2010. szeptember 28.

Almás-habos kocka

Családi és baráti körben is igen szép számú hódolótáborral rendelkezik ez a remek sütemény. Hosszú évek óta készítem, különösen őszi vagy téli vasárnapi süteményként. Alapja egy kevert tészta, amelyre a párolt alma kerül, majd a mandulával megszórt tojásfehérje habkorona zárja a rétegeket. Langyosan és hidegen is igazán finom. Csak javasolni tudom a kipróbálását.
Hozzávalók: A tésztához 28 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál tej. A töltelékhez 1,3-1,5 kg alma, 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja (elhagyható). A habsipkához 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 5 dkg szeletelt mandula vagy dió vagy mogyoró.
Elkészítés: Először az almát meghámozzuk, lereszeljük és a cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal fedő alatt megpároljuk. A párolás vége felé a fedőt vegyük le, hogy az alma leve el tudjon párologni. A tésztához a vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt, majd jól kikeverjük. Egy közepes méretű (20x30 cm) tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tésztamasszánkat rákenjük és elegyengetjük. (Nem kell megijedni, a tészta nem túl lágy és kissé ragadós is, de spatulával vagy akár kanállal a tepsibe lehet kenni. Sülés közben szépen, egyenletesen fel fog emelkedni.) A tésztára simítjuk a párolt almát és 180 fokon addig sütjük, amíg a tészta át nem sül (kb. 20-25 perc). Tűpróbával ellenőrizzük. A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük, az elősütött almás tésztára kenjük és megszórjuk szeletelt mandulával. 2-3 percig 180 fokon sütjük tovább a süteményt, ekkor kap egy kis kérget a hab. Ezt követően levesszük 140-150 fokra a hőfokot és addig sütjük, illetve szárítjuk így a süteményt, amíg a hab át nem sül (20-25 perc). Felül egy keményebb réteg legyen, alul puhább legyen a hab. (Ezt igazából az ujjainkkal tudjuk a legjobban megtapogatni, természetesen ügyelve arra, hogy nehogy megégessük a kezünket.) Miután megsült a habos-almás kocka, 10-15 perc pihentetés után szeletelhetjük is és fogyasztható.

2010. szeptember 21.

Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal

Eredetileg savanyú nyelvmártást szerettem volna készíteni, amelyhez a nyelvet ugyan úgy, mint az abált nyelvnél, meg kell főzni. A nyelv főzőlevét viszont sajnáltam volna kiönteni, így menet közben módosult az étel, és kitaláltam ezt a savanyú nyelvlevest, amelyet burgonyagombóccal gazdagítottam. Aki szereti a nyelvet bátran próbálja ki ezt a levest, egyszerű, laktató és finom. A nyelv abálása kicsit hosszabb ideig tart, de ha előre elkészítjük, maga a leves főzése már nem olyan hosszú idő.

Hozzávalók: Az abáláshoz 3 db disznónyelv, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 teáskanál szemes fekete bors vagy borskeverék, só, 1 db csilipaprika vagy más csípős paprika. A leveshez 1 db közepes hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 babérlevél, 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika, 1 evőkanál liszt, só, bors, egy csokor petrezselyemzöld aprítva, kb. 10 dkg házi füstölt kolbász, ecet ízlés szerint, tejföl a tálaláshoz. A burgonyagombóchoz 15 dkg burgonya, kb. 8-10 dkg liszt, 1kisebb tojás, 1 teáskanál búzadara, 1 kávéskanál só.

Elkészítés: A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük és felöntjük legalább annyi vízzel, hogy két-három ujjnyival a nyelveket ellepje. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takarék lángra vesszük a tüzet és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot és addig főzzük (1,5-2-2,5 órát is igénybe vehet) amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges hártyaszerű részeket eltávolítjuk. A főtt nyelveket vékonyan (2-3 mm) felszeleteljük, a nagyobb szeleteket még keresztben is elvághatjuk. Közben a gombóchoz a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Még melegen áttörjük a főtt burgonyát, hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát és jól összegyúrjuk a tésztát, majd kisebb diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle. A leveshez a megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni, hozzákeverjük a lisztet és végül az őrölt pirospaprikát is (vagyis egy hagymás-paprikás rántást készítünk). Néhány keverés után felöntjük kb. 2-3 dl hidegvízzel, majd a nyelv főzőlevével (kb.: 1-1,5 liternyi mennyiséggel). A leveshez adjuk a szeletelt nyelvet, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a füstölt kolbászt (tehetjük egyben is, de karikára szeletelve is) és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha szükséges. Így főzzük a levest kb. 15-20 percig, majd beletesszük a burgonyagombócokat és további 15-20 percig főzzük. Ennyi idő alatt a gombócok is megfőnek, az ízek összeérnek. A kész levest ízlés szerint ecettel ízesítjük, majd tálaláskor aprított petrezselyemmel megszórjuk és tejföllel kínáljuk.

2010. szeptember 20.

Szőlős pite

Pitét nem csak a megszokott töltelékekkel (pl.:meggyes, almás, túrós), hanem az ősz meghatározó gyümölcsével, szőlővel is készíthetünk. A szőlős pite tésztája egy linzeres jellegű tészta, amely frissen még ropogós, később – a tölteléknek köszönhetően – omlós és puha lesz. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat....

A recept a Kifőztük 7. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Hozzávalók: A tésztához 30 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál és a nyújtásnál, 12 dkg zsír vagy 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 teáskanál sütőpor, ½ kávéskanál só. A töltelékhez 40 dkg csemegeszőlő (kék és fehér vegyesen), 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál keményítő, a tészta szórásához 4 evőkanál zsemlemorzsa, a tészta kenéséhez 1 kisebb felvert tojás, a pite szórásához porcukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A szőlőt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd leszemezzük. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk és eltávolítjuk a magjukat A kisebb szemeket hagyhatjuk egészben. Az előkészített szőlőszemeket megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, keményítővel és jól elkeverjük.(A tölteléket ne hagyjuk sokáig állni, mert sok levet ereszthet.) A tésztát kettéosztjuk, cipókat formázunk belőlük, amelyeket jól lisztezett felületen 22x33 cm-es lapokká nyújtjuk. Az egyik tésztalapot egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráöntjük a szőlős tölteléket, elegyengetjük és a másik kinyújtott tésztalapot ráfektetjük. A pite tetejét villával megszurkáljuk, majd felvert tojással megkenjük. 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. A kész pitét legalább 30 percet pihentessük, ezt követően szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

2010. szeptember 18.

Padlizsános tarjatekercsek

A padlizsános tarja ebben a formájában nem más, mint juhtúróval megrakott grillezett padlizsánszeletek tarjába tekerve, vékony szalonnaszeletbe göngyölve és lecsós rizságyon megsütve. Egyszerű laktató étel, a hússal együtt a köret is elkészül.

A recept a Kifőztük 7. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Hozzávalók: 6 szelet tarja, 1 közepes padlizsán, 6 vékony szelet füstölt szalonna, 8 dkg juhtúró, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt, 1-2 evőkanál olívaolaj. A lecsós rizskörethez: 2 nagyobb hagyma, 8-10 paprika, 2-4 paradicsom, 8 dkg rizs, 1 evőkanál zsír, só.

A megmosott padlizsánt hosszában 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. 6 nagyobb szeletet megkenünk olívaolajjal, és előmelegített grillserpenyőben megsütjük mind két oldalát. A tarjaszeleteket gyengén klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A hússzeletekre fektetünk 1-1 grillezett padlizsánt, amelyre juhtúrót szórunk, és együtt feltekerjük, majd szalonnába göngyöljük. Ha szükséges, hústűvel megtűzzük. A lecsós rizskörethez a megtisztított hagymát felszeleteljük, és a zsíron megdinszteljük. A paprikát felszeleteljük, és a hagymához adjuk, majd fedő alatt főzzük tovább. 5-6 perc főzés után a lecsóhoz adjuk a felszeletelt paradicsomot és végül a rizst is. (Ha szükséges kevés vizet adjunk hozzá.) További 5-6 perc főzés után, a félig kész lecsós rizsköretet egy fedeles sütőtálba vagy más sütőben használható edénybe öntjük, elegyengetjük, rárakosgatjuk a padlizsános tarjatekercseket, lefedjük az edényt és 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. (Ha a rizs nagyon felszívná a vizet sülés közben, pótoljuk.) 10-15 perc pihentetés után tálalhatjuk a padlizsános tarját.

2010. szeptember 16.

Vargabéles

A vargabéles egy erdélyi eredetű tészta. Több forrás is megemlíti, hogy Kolozsváron az 1920-as és 1930-as években a Darvas-féle vendéglőben készült a legjobb vargabéles. Olyannyira híres volt, hogy Budapestről is rendeltek. A szállítást úgy oldották meg, hogy taxival kiküldték a friss meleg vargabélest a kolozsvári repülőtérre, a budapesti járathoz. Más források szerint igazán jó vargabélest Marosvásárhelyen készítették a Tag vendéglőben, Guscháték.
A vargabéles receptek tekintetében azonos, hogy két vékony tésztaréteg között, egy kifőtt tésztás-túrós-tejfölös töltelék található. Ami a receptek között eltérést mutat az a vékony tésztaréteg milyensége. A két nagy ínyesmester - Magyar Elek és Kövi Pál - vargabéles receptjét összehasonlítva, ez az apró eltérés ugyancsak megfigyelhető. Magyar Elek receptjében omlós tészta szerepel, míg Kövi Pál receptjében rétestészta. Valójában mind két változatát készítik.(Én is a rétestésztás változatot ismertem.)
Az általam készített vargabélesben nem széles metélt, hanem cérnametélt szerepel. A vékony tésztalap bolti réteslapból készült. (Biztos másmilyen volt mint a Darvasné-féle híres vargabéles, de vendégeink tetszését elnyerte. Még augusztus elején, anyukám névnapjára készítettem, mazsola nélkül, mert a vendégek között volt olyan, aki nem szerette.) A megadott mennyiségből nagyobb adag, 8-10 személy részére elegendő vargabéles készíthető. A tepsi belső mérete 33x38 cm. Aki kisebb adagot szeretne készíteni, felezze meg a mennyiségeket és a megadottnál kisebb, közepes méretű tepsit használjon.
Hozzávalók: 1kg krémes túró, 6 dl tejföl, 2 csomag (6 lapos) réteslap, 50 dkg cérnametélt, 6 db tojás, 25-30 dkg cukor, 2 evőkanál vaníliás cukor, mazsola és reszelt citromhéj ízlés szerint, a réteslapok kenéséhez 15 dkg margarin/vaj olvasztva. Porcukor a szóráshoz.
Megjegyzés: én krémes túrót használtam, ezért nem tettem a töltelékbe vajat vagy margarint, de ha száraz a túró, keverjünk hozzá 15-20 dkg szobahőmérsékletű vajat vagy margarint.
Elkészítés: A cérnametéltet forró sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és az ízlés szerinti reszelt citromhéjat és mazsolát. A túrós keverékbe forgatjuk a cérnametéltet. A tojások fehérjét habbá verjük és a tésztás-túrós keverékhez adjuk. Egy nagyobb méretű (33x38 cm) tepsit kibéleljük a réteslap felével úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal. A réteslapra öntjük a tésztás-túrós tölteléket, majd a réteslapok másik felével - laponként vajazva - befedjük a tölteléket. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 40 perc alatt. 15 perc pihentetés után szeletelhetjük. Melegen, langyosan, hidegen egyaránt finom. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Cukkini tócsni

A cukkini tócsni kevés hozzávalóból, egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Fogyaszthatjuk köretként is, de önálló ételként fokhagymás joghurttal, tejföllel is igen finom. (A receptben egy adag főételhez szükséges mennyiség hozzávalóit adom meg. Köretként kevesebbet is vehetünk az alapanyagokból.)
Hozzávalók: 1 adaghoz 20-25 dkg zsenge cukkini, 2-4 evőkanál liszt, kevés só. Olaj a sütéshez.

Elkészítés: A megmosott, megszárított zsenge cukkinit héjastól lereszeljük, enyhén megsózzuk. Kb. 5 percig pihentetjük. (Ekkor már kevés levet ereszt.) Ezt követően hozzákeverjük a lisztet. Az így kapott masszát kanállal segítségével kevés olajba szaggatjuk, ellapítjuk és mind két oldalát pirosra sütjük. (Tipp: a cukkini tócsnikat két lapát vagy kanál segítségével könnyen meg tudjuk fordítani sütés közben.) A megsült tócsnikat papírszalvétára szedjük, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot. Melegen, fokhagymás joghurttal vagy tejföllel tálaljuk.

2010. szeptember 14.

Gombapástétom

Hónapok óta szeretném elkészíteni ezt a gombapástétomot, csak valahogy mindig elmaradt. Hétvégén szép őzlábgombát vettem, így nekifogtam ennek a különleges szendvicskrém elkészítésének. Bármilyen zamatos erdei gombából készíthetjük. Most csak egy kisebb adaggal próbálkoztam, de nagyon ízlett a végeredmény, valószínű más gombákból is ki fogom próbálni. (Aki picit nagyobb adagot szeretne készíteni, duplázza meg a megadott mennyiségeket.) Az ötlet Gianni konyhájából származik:)
Hozzávalók: 15-20 dkg erdei gomba, 10 dkg vaj, 1 kisebb hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb csokor petrezselyemzöld apróra vágva, kevés reszelt citromhéj, 1 teáskanál frissen facsart citromlé, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A megtisztított, felaprított gombát megmossuk, leforrázzuk, majd lecsöpögtetjük. A megtisztított hagymát és fokhagymát felaprítjuk. A gombát 2 dkg vajon a hagymákkal, az aprított petrezselyemmel, a citromlével és citromhéjjal megfőzzük. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor a gomba megfőtt és levét elfőtte, összeturmixoljuk. A maradék vajat egy kisebb fazékban olvasszuk fel, adjuk hozzá a gombapépet és folyamatosan kevergessük amíg a vaj át nem veszi a gomba színét (2-4 perc). Vegyük le a lángról, kicsit hagyjuk hűlni, majd egy üvegbe vagy egy kisebb tálba öntsük át a még folyékony pástétomot, fedjük le és hűtőben hagyjuk megdermedni. A kész gombapástétomot pirítósra kenve, zöldségekkel vagy tojással tálalva kínálhatjuk.

2010. szeptember 11.

Körtés-krémsajtos omlós pite

Ennek rusztikus formájú, omlós pitének a tésztája krémsajtos, tejfölös alapon gyümölcsöket rejt magában. Most körtével készítettem, de ízlés szerint, bármilyen gyümölccsel megtölthetjük a pitét. A friss gyümölcsök helyett télen használhatunk szilva, barack, körtebefőttet is. A krémsajtos réteget csöpögtetett tejfölből és krémsajtból is elkészíthetjük, de használhatunk mascarpone sajtot is. A receptben a tejfölös, krémsajtos változat szerepel.
A pite a Kifőztük 2. számában jelent meg, "Gyümölcsös rusztikus pite" néven. Az újság ingyenesen letölthető a http://www.kifoztuk.hu/ oldalról.

Hozzávalók: A tésztához 20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 db tojás, 4 dkg cukor, csipet só, 1 kisebb citrom reszelt héja, 1 evőkanál víz. A töltelékhez 2,2 dl tejföl, 5 dkg krémsajt (a tejföl és krémsajt 20-25 dkg mascarpone sajttal is helyettesíthető), 30 dkg körte (kb. 5 db) vagy más gyümölcs, 4 dkg porcukor, 2 dkg vaj, 1 kávéskanál fahéj,1 csomag vagy 1 evőkanál házi vaníliás cukor, 8 dkg darált dió, 6 evőkanál fekete ribizli lekvár. A tészta kenéséhez 1 tojás, a szóráshoz 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál szeletelt mandula.

Elkészítés: A szobahőmérsékletű tejfölt egy vékony, ritka szövésű anyaggal bélelt, magasabb tálra helyezett szűrőbe öntjük és 3-4 órán keresztül, de legjobb, ha egy éjszakán keresztül csöpögtetjük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük. A meghámozott körte magházát eltávolítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és vajon cukorral és vaníliás cukorral karamellizáljuk, majd összekeverjük a dióval. A lecsöpögtetett tejfölt, a krémsajttal, a porcukorral és 4 evőkanál lekvárral jól elkeverjük. A lehűtött tésztát 28 cm átmérőjű kör alakú lappá nyújtjuk. (Tipp: egy lábos, vagy tortasütő forma segítségével szabályos kör alakú lappot vághatunk a tésztából.) A tésztalapot egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire fektetjük, vagy egy kivajazott piteformába tesszük. A krémsajtos keveréket a tészta közepére kenjük úgy, hogy 5-6 cm széles peremet hagyjunk. A krémre kenjük a diós-körtés keveréket, majd a maradék lekvárból kis halmokat teszünk a gyümölcsre. Végül a tészta szélét felhajtjuk a gyümölcsös keverékre. Megkenjük a tésztát felvert tojással és megszórjuk kristálycukorral, a töltelékes részét szeletelt mandulával. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk. (Tipp: a tészta nagyon omlós, melegen könnyen repedhet, ezért ha melegen szeretnénk kínálni, mutatósabb, ha piteformában, vagy egy kerek lapos formában sütjük, abban tálalni is tudjuk.)

2010. szeptember 9.

Mézes-tejszínes csokoládés szelet (Kinder szelet)

Gyakran találkozhatunk egyes internetes oldalakon, blogokon vagy ismerősöktől, családtagoktól, munkatársaktól begyűjtött süteményreceptek között olyanokkal, amelyek valamely üzletben megtalálható édesség otthoni elkészítésének lehetőségét tárja elénk. Gondolok itt pl. a Raffaleló szeletre, a Kinder paradiso szeletre, a Kinder bueno szeletre stb. És igen, ez a sütemény is egy bolti édesség - a Kinder szelet - otthoni reinkarnációja. Aki még nem próbálta, csak javasolni tudom, hogy tegye meg, mert nagyon finom és az elkészítése sem túl bonyolult:) Nálunk még apukám tetszését is elnyerte, pedig ő minden csokoládés tetejű süteményről úgy gondolja, hogy keserű és távol tartja magát tőlük:) Először ezzel a süteménnyel is így volt, de az utolsó szeletek egyikét még is megkóstólta, és bizony nagyon ízlett neki. (Persze aztán kaptuk a dorgálást, hogy miért mondtuk neki, hogy keserű;)
A Kinder szelet receptjével több helyen is találkoztam, de kedvet a kipróbálásához innét kaptam. Végül úgy gondoltam, tartok egy keresztelőt is, és a sütemény a "Mézes-tejszínes csokoládés szelet" nevet kapta nálam:) A következőképpen készítettem:
Hozzávalók: A tésztához 8 db tojás, 7 evőkanál cukor, 1 evőkanál méz, 8 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2,5 evőkanál kakaópor. A krémhez 6 dl tejszín, 2-3 evőkanál méz, 1 csomag (10 g-os) zselatin. A mázhoz 15 dkg étcsokoládé, 1,5 evőkanál étolaj.
Elkészítés: A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a mézet, a sütőporos lisztet, a kakaóport és jól elkeverjük. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és elosztjuk egyenletesen bennük a tésztát. Légkeveréssel 180 fokon egyszerre megsütjük a két lapot kb. 10-12 perc alatt. (Légkeverés nélkül 190-200 fokon egyenként süssük a lapokat.) A tésztalapokról még forrón lehúzzuk a sütőpapírt. A lapokat hagyjuk hűlni. A krémhez 5 dl tejszínt habbá verünk, hozzáadjuk a mézet, majd a maradék 1 dl tejszínt meglangyosítunk és belekeverjük a zselatint. Ezt a zselatinos tejszínt a mézes tejszínbe egyenletesen belekeverjük. A krémet rákenjük az egyik kihűlt lapra, a másik lappal befedjük és bevonjuk csokoládé mázzal. A mázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, de közben hozzáadjuk az olajat, szép simára keverjük és rákenjük a felső tésztalapra. A süteményt hűtőbe tesszük egy éjszakára és másnap szeleteljük.
Tipp: Könnyen szeletelhetjük a hideg süteményt, ha vékony pengéjű kést használunk, amelynek élét lángon kissé megmelegítünk.

Olajos sültpaprika-saláta

Sültpaprikából a különféle krémek és levesek mellett nagyon finom saláta is készíthető. Arra ügyeljünk, hogy vastagabb húsú paprikákat süssünk. Az olajos sültpaprika salátát most sárga-, zöld-, és pirospaprikából készítettem, de egyszínű paprikákból is készíthető, kinek hogy tartja kedve:)
A recept a Kifőztük 6. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Hozzávalók: Két adaghoz 4 db vastaghúsú paprika (piros, sárga és zöld színű). Az olajos-ecetes léhez: 4 evőkanál 10 %-os ecet, 1,5 dl víz, 2 kávéskanál só, 1 teáskanál cukor, 8 szem fekete bors, 2 gerezd fokhagyma szeletelve, 1 babérlevél, 3 evőkanál olívaolaj.(Az ecetes lé összetétele természetesen ízlés szerint változtatható.)

A paprikákat grillserpenyőben addig sütjük, míg minden oldala fekete nem lesz. (Nagyobb mennyiségű paprikát kinti grillsütőn vagy nagyobb tepsiben, sütőben süssük.) A megsült paprikákat csomagoljuk alufóliába 10 percre. Ezt követően könnyen lehúzhatjuk a paprikák sült héját. A megtisztított sültpaprikáknak távolítsuk el a magjait és az ereit is, majd hosszában egy cm-es csíkokra szeleteljük fel. A paprikacsíkokat tegyük egy tálba. Az olajos-ecetes lé hozzávalóit keverjük össze és melegítsük fel, majd öntsük a paprikacsíkokra. 1-2 órát hagyjuk összeérni. Langyosan, hidegen egyaránt fogyasztható.

2010. szeptember 7.

Szilvás gombóc

A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele foglalatoskodni is. A kimagozott szilvába fahéjas kristálycukrot teszek. A gombóc tésztájához van olyan alkalom, hogy héjában főzöm a burgonyát, de jelen esetben meghámozva, felkockázva készült. A szilvás gombóc tésztájából mindig készítek nudlit is, apukám nagyon szereti:)
Hozzávalók: A tésztához 50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 1-1,5 evőkanál búzadara, 1 tojás, 1 evőkanál zsír, csipet só. 20-25 db magozott szilva, 12-15 dkg kristálycukor, 1-2 teáskanál őrölt fahéj. A pirított zsemlemorzsához 10-15 vőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál zsír vagy 3-4 evőkanál olaj. A szóráshoz porcukor.
Elkészítés: A tésztához a meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és még melegen összetörjük. A burgonyához adjuk a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást, a zsírt és jól összegyúrjuk. Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 8x8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. A kimagozott szilvák belsejébe kiskanál segítségével fahéjas cukrot töltünk és a tészták közepére helyezzük őket. A négyszögek sarkait összecsippentjük és két lisztes tenyerünk között gombócokat formálunk belőlük. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk, amikor lobog beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek víz tetejére. Ekkor hagyjuk még egyet forrni. Amíg a gombócok főnek, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt, lecsöpögtetett gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és meghempergetjük benne. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp: A tészta egy részéből nudlit is sodorhatunk. A kinyújtott tészta egy részét ujjnyi szélességű csíkokra szeleteljük,majd abból 5-6 cm nagyságú darabokat vágunk és henger alakúra sodorjuk. Forró sós vízben kifőzzük, és ízlés szerint pirított zsemlemorzsába hempergetve,lekvárra vagy mákkal megszórva kínálhatjuk

Vörösboros marhahús

A franciák egyik legismertebb marhahúsos étele. Jellemzően vaslábosban készítik. A hozzávalók külön-külön megpirítva kerülnek az ételbe, majd néhány órát lassú tűzön, sütőben sütve érik össze a marhahús a zöldségekkel. Fűszercsokorral (bouquet garni) ízesítik, amely tipikusan kakukkfüvet, póréhagymát, babérlevelet, esetleg petrezselymet tartalmaz, csokorba kötve adják a páchoz, majd az ételhez.
A recept a Kifőztük 3. számában jelent meg.
Az újság ingyenesen letölthető a http://www.kifoztuk.hu/ oldalról.

Hozzávalók: 4 személy részére, 1 kg marhalapocka, vagy tarja, vagy comb, 6 dl vörösbor, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál zsenge sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 vöröshagyma, 10 dkg vaj, 20 dkg szalonna, 20 dkg apró csiperkegomba vagy erdei gomba, 20 dkg mogyoróhagyma (salottahagyma), 2 evőkanál liszt, só, bors. Fűszerek: friss kakukkfű ágak, de a szárított is jó, 1 db babérlevél, kb. 15 cm-es póréhagyma szár. A fűszereket csokorba kötve, de külön-külön a póréhagymát szeletelve is hozzáadhatjuk az ételhez.

Elkészítés: A húst 4-5 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük a vörösborral, a kakukkfűvel, babérlevéllel, fokhagymával és 3-4 órát, de legjobb ha egy éjszakán át - letakarva, hűvös helyen – pácoljuk.

Ezt követően a sütőt 160 fokra előmelegítjük. Megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát és a zellert felkockázzuk, a sárgarépát karikákra szeleteljük. Ha nagyobb gombát kaptunk, azt is szeleteljük fel, az aprót hagyjuk egészben. Egy vaslábosban (vagy sütőben használható lábosban) 3 dkg vajat felolvasztunk, hozzáadjuk a hagymát, a zellert, a sárgarépát a pácléből kivett fűszereket és 10 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről. A húst kivesszük a pácléből, letörölgetjük. Egy serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat, nagy lángon kis adagokban addig sütjük a húst, amíg megpirul (kb. 5 perc) A megpirított húsokat a lábosban lévő zöldségekre szedjük. A hússütésből visszamaradt zsiradékra öntjük a páclevet és hagyjuk 1 percet forrni. A lábost visszatesszük a tűzre, majd a húsra és a zöldségekre szórjuk a lisztet, jól átkeverjük és felöntjük páclével, felforraljuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük és 1,5-2 órán át sütjük. A megtisztított egészben hagyott mogyoróhagymát 6-8 perc alatt megpirítjuk a maradék vajon a csíkokra vágott szalonnával együtt. Az utolsó percekben hozzáadjuk a gombát. A pirítást követően a húshoz keverjük, sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük, majd további 0,5-1 órán keresztül sütjük a vörösboros marhahúst. (A hús minősége befolyásolhatja az elkészítési időt.) Amikor elkészült a hús, kivesszük a fűszereket. Ízlés szerint fehér kenyérrel, burgonyafánkkal, petrezselymes burgonyával kínálhatjuk ezt a szaftos laktató ételt.

2010. szeptember 6.

Szardellás-hagymás lepény "Pissaladiére"

A kenyérsütésből maradt nyers tésztának a hasznosítására az idők folyamán világszerte jobbnál jobb ételek születtek. Attól függően, hogy hol készítik, és mi kerül a tésztára – a teljesség igénye nélkül – hívhatják: töki pomposnak, langallónak, kenyérlángosnak, pizzának, tarte flambée-nek, pfannkuchen-nek vagy akár pissaladiére-nek. A pissaladiére karamellizált hagymával, szardellával és fekete olajbogyóval gazdagon megrakott lepény, amelyet francia pizzának is hívnak. Ez az elnevezés is utal eredetére, hiszen olasz közvetítéssel került francia földre az 1300-as évek elején, a pápák avignoni fogságának idején. Avignonban „marasztalt” V. Kelemen pápának római szakácsa készítette vigaszul a hagymás lepényt. Ezt a lepényt Franciaország déli részén, Provance közelében a mai napig készítik. Az olajbogyós, szardellás ízesítés és jellegzetes négyzetrácsos díszítés a franciáknak köszönhető.
A recept a Kifőztük 6. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Hozzávalók: 1 kg hagyma, 5 dkg vaj, 5 evőkanál olívaolaj, 1,5 evőkanál szárított kakukkfű, 1 kis üveg szardella (9 dkg-os), 20 db magozott fekete olajbogyó (1 kisebb üvegnyi, 14 dkg-os). A tésztához: 25 dkg liszt, 1,5 dl langyos víz, 1,5 dkg élesztő, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só. Továbbá: kevés olívaolaj a tepsi kenéséhez, friss kakukkfű a díszítéshez.

Elkészítés: A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 6-8 perc pihentetés után hozzákeverjük az olajat, jól bedagasztjuk a tésztát és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tésztára valót. A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén 1 evőkanál kakukkfűvel, fedő alatt 30-40 percig krémesre pároljuk. (Sózni nem szükséges, mert a szardella és az olajbogyó elég sós.) Egy 40X29 cm nagyságú, alacsony falú tepsit vékonyan kiolajozunk, a megkelt tésztát egyenletesen elosztjuk benne. A tésztára simítjuk a krémes hagymát. A szardellából vékony csíkokat vágunk, amelyeket rács alakzatban a hagymára fektetünk. A négyzetek közepére egy-egy olajbogyót fektetünk. Megszórjuk a maradék kakukkfűvel. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Friss kakukkfűvel megszórhatjuk. Négyzet alakúra szeleteljük, melegen kínáljuk, de hidegen is fogyasztható.

Sültpaprika-krémleves

Magyarországtól délre, délkeletre fekvő több ország konyhájában is megtalálható az egészben sült vastaghúsú paprika felhasználása. Többféle saláta, krém (pl.: zakuszka, ajvar), leves készíthető belőle. Az országhatár mentén, az egymás közelében élő népek nem csak nyelvükben, dalaikban, hanem étkezési szokásaikban, konyhaművészetükben is hatnak egymásra. Ennek az egymásra hatásnak, és a fenti országokban tett utazásoknak köszönhetően a magyar konyhákban is gyakran készítenek egészben sült paprikát, amely többféleképpen felhasználható. A paprikát kinti grillsütőn, grillserpenyőben vagy akár sütőben is megsüthető. Jellemzően vastag húsú pirospaprikát használnak sütésre, de változatosabbá téve az elkészítendő ételt, más színű paprika is süthető.
Sültpaprikából nem csak salátát, különféle krémeket, hanem finom, üdítő levest is készíthetünk. Hidegen, melegen egyaránt fogyaszthatjuk.
A recept a Kifőztük 6. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.


Hozzávalók: 4 db piros vastaghúsú paprika, 2 db közepes hagyma, 4 db közepes burgonya, 1 liter húsleves vagy zöldségleves, 5 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 ágacska kakukkfű, só és bors, ízlés szerint, 4 evőkanál tejföl.

Elkészítés: A paprikákat grillserpenyőben addig sütjük, míg minden oldala fekete lesz. Ezt követően csomagoljuk alufóliába 10 percig, így könnyen eltávolíthatjuk a sült paprikahéjakat. A megtisztított sültpaprikáknak távolítsuk el a magjait és az ereit is, majd kisebb darabokra szeleteljük fel. A megtisztított hagymát és burgonyát kockákra szeleteljük, majd olívaolajon a kakukkfű ággal együtt elkezdjük dinsztelni. (A hagymát és a burgonyakockákat együtt feltehetjük dinsztelni, nem szükséges külön.) 5-6 perc dinsztelés után hozzáadjuk a szeletelt sültpaprikát és további 8-10 percig dinszteljük, majd felöntjük húslevessel és 20 percig főzzük a levest. Tűzről levéve kivesszük a kakukkfű ágat, hozzákeverjük a tejfölt és botmixer segítségével turmixoljuk a levest. Ezt követően még egyszer melegítjük, de nem forraljuk a krémlevest. Tálalhatjuk tejföllel, pirított zsemlekockával, pirított mandulával, friss kakukkfűvel. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails