójába is.

Hozzávalók: 60 dkg liszt + amennyit még felvesz a tészta, 25 dkg háj, 2 evőkanál tejföl, 5dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 0,5 dl fehérbor, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 1 tojás sárgája, 1 kisebb tojás a kenéshez.
Elkészítés: A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük. A liszthez adjuk a zsírt, a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, a bort, a megkelt élesztetőt és összedolgozzuk. A rétestésztához hasonló tésztát kell kapnunk, amelyhez ha szükséges adhatunk még fehérbort, vagy kevés vizet. A kapott tésztát 15-20 percig pihentetjük, addig a hájat megkaparjuk, vagy ledaráljuk. Ezt követően a tésztát vékonyan kinyújtjuk téglalap alakúra, rákenjük egyenletesen a hájat, felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hideg helyen 30 percig pihentetjük. Majd ismét kicsit nyújtófával nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hidegen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik. Ezt követően ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással megkenjük, vigyázva, nehogy az oldalára lefolyjon, mert az akadályozza a tészta felemelkedését. 200 fokra előmelegített sütőben30-35 perc alatt pirosra sütjük.

A recept a Kifőztük 9. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető és lapozható formában is megtekinthető.

2010. november 22.

Kelbimbós tortácska

Ez a kelbimbós tortácska egyszerűen csak megszületett a gondolataimban. A tésztája a szokásos vajas tészta, a tölteléke párolt kelbimbó, sajt és sonka tejszínes-tojásos keverékkel leöntve. Fokhagymás, majoránnás ízesítést kapott. Különböző alkalmakkor kínálhatjuk. El tudom képzelni reggelire, ebédre, vacsorára, akár vendégeket is várhatunk vele, fogyaszthatjuk önállóan vagy köretként. Hidegen és melegen egyaránt kínálható. Kicsi termete ellenére meglehetősen laktató. Akinek kedve tartja, próbálja ki!
Hozzávalók: A tésztához 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál hideg víz. A töltelékhez 30 dkg kelbimbó, 10 dkg főtt sonka, 5 dkg sajt, 3 dl tejszín, 3 db tojás, 2 gerezd zúzott fokhagyma, majoránna, só, frissen őrölt bors. Kevés felvert tojás a tészta kenéséhez.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket. A kelbimbót megtisztítjuk és forró sós, majoránnás vízben puhára főzzük 15-20 perc alatt. A sajtot és a sonkát felkockázzuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük. A hideg tészta 3/4 részét két fólia között akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 18 cm átmérőjű és 7 cm magas kerek sütőformát ki tudjunk vele bélelni. A tésztába töltjük a kelbimbót, közé szórjuk a felkockázott sajtot és sonkát, majd leöntjük a tejszínes keverékkel. A maradék tésztából akkora kerek lapot nyújtunk, hogy befedje a tortát. A tésztalap közepét lyukasszuk ki, így tegyük a töltelékre. A leeső tésztadarabokból díszeket készíthetünk. Felvert tojással kenjük át a torta tetejét és180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután elkészült, 20 percet pihentessük, majd szeletelhetjük.

2010. november 21.

Gesztenyemousse alagút

Ennek a desszertnek az eredeti receptje a Nők Lapja Konyha magazin októberi számában található. Múlt hétvégén Márton napi búcsú volt a kis falunkban, arra készítettem ezt az édességet, de picit módosítani kellet a recepten, mert akik ettek belőle, több dologra (pl.: alkohol, gyümölcs, tej) is allergiásak, ezért azokat ki kellett hagynom. Az eredeti recept szerint a gesztenyemassza felét meggylikőrrel, baracklekvárral kell összekeverni, míg a másik felét rummal. Mindezt én sziruppal helyettesítettem. Továbbá növeltem a gesztenye mennyiséget, növényi tejszínt használtam (az eredeti recept is ezt tartalmazza). A tejszínt először soknak találtam, de aztán mégis szükség volt a 3dl-ből felvert mennyiségre, nálam ebből adódik a tejszínes csík. A receptet tejszínréteg nélkül fogom írni, de aki szeretne tejszínréteget, az hagyja meg a tejszín 1/3 részét - ne keverje össze a gesztenyével - és abból készítse a rétegzéskor a tejszínes csíkot.
Hozzávalók: 25-30 db babapiskóta, 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé és 1-2 evőkanál étolaj a babapiskóta mártogatásához. A csokoládéforgácshoz 8-10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 1 evőkanál étolaj. A krémhez 62,5 dkg gesztenyemassza ( 2 és fél csomag), 3 dl növényi tejszín. A sziruphoz 10 dkg cukor, 2 dl víz. Az alsó réteg babapiskóta mártogatásához 1,5 dl tej ( a szirup egy részével elkeverve).
Elkészítés: Egy hosszúkás, szögletes püspökkenyér vagy kenyérformát folpackkal kibélelünk és kipróbáljuk hány darab babapiskótára lesz szükségünk két oldalt. (Én egy 11 x 25 x 7 cm nagyságú formát használtam, és 16 db babapiskóta kellet az oldalához, amit csokiba kellet kimártani.) A babapiskóták mártogatásához a csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és ferdén kimártjuk benne a szükséges mennyiségű babapiskótát, majd rácsra helyezzük és hűtőben megdermesztjük. Elkészítjük a szirupot, amelynek 2/3-ával elkeverjük a gesztenyemasszát. A tejszínt habbá verjük és óvatosan összekeverjük 37, 5 dkg szirupos gesztenyével. Amikor a babapiskótán a csokoládé megdermedt, a folpackkal bélelt formába szorosan egymás mellé állítjuk a babapiskótákat, a forma két hosszanti oldalához támasztva. A babapiskóták közé, a formába simítjuk a gesztenyés krémet. A maradék szirupos gesztenyemasszából akkora téglalapot formázunk, hogy a krémet be tudjuk fedni vele. A maradék szirupot a tejjel elkeverjük, belemártjuk a megmaradt babapiskótákat és élére állítva befedjük az alagutat. Folpackkal letakarjuk a desszertet és legalább 2 órát hűtjük. (Én egy éjszakát hűtöttem.) Tálaláskor egy tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot és megszórjuk csokoládéforgáccsal.
A csokoládéforgácsot magunk is könnyen elkészíthetjük, amelyhez felolvasztjuk a csokoládét az olajjal vízgőz felett, majd egy műanyag deszkára borítjuk, 1-2 mm vastagságban elsimítjuk és hűtőben megdermesztjük. Egy fém spatula vagy akár pizzalapát segítségével csokoládéforgácsokat tolunk le a megdermedt csokoládérétegből.

2010. november 17.

Brownie

Bevallom, eddig nem sütöttem ezt a klasszikus amerikai süteményt, a brownie-t. Hétvégén vendégségbe készültem, és a gyerekeknek kedveskedtem ezzel a sütivel. Úgy láttam nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is nagy kedvvel fogyasztották:) A klasszikus brownie receptet vettem alapul, picit módosítottam rajta (pici kakaópor is, kevesebb cukor, kesudió helyet mandula került bele). Nagyon elégedett voltam a végeredménnyel, bár nekem picit tömény ez a sütemény, de nagyon finom. Sütésben kevésbé jártasak is hozzáfoghatnak:) Karácsonyra is elkészíthető.
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg durvára szeletelt hántolt mandula, 1 evőkanál kakaópor, 1 kávéskanál sütőpor, 15 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 18 dkg vaj, 22 dkg kristálycukor, 1 rúd vanília, 3 db tojás, csipet só.
Elkészítés: A csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a kristálycukrot és a sót. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóporral és a mandulával. A csokoládés masszához keverjük egyenként a tojásokat, majd apránként adagoljuk hozzá a lisztes keveréket. Egy 18 X 26 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után legalább egy éjszakát hűvös helyen pihentessük, (így jól összeérnek az ízek) majd ezt követően szeleteljük.

2010. november 16.

Pikáns halleves

Régóta készültem egy ilyen pikáns halleves készítésére, csak kicsit idegenkedtem a színétől. Megszoktuk, ha nálunk a halból leves készül, annak bizony piros a színe és hallének vagy halászlének hívják:) A halból most egy zöldséges, kicsit csípős és savanykás leves készült, kevés tejszínnel gazdagítva. Bevallom, halból lehet jó és egyszerű levest készíteni őrölt pirospaprika nélkül is:) A halleveshez ismét afrikai harcsát használtam. A zöldségek gyufaszálnyi vékonyra vágva kerültek a levesbe (bár ez a képen nem látható).
Hozzávalók: 2 szelet filézett afrikai harcsa (kb. 20 dkg), 1 db közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db közepes sárgarépa, 1 db kisebb zellergumó, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db babérlevél, 2 db csilipaprika, 3-4 citromkarika, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 csapott evőkanál keményítő, 1 dl tejszín, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A megtisztított hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük és az olívaolajon elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megtisztítjuk, gyufaszálnyi vékony csíkokra szeleteljük vagy reszeljük és a hagymához adjuk a felszeletelt fokhagymával együtt. A csilipaprikát vékonyan felszeleteljük és a zöldségekhez adjuk. 10 percig fedő alatt pároljuk a zöldségeket, majd felöntjük 1,25-1,5 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk és a leves alaphoz adjuk a babérlevelet. Miután felforrt a lé, lassú tűzön főzzük 10-15 percig. A halat előzőleg besózzuk és 2x2 cm nagyságú kockákra szeleteljük. A levesalaphoz adjuk a citromkarikákat, a halkockákat és 10-12 percig főzzük közepes lángon. A habaráshoz a keményítőt, a tejszínt és kevés vizet jól elkeverünk, a leveshez adjuk és sűrűre főzzük, de nem forraljuk. Ezzel a leves elkészült. 15 perc pihentetés után tálalhatjuk.

Tipp: a leves tovább ízesíthető fehérborral, kevés mustárral. Legközelebb nálam is így készül:)

2010. november 15.

Görög citromos szelet

Ezt a méltán kedvelt görög édességet most készítettem először. Barátságot kötöttünk. Nekem nagyon ízlett. Egyszerű, finom, szaftos. Innét kaptam kedvet az elkészítéséhez. Feltételezem ez egy kicsit magyarosított változat lehet. A recepthez képest tovább csökkentettem a cukormennyiséget. (Lehet a görögök így fel sem ismernék:)
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg búzadara, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 16 dkg cukor, csipet só, 2,5 dl natúr joghurt, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve. A sziruphoz 15 dkg cukor, 3 dl víz, 2-3 citrom leve (kb. 1 dl). (A szirupból a citromhéjat elhagytam, de belereszelhető.)
Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a búzadarát, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban a tojást a joghurttal, a citromlével és citromhéjjal jól elkeverjük és a lisztes keverékhez adjuk. Egy közepes (22 x 28 cm) tepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel kb. 40 perc alatt készre sütjük. (Légkeverés nélkül 170-180 fokon süssük, tűpróbával ellenőrizzük , hogy átsült-e a tészta.) Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat elkeverjük és sűrűre főzzük. A megsült tésztát megszurkáljuk villával vagy bambusznyárssal és rákanalazzuk a szirupot. Alufóliával letakarhatjuk és hagyjuk, hogy a tészta a szirupot magába szívja. (kb. 1520 perc) Már melegen, sziruppal meglocsolva kínálhatjuk, de hidegen is nagyon finom.

2010. november 14.

Almával sült kacsacomb burgonyalángossal

A novemberi jeles névnapok megünneplésére készülhetünk ezzel a remek fogással. Az almával sült kacsacomb egyszerűen összeállítható, a sütéséhez azonban hosszabb időre van szükség. Amíg a kacsacomb sül, a kelt tésztás burgonyalángos is elkészíthető, amelyen tálaljuk. (Aki teheti, libacombból is elkészítheti.)
Hozzávalók: Az almával sült kacsacombhoz 4 db dupla kacsacomb, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 nagyobb alma, só. A burgonyalángoshoz 25 dkg főtt tört burgonya, 25 dkg liszt + még amennyit felvesz, 2 dkg élesztő, 1,5 dl langyos tej, 1 tojás, 1 dkg zsír vagy 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál cukor, só, olaj a sütéshez. A tálaláshoz savanyú káposzta vagy párolt káposzta.
Elkészítés: A megtisztított és szárazra törölt kacsacombokat mind két oldalukon megsózzuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, megszórjuk szárított kakukkfűvel, és egy fedeles edénybe rakjuk. (A befűszerezett kacsacombokat először megpároljuk, majd utána sütjük, ezért célszerű olyan fedeles edényben készíteni, amely a tűzhely felső részén és sütőben is használható.) Kevés (1-2 dl) vizet adunk a kacsacombokhoz és fedő alatt, közepes lángon 1 órán át pároljuk, közben ha szükséges a vizet pótoljuk. Az almákat meghámozzuk,magházát eltávolítjuk, nagyobb gerezdekre vágjuk és a párolt kacsacombok közé tesszük. Ekkor ismét lefedjük az edényt és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük tovább a kacsahúst 30 percig. Ezt követően levesszük a fedőt és további 20-30 perc alatt pirosra sütjük az almás kacsacombokat.
A burgonyalángoshoz a langyos tejbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 3-5 percig pihentetjük. A főtt tört burgonyát, a lisztet, a tojást, a zsiradékot és a sót egy tálba tesszük és hozzáadjuk az élesztős tejet, és lágyabb kelt tésztává dagasztjuk. (Ha túl lágy, vagy ragad a tészta, akkor lisztet, ha túl kemény, akkor langyos tejet adjunk hozzá.) A tésztát letakarjuk és 1 óra hosszat, langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 10 perc pihentetés után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és akkora háromszögekre vágjuk, hogy a kacsacombok ráférjenek. Ismét letakarjuk a tésztát, és 20-30 percig kelesztjük a lángosokat, majd forró olajban, közepes tűzön mind két oldalukat pirosra sütjük. (Kerek lángosokat is készíthetünk, ekkor a tésztát nagyobb pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd a kelesztés után nyújtsuk lángossá és így süssük ki.) A kacsacombot úgy tálalhatjuk, hogy a lángosra halmozzuk a savanyú káposztát, arra tesszük a kacsacombot, a combra pedig a párolt almagerezdeket.

A recept a Kifőztük 9. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető, lapozható formában is megtekinthető, és regisztrált tagjaink egy játékban is részt vehetnek, melyen értékes ajándékokat lehet nyerni.

2010. november 12.

Kelbimbó krémleves

Idén valahogy nagyon finom ízű kelbimbót sikerült kapnom. Elsősorban köret készült belőle, de arra gondoltam megpróbálkozok egy krémlevessel is. A kelbimbót levesben (húsleves vagy zöldség alaplé) főztem meg, turmixoltam, majd hogy selymesebb legyen az állaga, kapott egy tejszínes-tojásos habarást. Egész kelbimbókkal és tökmagolajjal tálaltam, amely igen jól harmonizált a kelbimbó ízével. A krémlevesben is jól érződik a kelbimbó először kissé kesernyés, majd később édeskés íze. Kelbimbó rajongóknak ajánlom ezt a finom, tartalmas, laktató krémlevest.
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 1,8 liter húsleves vagy zöldségalaplé, ízlés szerint szárított majoránna, kakukkfű, oregano, só, frissen őrölt bors, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma. A habaráshoz 2 tojás sárgája, 1 evőkanál keményítő (liszttel helyettesíthető), 1-1,5 dl tejszín. Tálaláshoz tökmagolaj, frissen facsart citromlé.
Elkészítés: A kelbimbókat megtisztítjuk, ha szükséges külső leveleit lefejtjük. A húslevest felmelegítjük, beletesszük a kelbimbókat, fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és puhára főzzük (kb. 20 perc). Félreteszünk annyi főtt kelbimbót, amennyivel a krémlevest tálalni szeretnénk. Ezt követően a levesben szétnyomjuk a kelbimbókat, majd turmixoljuk. (Lehet kissé darabosabbra is hagyni.) Ezt követően a keményítőt a tojások sárgájával, a tejszínnel és ha szükséges kevés vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük és sűrűre főzzük, de nem forraljuk. A levest frissen facsart citromlével ízesíthetjük. 10-15 perc pihentetés után az egész kelbimbókkal és tökmagolajjal tálalhatjuk a krémlevest.

Citromos puding-desszert

A libahús után következzék egy könnyű desszert. Erre az egyszerű, finom, gyorsan elkészíthető pudingra itt bukkantam rá. Tovább egyszerűsítettem az elkészítését - gondoltam lesz ami lesz - de a vízfürdős sütés helyett simán, illetve légkeveréssel sütöttem. Így is jó lett, alul kicsit krémesebb, felül piskótaszerű lett. Nagyon emlékeztet az állaga az intelligens krémesére. (Gondoltam már rá, hogy ez a krémes talán egy ilyen pudingféleségnek lehet a magyarosított, süteményesített változata.) Mindenesetre ez a citromos puding jóval gyorsabban elkészül. Ennek a mennyiségbeli különbség is lehet az egyik oka:) A receptben megadott mennyiség 2 személy részére elegendő. Tudom ajánlani az elkészítését, ha valami egyszerűre, gyorsra és finomra vágyunk. Naranccsal is elkészíthető:)
Hozzávalók: 5 dkg puha vaj, 12 dkg cukor (eredetileg 20 dkg, azt soknak találtam), 1 citrom reszelt héja, 1 citrom leve, 3 db nagyobb tojás, 6 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dkg vaj az edény kenéséhez
Elkészítés: A vajat elkeverjük a cukorral, a citromhéjjal és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a citromlevet, a lisztet, a tejet, alaposan elkeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan a citromos keverékbe forgatjuk. Egy sütőtálat vagy cserépedényt kivajazunk, beleöntjük a citromos masszát és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 perc alatt készre sütjük. (Légkeverés nélkül 180-190 fokon süssük, így kicsit hosszabb lehet a sütési idő.) Miután megsült, megszórhatjuk porcukorral. Melegen, langyosan, hidegen egyaránt fogyasztható. (Szerintem langyosan vagy hidegen fogyasztva jobban érezhetők az ízei.)

2010. november 10.

Fűszeres libapecsenye zúzamártással

A néphit szerint Márton napján azért is kell lúdhúst fogyasztani, mert a lúd mellcsontjából meg lehet jósolni az elkövetkező hónapok időjárását. Ha fehér a csont, havas, fagyos, kopogós lesz a tél, viszont ha piros, fekete, esős karácsonyra és télre lehet számítani. Aztán azért is kell lúdhúst fogyasztani, mert az álmoskönyv szerint lúdhúst enni, jót jelent…Fogadjuk meg a népi bölcsességeket és készítsünk libapecsenyét, amelyet egy manapság már sültekhez kevésbé kínált mártással, a zúzamártással tálaljunk. (A legtöbb régi szakácskönyvben megtalálható a libazúzából vagy aprólékból készült mártás, amely a libalevesben főtt zúzából illetve húsból és zöldségekből készíthető. Tálalható főtt húsok és sültek mellé, de kínálható zsemlegombóccal is.) Hozzávalók: a pecsenyéhez 2 db alsó és 2 db felső libacomb, 1 libamell kettévágva (tetszés szerint készíthetjük csak libacombból is), 2 teáskanál szárított kakukkfű, 1 teáskanál szárított rozmaring, 15-20 gerezd fokhagyma, 1 ágacska friss rozmaring, só. A zúzamártáshoz 2 db levesben főtt libazúza, 1 db kisebb vöröshagyma, 1 evőkanál libazsír vagy 5 dkg vaj, 2 dkg liszt, 5-6 dl libaleves, 1,5 dl tejszín, só, cukor ízlés szerint, ecet ízlés szerint.
A megtisztított szárazra törölt libacombokat, libamellet besózzuk, majd bedörzsöljük szárított kakukkfűvel, rozmaringgal és egy gerezd zúzott fokhagymával. Egy fedeles edénybe sorakoztatjuk a húsokat, rátesszük a rozmaringágat, és a fokhagymagerezdeket héjastól közéjük szórjuk. (A húst először megpároljuk, így omlósabb lesz, majd utána sütjük, ezért célszerű olyan fedeles edényben készíteni, amely a tűzhely felső részén és sütőben is használható.) Kevés (1-2 dl) vizet adunk a libahúshoz és fedő alatt, közepes lángon 40-60 percen át pároljuk, közben ha szükséges a vizet pótoljuk. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben sütjük tovább a libahúst 20-30 percig, majd levesszük a fedőt és további 20-30 perc alatt pirosra sütjük a pecsenyét.

A zúzamártáshoz a megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk, és a libazsíron dinsztelni kezdjük. A főtt libazúzát kisebb darabokra szeleteljük. Amikor a hagyma üveges, rászórjuk a lisztet, kicsit pirítjuk az így kapott hagymás rántást, majd felöntjük levessel, és hozzáadjuk a tejszínt. Ízesítjük sóval, kevés cukorral és ecettel, majd összeforraljuk. A mártáshoz adjuk a felszeletelt libazúzát, és 10-15 percig lassú tűzön főzzük. (Ha túl sűrű a mártás, adhatunk hozzá még levest vagy vizet.)

A fűszeres libapecsenyét libazúza mártással tálaljuk, amelyhez adhatunk burgonyalángost, pirítóst, fehér kenyeret, amelyekkel igen finom a libapecsenye mellet héjában sült krémes fokhagyma.

A recept a Kifőztük 9. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető, lapozható formában is megtekinthető, és regisztrált tagjaink egy játékban is részt vehetnek, melyen értékes ajándékokat lehet nyerni.

Márton napi libaleves

Márton nap a Pannóniában, Savariában született tours-i püspök, Szent Márton emléknapja. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza a katolikus országokban, így hazánkban is virágzott. Emlékét számos településnév őrzi, sok falunak (köztük az én baranyai kis falumnak is) Szent Márton a védőszentje. A védőszent napjához közelebb eső vasárnapon - jellemzően a nyár vége felé vagy ősszel, a betakarítások végeztével- tartják a búcsút. A búcsú egyházi megfogalmazás szerint Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó, büntetések elengedése részben, vagy teljesen. Néprajzi megközelítésben a búcsú, a falvak egyik legfontosabb közösségi eseménye, amelynek megünneplésére minden család vendégeket hív. A búcsú a mai napig megmaradt a falu közösségi élményének, a rokon- és barátlátogatás alkalmának. A Márton nap ünnepléséhez, a Márton napi búcsúhoz kapcsolódik a lúdfogyasztás szokása is. A Dunántúlon jellemzően e napon vágták le Márton lúdját s kóstolták meg hozzá az újbort. Ennek a szokásnak egyszerű oka volt, november elejére vált igazán jó ízűvé a lúdhús, és ez idő tájt olcsóbb volt, mint máskor. Tökéletes szereplője az ünnepi asztalnak. A liba csontosabb részeiből kiváló leves készíthető, míg combjaiból, húsosabb részeiből, saját zsírjában, remek pecsenye süthető.

A Márton napi libaleves az alábbiak szerint készíthető:

Hozzávalók: 1 kg libaaprólék (tetszés szerint hát, szárny, nyak, zúza), 4 db nagyobb sárgarépa, 3 db nagyobb zöldséggyökér, 1 db nagyobb vöröshagyma, 1 db kisebb zeller, 8-10 gerezd fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, 1 db paprika, 3-4 egész (szárított vagy friss) csípős paprika, 1 ág rozmaring, 1 ágacska kakukkfű, só ízlés szerint, lúdgége tésztaA megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, fokhagymával, szemes borssal, sóval. Lassú tűzön főzzük a levest. Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük. Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat és tovább főzzük lassú tűzön. A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult (kb.: 2-3 óra). Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük és rászűrjük a libalevest. A főtt csontos húst és zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.

Megjegyzés: A lúdgége tészta készítése a „Kifőztük” 7. számában és itt megtalálható.

Ez a recept a Kifőztük 9. számában jelent meg, amelyben több mint ötven recepttel készültünk, szem előtt tartva a novemberi jeles napokat és az adventi készülődést is.

2010. november 9.

Almatorta

Ezt a vajastésztás almatortát hétvégén készítettem egy születésnapra. Ez volt a kísérő az ajándék mellé. Az almát ismét kardamom maggal ízesítettem. A vajas tésztával jól lehet díszíteni, ezért éltem is a lehetőséggel. (Ez a torta is jó példa arra, hogy egyszerű alapanyagokból is készíthetünk dísze, mutatós tortát.)

Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, csipet só. A töltelékhez 8-10 db közepes alma, 4-5 kardamom tört magja, 8-10 dkg cukor, fél citrom leve. Kevés tojásfehérje vagy felvert tojás a tészta kenéséhez.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és vékonyan felszeleteljük és meglocsoljuk citromlével. A szeletelt almát a cukorral, a tört kardamom maggal elkeverjük és fedő alatt 15- 20 percet pároljuk úgy, hogy ne maradjon leve (az utolsó percekben vegyük le a fedőt.) A tészta 2/3 részét lisztezzük be és két fólia között nyújtsuk akkora kerek, vékony lappá, hogy egy 24 cm átmérőjű tortaformát ki tudjunk vele bélelni. Szurkáljuk meg a tésztát, öntsük bele a párolt almát és egyengessük el. A maradék tésztát lisztezzük be és két fólia között nyújtsuk akkora vékony kerek lappá, hogy be tudjuk vele fedni az almát tölteléket. A közepét lyukasszuk ki. A leeső tésztadarabokból készíthetünk díszeket a tortára. Felvert tojással kenjük át a tortát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük aranysárgára. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.) Langyosan, porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.

Tipp: az almát fahéjjal, reszelt citromhéjjal is ízesíthetjük.

Kifőztük! 9. szám!

Megjelent a Kifőztük 9. száma! Több mint ötven recepttel készültünk a novemberi (Szent András havi) napokra. Készültek ételek Mártom napra (természetesen libából), András napra is, és már gondoltunk az adventre.

A Kifőztük újság valamennyi száma lapozgatós formában is megtekinthető az oldalon.
Most is készültünk egy kis újdonsággal, "Kiss" játékra hívjuk olvasóinkat, amely keretében értékes ajándékokat lehet nyerni.

2010. november 8.

Rusztikus halas torta

A torta alapja leveles tészta, tölteléke vajban sült hal (jelen esetben ismét afrikai harcsa). Tejszínes, tojásos, sajtos, petrezselymes öntettel leöntve került megsütésre. A halas torta ötlete ismét úgy született, hogy a hűtőben körülnézve a fellelhető alapanyagokból találtam ki és állítottam össze. Egyszerű, finom és laktató.....és igen itt a hal a tortába került:)
Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott leveles tészta, 2 szelet filézett afrikai harcsa, 6 dkg vaj, só. Az öntethez 2-3 db tojás, 1,5 dl tejszín, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 5 dkg füstölt sajt, 1 kis csokor petrezselyem, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A felolvadt leveles tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 24-26 cm átmérőjű kerek formát (torta vagy pite formát) ki tudjunk vele bélelni. Ezt követően a tésztával bélelt formát hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket (A kilógó csúcsokat levághatjuk.) A halszeleteket 3-3 darabba vágjuk, és megsózzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a halszeleteket megsütjük (oldalanként 4-5 perc). Az öntethez a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselyemzöldet és sózzuk, borsozzuk. A sült halat nagyobb darabokra tördeljük és a behűtött tésztára szórjuk az apróbb kockákra vágott füstölt sajttal együtt. Ráöntjük a tejszínes öntetet és 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt készre sütjük. 15 perc pihentetés után szeletekre vágva kínálhatjuk.

2010. november 4.

Egyszerű zöldbableves



Valóban egy egyszerű, kevés alapanyagból elkészíthető leves. Általában nem így készítjük otthon a zöldbablevest, hanem jó gazdagon, sárgarépával, petrezselyem gyökérrel, zellerrel, kolbásszal, esetleg csipetkével. Most valahogy egyszerűbb levesre vágytam, azt szerettem volna, ha csak a zsenge, roppanós zöldbab íze érvényesül. Azért egy kevés füstölt szalonna ízfokozóul került bele:)
Hozzávalók: 20-25 dkg zöldbab, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb evőkanál zsír, 1 db közepes hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db közepes burgonya, a habaráshoz 1 csapott evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, só, frissen őrölt bors, 1 kisebb babérlevél, 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika.
Elkészítés: A zöldbab végeit lecsípjük és tetszés szerinti darabokra vágjuk. A megtisztított hagymát és a szalonnát felkockázzuk. A hagymát a szalonnával a zsíron elkezdjük dinsztelni. Amikor üveges, hozzáadjuk a pirospaprikát, keverünk rajta egyet, majd a zöldbabot is hozzákeverjük és 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük kb. 1,3-1, 5 liter vízzel, sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a babérlevelet. Közepes lángon 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, további 10-15 percig főzzük, hogy a burgonya és a zöldbab is megfőjön. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd ismét kevés vizet, esetleg a levesből is adhatunk hozzá,. Jól kikeverjük a habarást és a leveshez adjuk, néhány percig még hagyjuk főni, majd a tűzről levéve 10-15 percet pihentetjük. A levest kínálhatjuk tejföllel, ecettel.

2010. november 3.

Vajban sült petrezselymes afrikai harcsaszeletek

Rendkívül gyorsan elkészíthető, egyszerű étel. Szeretem a ropogósra sült petrezselyemzöldet, azért is kapta ezt a kérget a hal, kevés zúzott fokhagymával ízesítve. Nem is javasolnék hozzá köretet, csak pirítóst és egy kis citromos mártást vagy hollandi mártást. (Csak a tiszta hal ízre vágytam és így tökéletes is volt:)

Hozzávalók: 2 szelet filézett afrikai harcsa, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 8-10 dkg vaj.

Elkészítés: Az afrikai harcsaszeleteket 3-3 szeletre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk. A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben, amikor már meleg rátesszük a harcsaszeleteket. A petrezselymet felaprítjuk, elkeverjük a zúzott fokhagymával. A halat kb. 4-6 percig sütjük oldalanként, de az utolsó 1-2 percben rákenjük a fokhagymás petrezselymet először az egyik, majd a másik oldalára és így sütjük, míg át nem sül a harcsa. Pirítóssal, hollandi mártással vagy citromos mártással esetleg majonézzel fogyaszthatjuk. (Természetesen adható hozzá rizs vagy burgonya is:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails