2010. május 31.

Balzsamecetes-mustáros nyelvsaláta

Az abált nyelvhez szerintem nagyon jól illik a mustár, így jutott eszembe a balzsamecetes-mustáros nyelvsaláta ötlete. Savanykás, csípős, édeskés vinaigrette-vel meglocsolt vékony nyelvszeletek. Nagyon jó párosítás. Salátaleveleken, pirítóssal tálalva igen különleges fogás.

Hozzávalók: Két adaghoz 2-3 db abált (főtt) nyelv, a vinaigrette-hez4 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál magos dijoni mustár, 2 evőkanál víz, 1-2 db szárított vagy friss csípős paprika (pfefferóni) szeletelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A nyelvet az itt leírt módon előkészítjük. A lében kihűlt nyelvet lecsöpögtetjük, megszárítjuk és vékonyan felszeleteljük, egy tálba sorakoztatjuk őket. A vinaigrette hozzávalóit összekeverjük, meglocsoljuk vele a nyelv szeleteket és 1-2 órát hideg helyen hagyjuk az ízeket összeérni. Salátaágyon, pirítóssal kínálhatjuk.

Abált (kövesztett) disznónyelv

A disznónyelvnek ilyen módon való elkészítését anyukámtól tanultam. Az abálás nem más, mint lassú tűzön - forrpont alatt - jellemzően hosszabb (de lehet rövidebb) idejű főzési folyamat, amelynek során az abálandó dolgok szépen megpuhulnak, elveszítik jellegzetes szagukat és készen állnak a fogyasztásra vagy a további felhasználásra. Jellemzően szalonnát, pacalt, nyelvet, disznóvágáskor jó néhány töltelékbe szánt húsfélét abálnak. (Valójában maga a húsleves főzése is egyfajta abálási folyamat.) Felénk az abálásnak rokon kifejezése a kövesztés, pl.: abált vagy kövesztett szalonnát készítenek:)

Hozzávalók: 4 db disznónyelv, 2 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 teáskanál szemes fekete bors vagy borskeverék, só, őrölt pirospaprika, 4-6 gerezd fokhagyma zúzva.
Elkészítés: A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy két-három újjnyival a nyelvek felett ellepje. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takarék lángra vesszük a tüzet és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot és addig főzzük (2-3 órát is igénybe vehet) amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges részeket eltávolítjuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával és szép piros őrölt paprikával megszórjuk. Langyosan vagy hűtve, vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk.

Citromos spárgakrémleves

Spárgakrémlevest készíthetünk a megmaradt spárgavégek hasznosításaként, de egész spárgákból is főzhetünk, ekkor a spárgafejek mintegy levesbetétként szolgálhatnak, amelyeket előzőleg roppanósra főzünk néhány perc alatt és az így keletkezett spárgalével öntjük fel a krémlevest. Pikánsabbá téve a levest citromhéjjal és citromlével ízesítettem. Igen jó párosításnak tűnt.

Hozzávalók: 50 dkg spárga, 3 db közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1-1,5 evőkanál liszt, 1 kisebb citrom leve, fél citrom egyben hagyott héja, só, frissen reszelt szerecsendió, kevés bors, 1 dl tejföl.
Elkészítés: A spárgák két végét megfogva meghajlítjuk és hagyjuk, hogy elpattanjon a spárgasíp. Az így kapott spárgafejes sípokat megmossuk (ha zsenge én nem hámozom) és enyhén sós-cukros felforrt vízben 5-6 percig pároljuk, hogy roppanós maradjon, majd hidegvizes tálba kimerítjük, lecsöpögtetjük és konyharuhára, vagy papírtörlőre felsorakoztatva leitatjuk a nedvességet. A spárgavégeket ha szükséges meghámozzuk és kisebb darabokra szeleteljük, a burgonyát megtisztítjuk és kisebb kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát ugyancsak kisebb kockákra szeleteljük és a vajon elkezdjük dinsztelni, hozzáadjuk a spárga és burgonya szeleteket, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót, néhány percig pároljuk, megszórjuk liszttel, majd felöntjük a spárgafejek főzéséből maradt lével, hozzáadjuk az egyben hagyott citromhéjat és lassú tűzön addig főzzük, amíg a spárga és a burgonya meg nem puhul. Ekkor a levesbe keverjük a tejfölt és botmixerrel krémesítjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a citromlevet. Tíz perc pihentetés után a párolt spárgafejekkel tálaljuk.

2010. május 26.

Túrófelfújt (darás túrószelet)

Az egyszerű, gyors ételek mellett hasonló tulajdonságokkal bíró desszert is készült. A túrófelfújt melegen, hidegen, porcukorral megszórva, tejszínnel, gyümölcsös tejszínnel vagy gyümölcsökkel egyaránt tálalható. A megadott mennyiség egy 24 cm átmérőjű kerek - lehetőleg cserép vagy kerámia - sütőformához elegendő. (Tapasztalatom szerint cserép vagy kerámia sütőformában jobb lesz az állaga ennek a felfújtnak, mint fém tepsiben, formában.)

Hozzávalók: 24 cm átmérőjű formához 25 dkg zsíros tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 16 dkg kristálycukor, 5 evőkanál búzadara, 4 tojás (mivel volt két friss felesleges tojásfehérjém ezért csak 3 nagy tojásból és 2 tojás fehérjéből készítettem most), fél citrom reszelt héja, 2 dkg vaj és morzsa a forma kikenéséhez.
Elkészítés: A túrót villával összetörjük, elkeverjük a tejföllel, a tojások sárgájával, a cukrokkal és végül a búzadarával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. A tojások fehérjét habbá verjük és túrós keverékbe forgatjuk. Kivajazott, morzsával meghintett formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. (Akkor sült meg, amikor a felfújt teteje egyenletesen aranysárga színű és a közepe is felemelkedett, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült.)

Spárgás párna

A quiche mellett nagy kedvenceim a leveles tésztára pakolt zöldségek kevés sajttal, sonkával vagy szalonnával bolondítva. Egyszerű, gyors hétköznapi vacsoraként vagy akár vendégváró fogásként is elkészíthetjük. Szezonja lévén a spárgának, ezt a változatát is megsütöttem a leveles tésztás párnáknak. Bár jelen esetben inkább paplanról beszélhetünk, mivel egyben hagytam az egész csomag leveles tésztát és így pakoltam meg spárgával és a többi finomsággal.
Hozzávalók: A paplanhoz:) 1 csomag leveles tészta (27,5 dkg- Lidlből való), 20-25 dkg 5-6 percig párolt fej felőli spárgasíp,10 dkg szalonna, 1 nagyobb paradicsom, 5 dkg juhtúró, 5 dkg krémfehérsajt, 5 dkg mozzarella sajt szeletelve, kevés bors. (A szalonna és juhtóró elég sós, ezért sót nem használtam.)
Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A spárgákat az itt leírt módon megpároljuk. A paradicsomot, a szalonnát és a mozzarella sajtot felszeleteljük. A leveles tésztát kiterítjük és 1,5-2 cm szélesen körbevágjuk, de nem vágjuk át a tésztát. (Sülés közben majd szépen felemelkedik, mintegy peremet fog képezni.) A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, rárakosgatjuk a párolt spárgát, a szalonnát a paradicsomot. Megszórjuk krémfehérsajttal és juhtóróval, ráhelyezzük a mozzarella szeleteket, enyhén borsozzuk. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. 10 perc pihentetés után szeletelhetjük és fogyaszthatjuk.

Guacamole

Mostanában egyszerű ételeket készítettem. Ilyen a guacamole is. Ennek a finom, friss ízű krémnek az elkészítését azonban egy bő hetes - almák közötti - avokádó érlelés előzte meg. (Mint ahogy a képen látszik is talán kicsit túl érleltem, de ízre tökéletes volt. Az avokádó almák közötti érlelésről valahol olvastam, hogy egyenletesen, jó ízűre érik. Kipróbáltam, jó lett....)

Hozzávalók: Két adaghoz 2 db érett avokádó, 1 közepes lilahagyma, 1 nagyobb paradicsom, 1 db csípős zöldpaprika, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 citrom frissen facsart leve, só.
Elkészítés: A paradicsomot meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát és a megtisztított hagymát ugyancsak apró kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. Az avokádó húsát kivájjuk és egy villa segítségével péppé zúzzuk úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Meglocsoljuk citromlével és összekeverjük a felaprított többi hozzávalóval, végül sózzuk. Azonnal fogyaszthatjuk tortillához, chipsekhez, hosszúkásra szeletelt zöldségekhez mártogatósként. Ha később kerül fogyasztásra, közvetlenül a guacamolét takarjuk le fóliával nehogy megbarnuljon és tegyük hűtőbe.

2010. május 15.

Mustáros-petrezselymes fejes saláta

Egyszerű, gyors, finom. A fejes saláta fogyasztását is változatosabbá tehetjük, ha különféle dresszingekkel tálaljuk. Most a saláta negyedeket egy magos dijoni mustáros, balzsamecetes dresszingbe forgattam és petrezselyemmel megszórtam. Közvetlen fogyasztás előtt tálaljuk.
Hozzávalók: Két adaghoz 1 db fejes saláta, 1 kis csokor petrezselyemzöld. A dresszinghez 1 evőkanál magos dijoni mustár, 2 evőkanál balzsamecet, 1-2 evőkanál olívaolaj,1 evőkanál méz, só, frissen őrölt bors ízlés szerint, 1-2 evőkanál víz, 1 gerezd fokhagyma reszelve (elhagyható).

Elkészítés: A salátát alaposan megmossuk, negyedebe vágjuk és lecsöpögtetjük. A petrezselymet nagyobb darabokra vágjuk. A dresszing hozzávalóit összekeverjük. Közvetlenül fogyasztás előtt forgassuk a saláta negyedeket a dresszingbe és szórjuk meg a petrezselyemmel.

Meggyes kevert pite


Általában akkor sütöm ezt a süteményt, amikor nincs kedvem vagy időm pepecselősebb édességek előállításához. A sütési időt nem számítva 5 perc, na jó tíz perc alatt összeállítható, a többi feladatot a sütőnkre bízhatjuk. A tészta egy olajos kevert tészta, bármilyen gyümölccsel süthetjük, lehet az friss, fagyasztott, vagy akár befőtt is. Nálam most meggybefőttel készült. Aki ne kedveli az olajat 15 dkg olvasztott vajjal készítse. (Sokan ismerhetik az olajos kevert tészta receptjét, nekem nem volt meg, így az alábbi recept kísérletezésem eredménye:)
Hozzávalók: Közepes (30X20 cm) tepsihez 4 db tojás, 1,5 dl olaj vagy 15 dkg olvasztott vaj, 0,5-0,7 dl tej, 6 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 1 üveg (7-8 dl) magozott meggy, reszelt citromhéj (elhagyható). Porcukor a szóráshoz.

Elkészítés: A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet. A liszteket a sütőporral összekeverjük és a tojásos masszába forgatjuk, simára kikeverjük. Egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntjük. A magozott meggyet lecsöpögtetjük, a tésztára szórjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült a tészta). Langyosan már szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínálhatjuk.

2010. május 14.

Kifőztük! 3. szám!

Múlt héten megjelent a Kifőztük 3. száma! Több mint negyven tavaszi recept található benne: előételek, levesek, főételek, köretek, desszertek, péksütemények, italok, vega és reform ételek, tartósítás, befőzés és néhány technika, praktika is gazdagítja az ételek sorát. Aki regisztrált a http://www.kifoztuk.hu/ oldalon letöltheti a Kifőztük valamennyi számát! Aki még nem regisztrált néhány kattintással megteheti és elérhetővé válik az újság.

A Kifőztük 3. számba a képen látható legényfogó levest és vörösboros marhahúst főztem ki:)...részletes recept az újságban...

Reméljük ismét tudtunk jó ötletekkel szolgálni! Jó olvasást az újsághoz, és nagy kedvet kívánok a receptek elkészítéséhez!

2010. május 13.

Ribizlis trifle

A trifle az egyik legnépszerűbb, hagyományos réteges angol desszert. Egyes források állítása szerint már a XIV. században is népszerű volt, bár akkor még csak krémből és lekvárból állt. A klasszikus trifle recept a XIX. század közepére vezethető vissza, jellegzetessége az alapanyagok egymásra rétegzése, amelyek a következők: alkohollal locsolt piskóta, lekvár, főzött krém, alkoholos tejszínhab. Manapság már nagyon sokféle változata ismert, az idők során gyümölcs is került bele. Egyes vélemények szerint nem is beszélhetünk igazi trifle-ről, ha nincs benne gyümölcs. Meggyőződésem, hogy sok magyar háziasszony is elkészítette már ezt a híres desszertet, vagy ehhez hasonlót. Igen, akkor amikor nem tudta, hogy mit készítsen, sütött egy piskótát, meglocsolta alkohollal, főzött rá krémet, egy tálba rétegezte, esetleg gyümölcsöt, befőttet, lekvárt tett közé és tejszínhabbal díszítette. Hasonlít, igaz? Készíthetjük babapiskótából, kekszből, kalácsból és főzött krém helyett pudingból (aki szereti). Én maradtam a klasszikus receptet megközelítő változatnál, ami azt jelenti, hogy a piskótát és a krémet is én készítettem és a gyümölcs sem maradt ki e trifle-ből. A trifle készítésénél bátran használhatunk fagyasztott gyümölcsöt is.
Hozzávalók: A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor. A krémhez 4 tojás sárgája, 8 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál vanília kivonat, 3 evőkanál liszt. A habhoz 4 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál alkohol, továbbá 60-80 dkg ribizli, (fagyasztott is lehet)1 -2 dl tetszés szerinti alkohol (pl.: rum, gyümölcslikőr stb.) a piskóta locsolásához és ribizlilekvár/dzsem.
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, majd hozzá keverjük a tojások sárgáját és végül beleforgatjuk a lisztet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a piskótamasszát és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Pár perc pihentetés után kifordítjuk a tepsiből a piskótát, lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Ezt követően két egyenlő részre vágjuk, meglocsoljuk alkohollal és megkenjük az egyik felét ribizlilekvárral, a másik felét ráfordítjuk, így hagyjuk, majd a trifle összeállítása előtt keskeny szeletekre vágjuk. Amíg a piskóta pihen elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd 1-3 dl tej, vanília kivonat és a liszt hozzáadásával tovább keverjük, majd végül az össze tejet hozzáadva krémmé főzzük folytonos kevergetés mellett. A tejszínt habbá verjük a cukorral és adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi alkoholt is. Picit hűtjük a krémet, de amikor langyos, már összeállíthatjuk a trifle-t. Egy nagyobb üveg tál aljára rakunk egy sort a lekváros piskóta szeletekből, meglocsoljuk alkohollal, szórunk rá ribizlit, amelyre krémet teszünk, majd a piskótától ismételve folytatjuk a hozzávalók rétegzését. A felső réteg krém legyen, amelyre rákanalazzuk a tejszínhabot és ribizlivel díszítjük. 3-4 órára hűtőbe tesszük és ezt követően tálalhatjuk. Ha hosszabb ideig pihentetjük, jobban összeérnek az ízek. Ekkor fogyasztás előtt 1-2 órával tegyük rá a tejszínhabot.

Spárgasaláta hollandi mártással

Ez az a saláta, amely miatt mégis szoros barátságot kötöttem a spárgával. A hollandi mártás a spárga remek kísérőnek bizonyult, így saláta formájában is tálalható. A salátához az eltördelt fej felőli spárgasípokat használtam. (Az egész spárgasípok két végét megfogva meghajlítjuk, pont a megfelelő helyen fog eltörni.) A megmaradt alsó részből készíthetünk levest, mártást, felfújtat.A zöld színű spárga nekem valahogy jobban ízlik, ha jó zsenge pucolni sem szükséges, legfeljebb csak az alsó részét.Fehérből is készítettem egy másik fajta salátát, jó volt, de nálam a zöld spárga vezet továbbra is a népszerűségi listán:)

Hozzávalók: Két adaghoz 50 dkg eltördelt fej felőli spárgasíp, 1 dl hollandi mártás, 10 dkg szalonna, 2 db főtt tojás.
Elkészítés: Az eltördelt fej felőli spárgasípokat forrásban lévő enyhén sós, cukros vízben 5-6 percig főzzük. (Maradjon roppanós a spárga.) Ezt követően a spárgát egy hideg vízzel megtöltött tálba szedjük, majd lecsöpögtetjük és konyharuhára vagy papírtörlőre szedve leitatjuk a nedvességet és egy tálra rakosgatjuk. Közben megfőzzük a tojást majd megpucoljuk. A szalonnát csíkokra szeleteljük és kiolvasztjuk a zsírját, majd kicsit megpirítjuk. A sárgát meglocsoljuk hollandi mártással, megszórjuk szalonna pörccel és félbevágott főtt tojással tálaljuk. Önálló fogásként, vagy sült húsok mellé fogyaszthatjuk.

2010. május 12.

Spárgás quiche (spárgás pite vagy torta)

A spárga egy részéből quiche-t, vagy pitét, vagy tortát készítettem. Kinek hogy tetszik. Számomra megunhatatlan ez az omlós, vajas tésztás, zöldséges, tojásos, tejszínes finomság. Én úgy szeretem, ha a tészta vékony és jó ropogósra sül. A quiche-t fogyaszthatjuk melegen, langyosan, hidegen, magában vagy mártásokkal, salátával, reggelire, ebédre, vacsorára, kinek hogy tetszik. A megadott mennyiségek egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformához elegendőek.
Hozzávalók: A tésztához 15 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 12 dkg vaj, 1 kisebb tojás felverve, amelyből egy keveset félre teszünk a tészta kenéséhez, 1 evőkanál hideg víz. A töltelékhez 10-15 dkg zsenge zöld spárga, 3 db tojás, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 4-5 dkg krémfehérsajt (feta jellegű sajt) vagy juhtúró, 5 dkg szalonna, 1 db paradicsom, só, bors.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. (A felvert tojásból egy keveset tegyünk félre a tészta kenéséhez.) Fóliába csomagoljuk és legalább 20 percre tegyük hűtőbe. Ezt követően lisztezett felületen nyújtsuk akkora kerek lappá a tésztát, hogy egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát ki tudjunk vele bélelni. A lelógó tésztaszéleket sodrófával vágjuk le. A tésztát fedjük be alufóliával, vagy sütőpapírral öntsünk rá szárazbabot és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10-13 percig, majd fóliával együtt vegyük le a babot, kenjük be a tésztát tojással és süssük tovább 10 percig. Amíg a tészta sül elkészítjük a tölteléket. A spárgák két végét megfogva meghajlítjuk és hagyjuk, hogy elpattanjon a spárgasíp. Az így kapott spárgafejes sípokat megmossuk (ha zsenge én nem hámozom) és enyhén sós-cukros felforrt vízben 5-6 percig pároljuk, hogy roppanós maradjon, majd hidegvizes tálba kimerítjük, lecsöpögtetjük és konyharuhára, vagy papírtörlőre felsorakoztatva leitatjuk a nedvességet. A szalonnát csíkokra a paradicsomot karikákra szeleteljük. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a tejfölt és sóval, borssal ízesítjük. Az elősütött tésztára rakosgatjuk a spárgasípokat, a szalonna és paradicsom szeleteket, rámorzsoljuk a krémfehérsajtot és végül ráöntjük a tojásos keveréket. 180 fokon 25-30 percig sütjük, amíg átsül a töltelék. Cikkekre vágva kínáljuk.

Hollandi mártás

Spárga hollandi mártással. Klasszikus párosítás. Ezidáig nem készítettem, de most már tudom, hogy miért kap annyi dicséretet. Nagyon elnyerte a tetszésemet! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a spárga sem tartozott a legkedveltebb zöldségeim közé. Tavaly ugyan készítettem néhány ételt spárgából, de nem hagytak olyan mély nyomot. Talán az is lehet az oka, hogy nem a legjobb minőségű spárgát vásároltam és számomra nem a legtetszetősebb módon készítettem el. Szerencsére idén igen finom spárgát kaptam és a belőle elkészített többféle étel is nagyon ízlett. Elsőként párolt spárgát készítettem hollandi mártással, de most csak a mártásra térnék ki. A hollandi mártás tojássárgájából, vajból készült savanykás főzött mártás, amely ebben a formában is igen finom, de különböző módon ízesítve, több mártás alapjául is szolgálhat. (Megmozgatta a fantáziámat és továbbgondolásra késztetett. A hollandi mártásalapból készült mártásokra később majd kitérek, néhány változatot is felsorakoztatva :)
A hollandi mártást a következő módon készítettem:


Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 0,5 dl fehérborecet, 1 teáskanál borskeverék, 1 kisebb babérlevél, 1 pici hagyma (mogyoró hagyma) vagy 1 kisebb zöldhagyma, só, fehér bors.

Elkészítés: A fehérborecetet a borskeverékkel, a babérlevéllel és a megtisztított hagymával egy kis edényben addig forraljuk, amíg az ecet a felére csökken (kb. 2-3 evőkanálnyira). Az ecetet leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A vajat apró kockákra vágjuk. Az ecetet a három tojássárgájával egy olyan tálkába tesszük, amit vízgőz felett tudunk használni. Egy kisebb fazékban, amelyre ráfér a tálka, vizet melegítünk és vízgőz felett a leszűrt borecetből és a tojások sárgájából, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk úgy, hogy közben fokozatosa adagoljuk hozzá a vajdarabkákat. Amikor a vaj elolvadt és elég sűrű a krém, levesszük a vízgőzről a tálkát és tovább kevergetjük a mártást, majd sóval, borssal ízesítjük. (Vannak olyan hollandi mártás receptek, amely a főzés közben tejszín hozzáadását , valamint a megfőtt mártást frissen facsart ciromlével történő ízesítését javasolja. Akinek ez a változat tetszik, így is elkészítheti. A tejszíntől kicsit hígabb lesz, de így is kellően sűrű marad. Citromot azért nem tettem a mártáshoz, mert a fehérborecettől kellően savanykásnak találtam.)

2010. május 7.

Sült padlizsános újburgonya saláta melegen

A padlizsános újburgonya salátához a padlizsánt elősütjük, az újburgonyát héjastól kevés vízen, némi szalonna társaságában megpároljuk. Mustáros, balzsamecetes dresszingbe forgatjuk a meleg hozzávalókat, rukkola ágyon tálaljuk koktélparadicsommal és krémfehérsajttal, feta sajttal vagy juhtúróval, zsázsával. Ennél a salátánál a rukkola, a zsázsa és a mustáros dresszing enyhén csípős, mustáros íze amely megteremti az összetevők közötti összhangot. Önálló ételként fogyaszthatjuk, igen laktató.

Hozzávalók: Két adaghoz 1 db zsenge padlizsán, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 10-14 szem közepes újburgonya, 4 szelet bacon szalonna, 4 szem koktélparadicsom, krémfehérsajt (vagy feta sajt, vagy juhtúró) ízlés szerint, 2 nagy marok rukkola saláta, zsázsa ízlés szerint. A mustáros dresszinghez 1 nagy evőkanál magos dijoni mustár, 2 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, só, 1-2 evőkanál víz.
Elkészítés: Az újburgonyát megmossuk, a csíkokra szeletelt szalonnákkal és kevés vízzel fedő alatt elkezdjük párolni. Ha a víz elpárolog, pótoljuk. 15-20 perc alatt megpuhul a burgonya. Ügyeljünk arra, hogy a párolás végén ne maradjon víz, hanem a kevés kisült szalonna zsírban forgassuk át. A megmosott padlizsánt héjastól karikákra szeleteljük, sóval, a zúzott fokhagymával, 2 evőkanál olívaolajjal összekeverjük. A padlizsán karikákat 2 evőkanál olívaolajon egy serpenyőben mind két oldalán megsütjük. A dresszing hozzávalóit összekeverjük. A párolt újburgonyát hosszában ketté vágjuk és a meleg padlizsánnal együtt a dresszingbe forgatjuk, majd tálaljuk a salátát. A rukkolát tányérra halmozzuk, majd ráhelyezzük a dresszingbe forgatott újburgonyát és padlizsánt, ízlés szerint hozzáadhatjuk a sült szalonna szeletkéket is. Félbe vágott koktélparadicsommal, krémfehérsajttal (vagy feta sajttal, juhtúróval), zsázsával díszítjük és fogyaszthatjuk.

2010. május 5.

Csokis kekszes kocka

A csokis kekszes kocka egy sütés nélküli édesség, aprósütemény. Az elkészítésekor hasznosíthatjuk a megkezdett vajas kekszeket, csokoládékat. Aszalt gyümölcsökkel, durvára vágott dióval, mandulával is ízesíthetjük. Most az egyszerű csokis, kekszes változatnál maradtam, a tetejét olvasztott fehér csokoládéval vontam be. Amikor nincs kedvük a sütőt bekapcsolni, egyszerűen elkészíthetjük ezt az aprósüteményt is.

Hozzávalók: 60 dkg vajas keksz, 30 dkg keserű csokoládé, 10 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál tej. A bevonathoz 10 dkg fehér csokoládé, 5 dkg szeletelt mandula.
Elkészítés: A vajas kekszet összetörjük úgy, hogy nagyobb darabkák is maradjanak benne. A csokoládét, a tejet, a cukrot és a vajat egy kisebb edénybe tesszük és tűzhelyen felolvasztjuk, közben kevergetjük. Az olvadt csokis keveréket az összetört kekszre öntjük és jól elkeverjük. Egy kisebb tepsit (én 25X17 cm nagyságút használtam) kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a kekszes keveréket és belenyomkodjuk a tepsibe. A tetejét elegyengetjük. A fehér csokoládét 2-3 evőkanál vízzel felolvasztjuk mikrohullámú sütőben. A felolvadt fehér csokoládét kevergessük, ha összeugrik, adjunk kevés vizet hozzá, hogy szép sűrű massza legyen belőle. Ezt a masszát a kekszes keverékre öntjük és egyenletesen szétfolyatjuk, majd a süteményünk egyik felét megszórjuk szeletelt mandulával. (Ha kedvünk úgy tartja, akár az egész süteményt is beszórhatjuk mandulával, vagy akár el is hagyhatjuk.) A süteményt hűvös helyre tesszük. Kicsit sokáig tart, míg a fehér csokoládé megdermed, de másnap már szeletelhetjük 4x4 cm-es kockákra. Nem tűnik nagy mennyiségnek, de elegendő lesz, mert igen laktató sütemény.

2010. május 4.

Mézes, diós parfé tálka

Az elkészítését tekintve kevés ennél egyszerűbb desszert létezhet:) A maradék felvert tejszínhab hasznosítására gondoltam ki. Méz, dió, kevés cukor és tejszínhab kell hozzá, valamint egy csipet türelem, ami a pár órás hűtési idő kivárását jelenti. A végeredmény kárpótol mindenért....

Hozzávalók: Négy adaghoz 2-2,5 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 2 evőkanál méz, 4 evőkanál őrölt, vagy durvára vágott dió. A tálaláshoz méz és pörkölt dió ízlés szerint.
Elkészítés: A parféhoz a tejszínt habbá verjük, közben hozzáadjuk a porcukrot. A tejszínhabba forgatjuk a mézet. A tejszínhab felét egy fedeles dobozba simítjuk, megszórjuk az őrölt vagy durvára vágott dióval, erre simítjuk a mézes tejszínhab másik felét, a dobozt lefedjük és legalább 3 órára mélyhűtőbe tesszük. Ezt követően a parfét egy kanál segítségével tálkába szaggatjuk (szeletelhetjük is), mézet csorgatunk rá és megszórjuk pörkölt dióval.
(A parfé nem fagy túl keménnyé, ezért könnyen ki lehet szedni kanállal is.)

Padlizsános párna

A padlizsános párnát gyorsan elkészíthetjük, ha emlékezetem nem csal 40 perc elegendő volt az elkészítéséhez és az elfogyasztásához:) Tálalhatjuk vacsorához, vendégváráshoz. Most csak két nagyobb párnát készítettem, de kisebbekre is szeletelhetjük a tésztát.

Hozzávalók: Két nagyobb (kb.: 13X20 cm-es) párnához 12 dkg leveles tészta, 1 db közepes zsenge padlizsán, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db koktélparadicsom, 8 szelet mozzarella sajt, 8 dkg sonka (vagy2-2 szelet bacon szalonna), 2 evőkanál tejföl, só, 3-4 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra, közben elkészítjük a tölteléket. A megmosott padlizsánt kb. 0,5 cm széles karikákra szeleteljük. Kevés sóval, a zúzott fokhagymával, 2 evőkanál olívaolajjal összekeverjük és 1-2 evőkanál olívaolajon egy serpenyőben elősütjük mind két oldalát 4-5 perc alatt. A sonkát csíkokra szeleteljük, a koktélparadicsomot felkarikázzuk. A leveles tésztából 2 db kb. 13X20 cm nagyságú téglalapot vágunk. Egy éles késsel 2 cm széles keretet metszünk rá és a keretet beirdaljuk ügyelve arra, hogy a tésztát ne vágjuk át. A tészták közepére 1-1 evőkanál tejfölt és arra a felcsíkozott sonkát tesszük, majd erre sorakoztatjuk fel, a képen látható módon a padlizsán szeleteket, a mozzarella szeleteket és a paradicsomkarikákat. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails