2010. március 31.

Váratalnvendég-krém

Rendkívül egyszerű, gyors, olcsó krém. 15-20 perc alatt összeállítható. Akár nagyobbacska gyerekek is hozzáfoghatnak a krém elkészítésének. Ahogy a neve is utal rá, váratlan vendégeinket is megkínálhatjuk vele, ha hagynak a bejelentkezés és megérkezésük között egy kis időt, hogy elkészítsük:) A krém valójában nem más, mit tejbegríz tojással gazdagítva. Változatosan ízesíthető, díszíthető befőttel, friss gyümölccsel, aszalt gyümölccsel, csokoládékrémmel, fantáziánk és ízlésünk szerint. Melegen, hidegen egyaránt finom. Most a jól bevált nagy kedvenccel, feketeribizli lekvárral tálaltam. A krém ötlete Horváth Ilona Szakácskönyvéből származik. Az elkészítést tovább egyszerűsítettem.
Hozzávalók: 6-8 adaghoz 1 liter tej, 6-7 evőkanál (kb.10 dkg) búzadara, 7-8 evőkanál (kb. 15 dkg) kristálycukor, 3 db nagyobb vagy 4 db kisebb tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja. A tálaláshoz tálkákként 1-1 evőkanál sötét színű lekvár, pl. áfonya, feketeribizli, ribizli, eper stb.
Elkészítés: Búzadarát a tejjel, a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal folytonosan kevergetve megfőzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojások sárgáját, közben a krémet kevergetjük. A tojások fehérjét habbá verjük és a krémhez keverjük. A tálkák aljára 1-1 evőkanálnyi lekvárt teszünk. (Ha nem elég folyós a lekvárunk, kicsit olvasszuk meg.) A lekvárra kanalazzuk a meleg krémet, majd a tetejét ugyancsak lekvár pöttyel díszítjük. Amint elkészült már fogyaszthatjuk is, de hűtve is finom.

Túrós pite

Jól bevált recept. Hosszú idő alatt kísérleteztem ki, míg végül olyan lett, amilyennek szerettem volna. Frissen omlós, kicsit ropogós tészta, szaftos túrós töltelék. Nekem ez az ideális túrós pite.

Hozzávalók: 30 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál, fél csomag sütőpor, 12 dkg zsír (vagy vaj), 10 dkg cukor, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, ízlés szerint reszelt citromhéj (elhagyható). A töltelékhez 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 4 tojás felvert habja. 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, kevés felvert tojás a tészta kenéséhez, porcukor a szóráshoz.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. A töltelékhez a túrót villával összetörjük, hozzá adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját és jól elkeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük. A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk akkorára, hogy egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe (24X34 cm) beleférjen, ügyelve arra, hogy egy kis peremet hagyjuk. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával. A túróba forgatjuk a felvert tojásfehérjét, a megszórt tésztára öntjük, egyenletesen elosztjuk. Kinyújtjuk a másik tésztát, befedjük vele a túrós réteget, megszurkáljuk villával, felvert tojásal megkenjük. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.) Langyosan már szeletelhetjük, porcukorral megszórva kínáljuk.

2010. március 30.

Tilápia halrudak leveles tésztában

Az egyik áruházban nagyon szép, friss, filézett tilápia halat kaptam. Nem ismertem ezt a fajta halat, viszont nagyon gusztusos volt, ahogy a jégen kínálta magát. Csak jót tudtam róla elképzelni. Nem tévedtem, rendkívül jó ízű - ezért túlzott ízesítést nem igénylő - nem zsíros, de ugyanakkor szaftos hal. Nem tartozik a legolcsóbb halak közé, de ennél sokkal drágábbak is vannak. Most egy leveles tésztában sült változatát készítettem el, kapros majonézes mártogatóssal.

Hozzávalók: Két adaghoz 30-40 dkg filézett tilápia hal (lehetőleg ne fagyasztott legyen), 30 dkg leveles tészta, só, bors, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma. 2-3 evőkanál pirított szezámmag a szóráshoz, kevés felvert tojás a tészta kenéséhez. A kapros-majonézes mártogatóshoz 2 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, só, bors, 1 teáskanál méz, fél citrom leve, 1 kis csokor aprított kapor. Tálaláshoz rukkola, vagy más zöld saláta.
Elkészítés: A halat kb. 3X7 cm-es rudacskákra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk és bekenjük zúzott fokhagymával. A leveles tésztából akkora négyzeteket vágunk, hogy egyenként be tudjuk csomagolni a halrudakat. A tésztába csomagolt halrudakat tegyük hűtőbe 10-15 percre. A sütőt melegítsük elő 200 fokra a lehűlt halrudakat kenjük meg tojással, szórjuk meg szezámmaggal és tegyük a forró sütőbe. 20-25 perc alatt készre sütjük. A kapros-majonézes mártogatós hozzávalóit keverjük össze. A megsült halrudakat rukkola ágyon tálaljuk, mellétéve a mártogatóst.

2010. március 29.

Édes fonott kalácskák

Nem győzöm eleget dicsérni a Macikonyhánál talált török zsemlét. Igazi foszlós kelt tészta. Az édes fonott bucik tésztájának alapjául is a jól bevált török zsemle tésztáját használtam, egy kevés cukor és vaníliás cukor hozzáadásával édesebbé tettem a tésztát. Négyes fonással kis bucikat formáztam belőle, cukorral és darálatlan mákkal szórtam meg. (A négyes fonásról szemléltető képeket itt is találhatunk.)

Hozzávalók: 8 darabhoz 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál sütőpor, 0,75 dl natúr joghurt, 0, 75 dl étolaj, 0,75 dl langyos tej, 1 kisebb tojás, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott kávéskanál só, 1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle, szóráshoz kristálycukor,darálatlan mák.
Elkészítés: A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna adjunk hozzá lisztet. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Tizenhat egyenlő részre osztjuk, hüvelykujjnyi széles 20-25 cm hosszú tésztacsíkokat sodrunk. Kettesével 2-3 hajtásnyi fonatokat készítünk, a végét alulra hajtva bucikat formálunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fonatokat és fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerint kristálycukorral, darálatlan mákkal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Rakott francia pirítós

Még húsvét előtt járunk ugyan, de egy ötlettel szeretnék szolgálni az ünnepi maradékok hasznosítására. A húsvéti sonka, főtt tojás, kenyér, sós kalács maradékának felhasználásával készíthetjük el a rakott francia pirítóst. Kínálhatjuk kiadós reggeliként, vacsoraként friss salátával tálalva.

Hozzávalók: 20 dkg kockára vágott sonka, 20 dkg sós húsvéti kalács, kenyér kockára vágva és szárítva, 4 db főtt tojás, 10-15 dkg cukkini (1 kisebb) vagy szeletelt gomba, 8 dkg vaj/margarin a kenyérkockák sütéséhez. Az öntethez: 3 db tojás, 10 dkg krémsajt, 2 dl tejszín (vagy 1 dl tejszín és 1 dl tejföl), 2 db zöldhagyma aprítva, 2 gerezd fokhagyma zúzva, só, frissen őrölt bors. Továbbá: 10 dkg reszelt sajt a szóráshoz, 2 dkg vaj a pirítós tetejére, kevés vaj és zsemlemorzsa az edény kenéséhez, kivajazásához.
Elkészítés: A szárított kalács, kenyérkockákat vajban megpirítjuk. A sonkát 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a cukkinit 1 cm-es karikákra, majd csíkokra szeleteljük, a tojásokat hosszában négyfelé vágjuk. Egy sütőben is használható edényt kivajazunk, zsemlemorzsával megszórunk, majd a pirított kenyér, kalácskockákat, a sonkát, a cukkinit beleszórjuk, kicsit összekeverjük. A sonkás keverék tetejére rakosgatjuk a főtt tojás negyedeket. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd a sonkás keverékre öntjük. Végül megszórjuk reszelt sajttal, vajdarabkákat rakosgatunk a sajt tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben az öntet megszilárdulásáig, valamint a sajt pirulásáig sütjük (25-35 perc). Melegen, salátával kínáljuk.
Ez a harmadik receptem, amely sok más húsvéti recept mellett megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon regisztráció után letölthető Pdf receptújságban is.
A fenti oldalon elindult egy - az újságban szereplő receptekkel, a kiadvánnyal, általános főzési kérdésekkel kapcsolatos - blogonkénti fórum. Ha tudunk válaszolunk a kérdésekre. Mindenkit szeretettel várunk!

Salátadresszing főtt tojásból

Húsvétkor előfordulhat, hogy több főtt tojást főzünk, mint amennyit elfogyasztanánk. Ekkor elkészíthetjük a maradék friss főtt tojásból az alábbi salátadresszinget, amely változatosan ízesíthető és remek kísérője lehet az ünnepi ebédhez kínált salátáknak.

Hozzávalók 4 dl dresszinghez:
3 db főtt tojás, 1 kis pohár tejföl (1,75 dl), 1 evőkanál dijoni mustár, 0,5 dl olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál méz, 0,5 dl frissen facsart citromlé. Tetszés szerint ízesíthető zöldhagymával, petrezselyemzölddel, kapribogyóval, reszelt sajttal, kaporral, apróra vágott savanyú uborkával, fehérborral stb. (Én petrezselyemzölddel és zöldhagymával készítettem.)

Elkészítés: A tojásokat lereszeljük, hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt, az olívaolajat, a sót, a borsot és botmixer segítségével összeturmixoljuk. A tojásos dresszingalaphoz hozzákeverjük a mézet és a frissen facsart citromlevet. (Tipp: készíthetjük úgy is, hogy a hozzávalókat turmixgép tartályába tesszük és összeturmixoljuk. Ebben az esetben a tojásokat nagyobb darabokra vágjuk.) Ezt követően a zöldhagymát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk és a dresszinghez keverjük. Behűtve kínáljuk öntetként vagy összekeverjük a salátával.

Ez a recept -sok más húsvéti recept mellett - megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon regisztráció után letölthető Pdf receptújságban is.
A fenti oldalon elindult egy - az újságban szereplő receptekkel, a kiadvánnyal, általános főzési kérdésekkel kapcsolatos - blogonkénti fórum. Ha tudunk válaszolunk a kérdésekre. Mindenkit szeretettel várunk!

2010. március 28.

Tonhalas rukkola saláta


Ez az egyszerű gyors tonhalas saláta alkalmas volt hal éhségem átmeneti csillapítására. A halhoz nagyon jól passzolt a rukkola kissé mustáros, csípős, mogyoróra emlékeztető íze. (Rukkolát eddig nem sokszor fogyasztottam, de úgy néz ki, mostantól örök barátságot kötöttünk. Nagyon megkedveltem.)

Hozzávalók: Két adaghoz 2 marék (kb. 5-6 dkg) rukkola saláta, 1 nagy vagy két kisebb doboz tonhalkonzerv (kb. 16-20 dkg), 2 szál zsenge zöldhagyma, fél kígyóuborka, 12 szem olajbogyó, 2 db főtt tojás. A dresszinghez 1 teáskanál szemes dijoni mustár, 1 teáskanál méz, 1 kávéskanál só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 teáskanál olívaolaj.

Elkészítés: A tojásokat 4-5 perc alatt megfőzzük. A megmosott és megtisztított rukkola salátát egy tálra halmozzuk, körbe rakjuk félbe vágott olajbogyóval. A dresszing hozzávalóit összekeverjük. A meghámozott uborkát apró kockákra vágjuk, a zöldhagymát felszeleteljük és mind két aprított zöldséget a dresszingbe keverjük. A tonhalat a salátára rakosgatjuk, a saláta tetejére ültetjük a félbe vágott főtt tojást, meglocsoljuk zöldséges dresszinggel. Vajban pirított kenyérkockákkal, vagy pirítóssal kínáljuk.

Brokkoli leveles tésztában


A húsvéti asztal kínálatát gazdagíthatjuk ezzel a brokkolis étellel. Fogyaszthatjuk önálló fogásként, vagy húsok, saláták kísérőjeként.

Hozzávalók: 30 dkg leveles tészta, 50 dkg friss brokkoli, a sajtmártáshoz 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma zúzva, 3 dl langyos tej, 1 dl tejszín, 2 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, só, frissen őrölt bors, reszelt szerecsendió. A szóráshoz 4 evőkanál szeletelt mandula.
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk és párolóbetétben vízgőz felett 12 percig pároljuk. A leveles tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 34 cmX 12 cm-es püspökkenyér formát kibélelhessünk vele. A brokkolirózsákat a tésztával bélelt formába rakosgatjuk. A sajtmártáshoz felhevítjük a vajat, rátesszük a lisztet, világos rántást készítünk, majd felöntjük langyos tejjel és tejszínnel. Folyamatosan kevergetve összefőzzük. A tűzről levéve ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával. Hozzá keverjük a reszelt sajtot, a tojások sárgáját. Visszatéve tűzre, folytonos keverés mellett addig főzzük, míg a sajt teljesen elolvad, ekkor levesszük a lángról. a tojások fehérjét habbá verjük, a sajtos mártásba forgatjuk, majd ráöntjük a brokkolira és megszórjuk szeletelt mandulával. A brokkolit 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, addig sütjük míg szép piros nem lesz a teteje és a sajtmártás meg nem szilárdul (30-35 perc). (Ha a teteje kezdene nagyon megsülni, de a közepe még lágy, takarjuk le alufóliával.) Miután megsült 20 percet pihentessük, ezt követően szeletelhetjük. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható

A recept -sok más húsvéti recept mellett - megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon regisztráció után letölthető Pdf receptújságban is.
A fenti oldalon elindult egy - az újságban szereplő receptekkel, a kiadvánnyal, általános főzési kérdésekkel kapcsolatos - blogonkénti fórum. Ha tudunk válaszolunk a kérdésekre. Mindenkit szeretettel várunk!

2010. március 26.

Káposztás korongok

A káposztás korongok formáját a Pithiviers mandulás sütemény ihlette. A leveles tészta saját készítésű, de a bolti is megfelel. Töltelékként sárgarépával és zellerrel párolt boros káposzta került a leveles tészta korongokba. Sör- és borkorcsolyaként, vendégváró falatnak is tudom ajánlani. Húsvétkor várhatjuk vele a locsolókat:)
Hozzávalók: 60 dkg leveles tészta, 30-35 dkg gyalult káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál kristálycukor, 0,5-1 dl fehérbor. 1 tojás a tészta kenéséhez, 2-3 evőkanál pirított szezámmag.
Elkészítés: A töltelékhez a káposztát legyaluljuk, a megtisztított sárgarépát és zellert lereszeljük, vagy felcsíkozzuk összekeverjük a káposztával és besózzuk és egy órát állni hagyjuk. Ezt követőn az olajat felhevítjük, rászórjuk a cukrot, keverünk rajta néhányat és hozzá adjuk a sós létől kinyomkodott káposztát és fedő alatt saját levében elkezdjük párolni. Amikor elpárolog a nedvesség a káposztából hozzá adjuk a bor felét. A boros lé elpárolgása után, ha még nem elég puha káposzta, adjuk hozzá a maradék bort is és addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Ha szükséges közben sózzuk, borsozzuk. A párolt káposztát hűtsük ki. Ezt követően nyújtsuk ki a a leveles tésztát és 10 cm átmérőjű köröket szaggassunk ki egy kiszúróval, vagy pohárral (kb. 18-24 db korongunk lesz). A korongok felét egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd a közepükre halmozzunk a párolt káposztás tölteléket úgy, hogy 1,5 cm széles peremet szabadon hagyunk (lásd: fenti kép) és kenjük meg a szabadon maradt tészta részt felvert tojással. A korongok másik felére egy vékony pengéjű kés segítségével rozetta, vagy virág mintát rajzolunk, vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát. A mintás tésztákat a káposztás tésztákra borítjuk, széleit óvatosan lenyomkodjuk, majd 2-3 órára, vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük. Ezután megkenjük felvert tojással ügyelve arra, hogy a tészta szélére ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem tud sülés közben felemelkedni, majd megszórjuk pirított szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.


2010. március 24.

Mákos kuglóf

A mákos kuglóf a narancsos kuglóf tésztája továbbgondolásának eredményeként született. Ünnepekre készítve több nappal előbb megsüthető, dobozban vagy zacskóban tartva pár napos állás során még inkább összeérnek az ízek, de frissen is igen finom.

Hozzávalók: 1,5 literes kuglóf formához, 25 dkg vaj vagy margarin, 18 dkg kristálycukor, 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 4 db tojás, 1narancs vagy citrom leve és reszelt héja, 1, 5 dl tej, 10 dkg liszt, 10 dkg darált mák, 10 dkg darált dió, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csomag sütőpor, a forma kikenéséhez 1-2 dkg vaj és 1 evőkanál liszt, a kész kuglóf szórásához 2-3 evőkanál porcukor.
Elkészítés: A lisztet, a darált mákot és diót, a fahéjat a sütőporral összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk a tojásokat, a sót, a reszelt narancs vagy citromhéjat, a vanília kivonatot, a facsart narancslevet, a tejet és összekeverjük. Végül fokozatosan adagoljuk hozzá a sütőporos lisztes, mákos, diós keveréket. A kuglóf formát kivajazzuk, beszórjuk liszttel, beleöntjük a tésztát és 30 percet pihentetjük. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben, 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Még melegen kiborítjuk a formából és hagyjuk hogy hűljön. Porcukorral megszórva kínáljuk.

2010. március 22.

Acma, a puha török zsemle


Erre a számomra tökéletes zsemlére Macikonyha remek receptjei között bukkantam rá. Hálás köszönet érte! Először gondolkodtam, hogy feltegyem-e egyáltalán, mert valószínűleg már sokan ismerik, másrészt a formázása sem lett tökéletes. De az íze és az állaga egyszerűen mesés. Már régóta kerestem ezt a tésztát. Macikonyha receptjében megadott mennyiségnek csak a felét és abból is hat darabot készítettem el, és talán kicsit dundibbak is lettek a zsemléim, azért sem maradt meg a formájuk. Sebaj, máskor is fogok acmát sütni. Aki még nem próbálta, csak javasolni tudom, hogy süsse meg.


Hozzávalók: 6 nagyobb darabhoz 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál sütőpor, 0,75 dl natúr joghurt, 0, 75 dl étolaj, 0,75 dl langyos tej, 1 kisebb tojás, 2 kisebb evőkanál cukor, 1 csapott teáskanál só, 1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle, szóráshoz pirított szezámmag, lenmag, darálatlan mák, (én fekete hagymamagot használtam).


Elkészítés: A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna adjunk hozzá lisztet. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz.

2010. március 21.

Tavaszváró madársaláta

Anyukám sokszor mesélt arról, hogy az ötvenes években a több kilométerre lévő kis faluban lévő általános iskolába vezető utat ők bizony gyalog tették meg. Sokszor nehéz volt felvenni a harcot az időjárással, de ugyanakkor megvoltak a maga szépségei is ezeknek a gyalogtúráknak, hiszen az útjuk szőlőn, mezőn, kukoricáson, búzamezőkön vezetett. Egy falusi gyerek számára ezek a tájak sok kincset rejtegettek. Ilyen volt tavasszal a kukoricaföldeken kikelő vadsaláta, ami valójában nem volt más mint a madársaláta. Olyan nagy mennyiségben termett, hogy kötényszámra hordták haza.(Ahogy anyukám mondta, akkor még nem zacskóztak:) Az a madársaláta, amit én felhasználtam, olasz importból származott. Valahol vágyakozva gondolok arra, hogy de jó is lenne, ha olyan nagy mennyiségben, szabadom teremne most is madársaláta mint anyukám gyerekkorában és nem az olasz importot kéne vásárolnunk. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ízre nagyon finom, zsenge volt.)
Hozzávalók: 12 dkg madársaláta (ez egy doboznyi mennyiség, elég kiadós), 12 db koktélparadicsom, 1 kisebb kígyóuborka, 2 db kisebb ezüsthagyma, 2-3 szál zöldhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, a dresszinghez, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál méz, 1 kávéskanál só, frissen őrölt bors, fél citrom leve, 1 evőkanál fokhagymás ecet, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítés: A madársalátát megmossuk, lecsöpögtetjük és egy tálra halmozzuk. A koktélparadicsomot félbe vágjuk, körbe rakjuk vele a madársalátát. A dresszing hozzávalóit összekeverjük. Az uborkát meghámozzuk és apró kockákra szeleteljük, ugyan így járunk el az ezüsthagymákkal. A zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. Ezeket a zöldségeket belekeverjük a dresszingbe és meglocsoljuk vele a madársalátát. Javaslat: ezt a salátát közvetlenül fogyasztás előtt, frissen készítsük.

Mustáros csirkeszárnyak

A szárnyak előkészítését, tisztítását követően már nincs sok dolgunk ezzel az étellel, csak összekeverjük a mustáros mázat, rákenjük a hús egyik felére, sütőben sütjük,majd félidőben megfordítjuk, bekenjük a másik felét és amikor szép piros, el is készült. Most szárnyból készítettem, de bármilyen csirkehúsból készíthető, akár egy feldarabolt egész csirkéből is. (Ötlet: Sütés című könyv.)

Hozzávalók: 8 db csirkeszárny, a mustáros mázhoz 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 1 evőkanál olaj, 4 evőkanál mustár (lehet csípős is), 1 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 1-2 aprított pfefferóni paprika (elhagyható), só, frissen őrölt bors. Köretnek főtt tészta, díszítéshez darálatlan mák. A tepsi kikenéséhez 1 evőkanál olaj.

Elkészítés: A csirkeszárnyakat alaposan megtisztítjuk, picit sózzuk és egy kiolajozott tepsibe rakosgatjuk. A mustáros máz hozzávalóit összekeverjük és kanál segítségével bekenjük a szárnyak felső felét. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a csirkeszárnyakat megfordítjuk és a maradék mázzal bekenjük a szárnyak másik felét és további 20-25 percig sütjük. (Ha máz kezdene égni a tepsiben, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál vizet.) A pirosra sült szárnyakat darálatlan mákkal díszítjük, tésztával és friss salátával kínáljuk.

2010. március 18.

Mágnás dióspite

Igazi nagymama sütemény. Nagyon-nagyon finom. Nem is tudom miért nem sütöm gyakrabban. Egyik nagy erénye, hogy sokáig eltartható (már ha megéri:), ezért vendégváráskor, ünnepekre előre elkészíthető.

Hozzávalók: A tésztához 30 dkg liszt, 12 dkg zsír, 8 dkg kristálycukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 nagyobb vagy 3 kisebb tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl. A diós réteghez 2 nagyobb vagy 3 kisebb tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 14 dkg cukor, 15 dkg darált dió, a tészta kenéséhez 5-6 evőkanál lekvár (én kajszibarack lekvárt használtam). A rácsozat kenéséhez kevés felvert tojás. A megadott mennyiség egy 24cm X 34 cm nagyságú közepes tepsihez elegendő.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kétharmad részét sütőpapírral bélelt 24 cm X 34 cm nagyságú tepsibe nyújtjuk és megkenjük lekvárral. A tojásfehérjéket habbá verjük, közben adagolva hozzá adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd beleforgatjuk a darált diót és a lekváros tésztalapra kenjük. A félretett tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval kb. 1, 5 cm széles csíkokat vágunk és ferdén berácsozzuk vele a diós habot. A rácsot megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Szeleteljük, kevés porcukorral megszórva kínáljuk.

Medvehagymás túrógombóc

Lassan beindul a medvehagyma szezon, valószínűleg több féle ételt is készítek belőle. A kísérletezést a spenótos medvehagyma krémlevessel kezdtem, most pedig egy sós, medvehagymás túrógombócot készítettem. Ugyan úgy jártam el mint az édes túrógombócnál, annyi különbséggel, hogy búzadara helyett, kukoricadarát használtam és a tésztába belekevertem a zsiradékon megfonnyasztott aprított medvehagymát.

Hozzávalók: 12 db gombóchoz 25 dkg tehéntúró, 2 db tojás, 4 evőkanál kukoricadara, 1 evőkanál liszt, só, 1 csokor medvehagyma (kb. 10 dkg). A hempergetéshez 1,5-2 dl zsemlemorzsa, továbbá 6-8 dkg vaj vagy margarin, tejföl és 10 dkg szalonna.
Elkészítés: A gombóchoz a túrót villával összetörjük, hozzá adjuk a tojások sárgáját, a sót, a kukoricadarát a lisztet és jól összekeverjük. A tojások fehérjét felverjük és a masszához adjuk. Ezt követően 1-3 órát pihentetjük. A megmosott megtisztított medvehagymát 2 cm-es darabokra felszeleteljük. A szalonnát 0,5-1 cm nagyságú kockákra szeleteljük és 3-4 dkg vajon kisütjük, majd a pirított szalonna kockákat egy szűrőkanál segítségével kivesszük a zsiradékból. A szalonnazsíron kicsit megfonnyasztjuk a medvehagymát és a túrós masszához keverjük. Amikor kellő ideig pihent a massza, gombócokat formálunk belőle és felforrt sós vízben kifőzzük. A gombócok főzése közben a lángot vegyük visszább, lassúbb tűzön főzzük kb. 12-15 percig. A pirított prézlihez a serpenyőben maradt zsiradékhoz adjuk hozzá a maradék vajat, melegítsük fel, adjuk hozzá a zsemlemorzsát és pirítsuk meg, majd a kifőtt gombócokat hempergessük bele. A meleg gombócokat tejföllel és a pirított szalonnakockákkal kínáljuk.

Almás, morzsás tálka

A friss gyümölcsök beértéig a gyümölcsös desszertek tekintetében segítségünkre lehet az őszi, téli időszak főszereplő gyümölcse az alma. Az almás morzsás tálkákban sült desszert a gyors édességek táborához tartozik. Gyorsasága mellett másik erénye, hogy kevés alapanyagból laktató desszertet készíthetünk. Süthetjük kisebb tálkákban (szuflé formákban), de közepes nagyságú sütőtálban, piteformában is elkészíthetjük.

Hozzávalók: 4 adaghoz 3-4 közepes alma, a karamellizáláshoz 2 dkg vaj, 2 evőkanál kristálycukor, fél kávéskanál fahéj, 1 evőkanál frissen facsart citromlé. A morzsalékhoz 5 dkg vaj, 5 dkg durvára őrölt dió, 5 dkg kristálycukor, 5 dkg liszt, reszelt narancs- vagy citromhéj. Vaj az edénykék kikenéséhez és őrölt dió a szóráshoz. A desszert tetejére 4 teáskanál lekvár (én feketeribizli lekvárt használtam).
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben a vajjal, cukorral, fahéjjal, citromlével összesütjük, karamellizáljuk ügyelve arra, hogy ne égjen meg. A tálkákat kivajazzuk, megszórjuk dióval és elosztjuk benne a karamellizált almát. A morzsalék hozzávalóit elkezdjük összegyúrni, de még mielőtt összeállna tésztáva, hagyjuk morzsalékosan és szórjuk rá a tálkákban lévő almára. Végül 1-1 teáskanál lekvárt tegyünk a morzsalék tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk.

2010. március 17.

Kakaós csiga hidegen kelt tésztából

Az utóbbi időben nagy kedvencemmé vált a hidegen kelt tészta. Előnyeiről itt írtam. Egyik alkalommal kakaós csigát készítettem belőle.

Hozzávalók: kb. 16-20 db tekercshez 25 dkg liszt, 6 dkg zsír, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, csipet só, a töltelékhez 2 dkg olvasztott vaj, 4 evőkanál kristálycukor, 1 púpos evőkanál kakaó por, fél kávéskanál fahéj. A kenéshez 1 kisebb tojás felverve, a szóráshoz porcukor.
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a zsírt, a sót, a cukrot. Tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a liszthez öntjük. (Tipp: Nagyon langyosra melegíthetjük a tejet és úgy is elkeverjük benne az élesztőt.) Jól bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és egy éjszakán át hűvös helyen kelesztjük. A hidegen kelt tésztánkat másnap reggel átgyúrjuk és 30 cm X 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és egyenletesen rászórjuk a kristálycukor, kakaó, fahéj keveréket. Szorosan feltekerjük és 1,5-2 cm nagyságú szeleteket vágunk vágunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a tekercseket és a tészta részt bekenjük felvert tojással. 10-15 percet kelesztjük a tekercseket és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.

2010. március 16.

Almasodós kuglóf felfújt

Az almasodós kuglóf felfújt alkalmas a maradék, már kissé száraz kuglóf hasznosítására. Kuglóf helyett használhatunk maradék fonott kalácsot, brióst, püspökkenyeret, vagy más péksüteményt is. Az almasodóhoz tej helyett 100%-os szürt almalevet használunk. (Inspiráció: Szakácsok könyve.)
Hozzávalók: Két adaghoz kb. 25-30 dkg száraz kuglóf, 2 db alma, a sodóhoz 2 tojás, 1 evőkanál keményítő, 6-8 evőkanál cukor, 0,5 liter 100%-os szűrt almalé, kis darab fahéjrúd, 3-4 kardamom mag durvára törve vagy egy késhegynyi őrölt kardamom, reszelt narancshéj, 1 evőkanál narancslé, csipet őrölt bors, csipet só, az alma karamellizálásához 2 dkg vaj, 2 evőkanál cukor.
Elkészítés: A kuglófot kockákra vágjuk és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk és egy tűzálló edénybe kanalazzuk. A tojások sárgáját a cukorral, a keményítővel és 0,5 dl almalével kikeverjük. A többi almalevet a fűszerekkel, a narancshéjjal és narancslével felmelegítjük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, kockákra szeleteljük, a vajjal és a cukorral egy serpenyőben karamellizáljuk. Az így kapott almát a kuglófra szórjuk. A felmelegített almalevet a tojásos keverékhez öntjük, elkeverjük, majd a lábosba viszaöntve, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A tojások fehérjét habbá verjük, a tojásos krémhez keverjük és ráöntjük a kuglófra. 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. 15 perc pihentetés után melegen tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails