2009. december 29.

Püspökkenyér

A Püspökkenyér készítéséhez Váncza mester receptjét hívtam segítségül. Annyiban változtattam a recepten, hogy nem csak dió, mandula és mazsola, hanem többféle aszalt gyümölcs és kevés csokoládé is került a tésztába. Nem rontotta el az ízét.

Hozzávalók: 1 veknihez 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 4 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg dió és mandula vegyesen durvára vágva, 15 dkg darabolt aszalt gyümölcs vegyesen (pl.: mazsola, szilva, sárgabarack, datolya, füge), 5 dkg durvára vágott csokoládé.
Elkészítés: Két tojás fehérjét habbá verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A darabolt aszalt gyümölcsöket és a diót, mandulát összekeverjük és adunk hozzá 2-3 evőkanállal a sütőporos lisztből és elkeverjük. Két egész tojást és két tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd adagolva hozzá keverjük a sütőporos lisztet, az aszalt gyümölcsös, diós, mandulás keveréket. Végül a két tojás felvert habját keverjük hozzá. A tésztát vajazott, lisztezett hosszúkás formába öntjük (megjegyzés:szerintem az őzgerinc forma jobb mint a szögletes forma, jobban átsül a tészta) és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután kihűlt frissentartó fóliába csomagoljuk. Fogyasztás előtt jobb, ha érik 1-2 napot. Becsomagolva 2-3 hétig eláll.)

Isler

Évek óta ennek a receptnek az alapján készítem az Islert, és mindig ilyen kisebb méretben. A tésztakorongok ragasztásához pedig mindig ribizlilekvárt használok. Bevált recept,nem is változtatok rajta:)

Hozzávalók: A tésztához 21 dkg liszt, 10 dkg vaj és 7-8 dkg zsír (vagy 21 dkg vaj), 10 dkg kristálycukor, 10 dkg őrölt dió, fahéj, csipet só, 1 tojás, reszelt citromhéj (elhagyható). A mázhoz 10-12 dkg étcsokoládé (esetleg tortabevonó), kevés étolaj, víz. Töltelékhez ribizlilekvár, díszítéshez színes cukorka.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, 3 cm átmérőjű kis korongokat szúrunk ki belőle és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük, kihűtjük és kettesével összeragasztjuk ribizlilekvárral. A csokoládét az étolajjal és kevés vízzel olvasszuk fel és egy kanál segítségével vonjuk be vele a tésztakorongokat, majd színes cukorral díszítsük.

Non plus ultra

A Non plus ultrát anyu kívánságára sütöttem. A megfelelő receptet is Ő találta meg, amit bizony már régóta kerestünk. (A korongokat talán kisebbre szaggattam, mint ahogy a recept írja, azért is lett kicsit dundibb:)

Hozzávalók: A tésztához 28 dkg liszt, 24 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 2-3 evőkanál hideg víz, 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve. A tetejére 3 tojásfehérje, 21 dkg porcukor. a töltelékhez10-15 dkg kajszibarack lekvár.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, 3 cm átmérőjű kis korongokat szúrunk ki belőle és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. A cukros tojáshabbal megkenjük a tésztakorongokat és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük, kihűtjük és kettesével összeragasztjuk kajszibarack lekvárral.

Mogyorós virágok

A mogyorós virágok tésztája, a töltöttek tölteléke és a díszítés egyaránt mogyorós. A töltetlen virágokat díszíthetjük a Hópelyheknél is leírt cukros mázzal. A töltött virágokba mogyorókrém, az oldalára, karamellbe forgatott darabos mogyoró kerül.

Hozzávalók: A tésztához 17 dkg liszt, 15 dkg őrölt mogyoró, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg vaj, 2 tojás sárgája. A töltelékhez kb. 3 evőkanál mogyorókrém, a díszítéshez egész mogyorók, karamellbe forgatott darabos mogyoró (aldis), vagy durvára őrölt mogyoró, cukormáz.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a virágokat (A töltött virágokhoz kisebbre, míg a töltetlen virágokhoz nagyobbra szaggatjuk a tésztát kb. fele-fele arányban.) Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, a töltetlen virágok közepébe nyomunk 1-1 mogyorószemet és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük, kihűtjük és ezt követően töltjük és díszítjük. A töltött virágokhoz mogyorókrémmel összeragasztunk 1-1 virágot az aljuknál fogva, majd megnyomjuk és a kibuggyanó krémet durvára őrölt mogyoróba, vagy karamellizált díszítő mogyoróba forgatjuk. A töltetlen mogyorókat díszíhetjük cukormázzal az itt leírtak szerint.

Hópelyhek

A hópelyhek alapja is egy mandulás vajas tészta, amelybe hámozott őrölt mandula kerül. A tésztából virágformákat szúrunk ki, díszítéshez a Karácsonyi csillagnál leírt cukros mázat használhatjuk.

Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt, 5 dkg hámozott őrölt mandula, 7 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj (elhagyható), 17 dkg vaj (vagy 10 dkg vaj és 5 dkg zsír) 1 tojás. Díszítéshez 1 tojás fehérje és 20 dkg porcukor összekeverve.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a virágokat és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük, kihűtjük és ezt követően díszítjük. A dízsítéshez a tojásfehérjét és a porcukrot jól elkeverjük. Egy zacskó egyik sarkán apró lyukat vágunk, beleöntjük a cukros keveréket és a képen látható módon díszítjük a virágformákat

Havas fenyők

A Havas fenyők tésztája ugyan az mint a Karácsonyi csillag tésztája és az ott leírtak szerint járunk el vele. A megsült és kihűlt fenyőfákat olvasztott fehércsokoládéba és kókuszreszelékbe mártjuk.
Hozzávalók:A tésztához 22 dkg liszt, 10 dkg porcukor, csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor (elhagyható), 10 dkg őrölt mandula, 17 dkg vaj (vagy 10 dkg vaj és 5 dkg zsír), 1 tojás, reszelt citromhéj ízlés szerint (elhagyható). A díszítéshez kb. 10 dkg olvasztott fehércsokoládé, 2 dkg vaj, 10 dkg kókuszreszelék.
Elkészítés:A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a fenyőfákat és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük, kihűtjük és ezt követően díszítjük. A dízsítéshez a fehércsokoládét a vajjal és kevés vízzel felolvasztjuk. A fenyőfák oldalait először az olvasztott fehércsokoládéba, majd a kókuszreszelékbe mártjuk és rácsra helyezzük.

Karácsonyi csillagok

Karácsonyra sok-sok aprósüteményt sütöttem, amelyeknek jelentős részét elajándékoztam. Az aprósütemények alapja vajas linzeres tészta mandulával, mogyoróval, vagy dióval ízesítve. Ezek a sütemények bármikor megsüthetőek, a díszítés természetesen lehet alkalomhoz illő:).(Ha többfélét sütünk, célszerű egyszerre díszíteni az aprósüteményeket, mert pl. a cukros-tojásfehérjés máz többféle sütemény díszítéséhez is elég lehet.)Következzék most néhány recept.

Hozzávalók: A tésztához 22 dkg liszt, 10 dkg porcukor, csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor (elhagyható), 10 dkg őrölt mandula, 17 dkg vaj (vagy 10 dkg vaj és 5 dkg zsír), 1 tojás, reszelt citromhéj ízlés szerint (elhagyható). A díszítéshez kb. 10 dkg olvasztott fehércsokoládé, 2 dkg vaj, fehér cukorgyöngy, 1 tojás fehérje és 20 dkg porcukor összekeverve.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a csillagokat és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük, kihűtjük és ezt követően díszítjük. A dízsítéshez a fehércsokoládét a vajjal és kevés vízzel felolvasztjuk és egy ecset segítségével a csillagokra kenjük, majd gyöngyökkel díszítjük. Miután a fehércsokoládés máz megszáradt, díszíthetjük a tojásfehérjés cukros keverékkel. (A tojásfehérjét és a porcukrot jól elkeverjük. Egy zacskó egyik sarkán apró lyukat vágunk, beleöntjük a cukros keveréket és tetszés szerint díszítjük a csillagokat.)

2009. december 15.

Mézeskalács

Idén így sikeredtek a mézeskalácsok. A díszítés nem a legtökéletesebb, nem sikerült megtalálnom a megfelelő díszítő eszközt. A mézeskalács tésztájának a receptje Mohától származik. Az itt található figuráknak való tésztát készítettem el, mert a mézeskalácsok egy részét fenyődísznek szánom. A recepten annyit változtattam, hogy a vaj helyett zsírt használtam és 1 evőkanál kakaót adtam a tésztához, mivel ilyen közepes színű mézeskalácsokat szerettem volna kapni.
Hozzávalók: 15 dkg méz, 7 dkg vaj (én zsírt használtam), 2 tojás, 15 dkg porcukor, 2-4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 kávéskanál szódabikarbonát, 2 evőkanál víz, 50 dkg liszt. A díszítéshez un. íróka, ami 1 tojás fehérjéből és 20 dkg porcukornak a keverékéből áll.
Elkészítés: A zsírt és a mézet megolvasztjuk, összekeverjük, hozzá adjuk a tojásokat és a vizet. A liszthez adjuk a többi hozzávalót, a mézes keveréket hozzá öntjük és összegyúrjuk a tésztát. Hűvös helyen pihentetjük egy órát. Ezt követően lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk a tésztát. Tetszés szerinti figurákat szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt írókával díszítjük. (Aki olyan szépséges remekműveket szeretne készíteni mint Moha, tartsa be az általa leírtakat. Én eltértem a leírtaktól, kicsit gyorsítottam a folyamaton.)

Birskörte sajtos keksz

Ez a bejegyzés akár a következő VKF-re is készülhetne, hiszen nem másnak, mint a birskörte sajtból készült bonbon kiszúrásakor megmaradt birskörte sajt hasznosításának köszönheti születését. A kekszbe került még durvára vágott csokoládé és pekándó (másik dió is jó), mivel mind kettő jól illik a birskörte sajthoz.

Hozzávalók: kb. 35 darabhoz 10 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 tojás, 10 dkg őrölt mogyoró, 10 dkg liszt, 1,5 teáskanál sütőpor, 8-10 dkg durvára vágott dió, 6-8 dkg durvára vágott étcsokoládé, kb. 20 dkg kisebb kockákra vágott birskörte sajt.3-4 evőkanál kristálycukor a tészta hengergetéséhez.
Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, lefedve 1 órára hűtőbe tesszük. A lehűlt tésztából két darab kb. 5-6 cm átmérőjű hengert formálunk és kristálycukorba hengergetjük, majd ismét hűtőbe tesszük a tésztát kb. 30 percre. Ezt követően a hengerekből kb. 1 cm-es szeleteket vágunk, az így kapott korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 13-15 perc alatt készre sütjük.

Illatos-fűszeres vajas keksz

Idén készítettem először ezt a kekszet, egyből felkerült a minden évben sütendő karácsonyi aprósütemények listájára. Illatos, fűszeres, vajas....Igazán jó keksz, csak ajánlani tudom az elkészítését.

Hozzávalók: 50-60 db kekszhez 50 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 25 dkg kristálycukor, 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 kávéskanál őrölt fahéj, csipet só, 2 tojás, 20 dkg vaj, 10 dkg őrölt mandula vagy mogyoró. A díszítéshez kb. 8-10 dkg étcsokoládé kevés vízzel és olajjal felolvasztva, különböző díszítő cukrok.
Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tészta többi hozzávalójával jól összegyúrjuk. Lefedve néhány órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, különböző karácsonyi figurákat szúrunk ki belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és 180-200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek a kekszek a csokoládét kevés vízzel és olajjal felolvasztjuk és a kekszeket tetszés szerint csokoládéba, majd díszítő cukorba mártjuk és rácsra tesszük, amíg a csokoládé megdermed.

2009. december 14.

Hógolyók

Egyszerűen elkészíthető karácsonyi aprósütemény vajas tésztából. A tészta egyik felébe került 2-3 evőkanál kókusz és a kis hógolyók kaptak egy kis kókuszos hempergetést. A másik feléből készült golyók kristálycukros hempergetést kaptak és sütés után 1-1 csepp ribizlidzsemet.

Hozzávalók: 30-35 darabhoz 15 dkg puha vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 2 evőkanál kukorica keményítő., csipet só. A kókuszos változathoz 4-5 evőkanál kókuszreszelék, a cukroshoz 2-3 evőkanál kristálycukor és 2 evőkanál feketeribizli dzsem.

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, hagyjuk kissé hűlni, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót a lisztet és a keményítőt. Összedolgozzuk, majd elfelezzük a tésztát. Az egyik adaghoz adunk 2 evőkanál kókuszreszeléket, összegyúrjuk, diónyi golyókat formálunk, meghempergetjük kókuszban és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A másik adag tésztából is golyókat formázunk, kristálycukorba hempergetjük és a tetején ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk a tésztára és a sütőpapírral bélelt tesire sorakoztatjuk őket a kókuszos társaik mellé. 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek kis golyócskák, felmelegítjük a dzsemet és a cukros golyók mélyedéseibe csöpenntünk belőle.

Birskörte mártásban sült töltött csirkemelltekercsek

A birskörte mártásban sült csirkemell tekercs gyorsan összeállítható étel, ezt követően már a sütőre hárul a feladat. Olyan étel, amelyet karácsonykor is elkészíthetünk. Célszerű birskörte befőttet használni, azzal időt takarítunk meg. A birskörte helyettesíthető körtével, vagy almával. Ha nem befőttet használunk, főzzük meg a gyümölcsöket kompótnak. A csirkemell helyett használhatunk pulykamellet. A csirkemell tölteléke is egyszerű, különösen, ha van elektromos késes aprítónk, vagy hagymavágónk (én ezt használtam). A töltelék hozzávalóit - krémsajt, petrezselyemzöld, durva szemű zsemlemorzsa, dió, só - az aprítótartályába tesszük és néhány másodperc aprítás után elkészül a töltelék. Természetesen villa segítségével is összekeverhetjük a tölteléket, ekkor előtte felaprítjuk a petrezselyemzöldet és a diót.
Hozzávalók: A mártáshoz egy üveg (Kb. 7-8 dl) birskörte befőtt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál keményítő vagy liszt, 2 dl tejszín, víz, ízlés szerint só. A csirkemell tekercsekhez 4 db fél filézett csirkemell, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, a töltelékhez 8-10 dkg krémsajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kb. 1,5 dl durva szemű zsemlemorzsa, só.

Elkészítés: A birskörte mártáshoz a lecsöpögtetett birskörte szeleteken vajon kicsit átpároljuk, megszórjuk a keményítővel, és felöntjük a birskörte befőtt leszűrt levével. 1-2 dl vizet is adhatunk hozzá. Forrás után hozzá adjuk a tejszínt és takarék lángon 10-15 percig főzzük.(Ha túl édes kevés sót is adhatunk hozzá.) A csirkemellekből 8 vékony szeletet vágunk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük zúzott fokhagymával. A tölteléket a fent leírtak szerint elkészítjük, vékonyan a csirkemell szeletekre kenjük, feltekerjük és fogvájóval, vagy hústűvel rögzítjük. Egy kivajazott hőálló edénybe fektetjük a csirkemell tekercseket, ráöntjük a birskörte mártást, lefedjük az edényt és 170 fokon 35-40 percig sütjük, majd levesszük róla a tetőt, vagy amivel befedtük és további 15-20 percig sütjük. (Annyi legyen a mártásunk, hogy majdnem teljesen ellepje a tekercseket, így a csirkemell nem fog kiszáradni.) Miután elkészült, a tekercsekből eltávolítjuk a tűket és egészben, vagy felszeletelve, mártással meglocsolva krumplipürével tálaljuk.

Tejszínes, tárkonyos őzlábgomba leves

Az elkövetkezőkben néhány karácsonyra is elkészíthető étel, sütemény ötletével szeretnék szolgálni. A sort egy levessel kezdem. Számomra a tejszínes, tárkonyos őzlábgomba leves telitalálat. Az elmúlt időszakban főzött levesek közül ez volt a legfinomabb. Az őzlábgombát más erdei gombával is helyettesíthetjük. A leveshez ilyenkor télen én fagyasztott gombát használok. (Nagyobb áruházak hűtőpultjainál lehet kapni fagyasztott erdei gombákat.)Továbbá szükségünk lesz húslevesre. Ehhez a leveshez én a házi készítésű húslevest ajánlom (nem a kockából főzöttet.) Ha kicsit előre gondolkodunk és hétvégén nagyobb adag húslevest készítünk, néhány literre valót le is fagyaszthatunk és karácsonykor nem lesz más dolgunk ezzel a gombalevessel, csak a zöldségeket kell megpucolni és felszeletelni.
Hozzávalók: 4 személy részére 2 liter házi készítésű húsleves, kb. 50 dkg őzlábgomba, 1 közepes fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 3 szál sárgarépa, 2 szál zöldséggyökér, 1 kisebb zellergumó, 1-2 evőkanál szárított tárkonylevél (vagy ecetes lében eltett tárkonylevél aprítva), 1,5-2 dl tejszín, 1 csapott evőkanál keményítő, vagy liszt, só, frissen őrölt bors, 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé.

Elkészítés: A megpucolt hagymát felkockázzuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megpucoljuk és csíkokra szeleteljük, vagy reszeljük. A fokhagymagerezdeket is felkockázzuk, a dinsztelődő hagymához adjuk, keverünk rajta néhányat, majd hozzá adjuk a felcsíkozott zöldségeket, megkeverjük és fedő alatt pároljuk néhány percig. Ekkor a zöldségekhez adjuk a tárkonyt, a borsot és 1-2 percig pároljuk a zöldségekkel, majd felöntjük a levessel. A fagyos gombát leforrázzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és a leveshez adjuk. Sózzuk, ha szükséges és kb. 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megfőnek. (Ha túl sűrű a leves adhatunk hozzá vizet.) A keményítőt kevés vízzel és a tejszínnel elkeverjük, a leveshez öntjük, hagyjuk összefőni. A tűzről levéve citromlével ízesítjük.

2009. december 8.

Gesztenyés croissant


A croissant tésztája vajas, többször hajtogatott kelt tészta. Egész jól viselkedett, mert még egy éjszakát is pihent a hűtőben, két hajtogatást követően. Egy újabb hajtogatásra, formázásra és sütésre másnap délelőtt került sor. Töltelékként sima gesztenyemasszát használtam.
Hozzávalók: A tésztához 20 dkg vaj (én kicsit kevesebbet használtam), 60 dkg liszt, 1 kávéskanál só, fél csomag sütőpor, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 tojás + 1 tojás a kenéshez, 1,5 dl víz, 1,5 dl tej, 1 evőkanál citromlé. A töltelékhez két csomag (50 dkg) gesztenyemassza.
Elkészítés: A vajat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, tömböt formálunk belőle és hűtőbe tesszük. Az 50 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, a tojást és a sütőport. A vizet és a tejet összekeverjük, kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk a cukrot a citromlét és a liszthez öntjük. Könnyű tésztává gyúrjuk. Lóhere alakúra nyújtjuk és a közepére helyezzük a vajas tömböt, a tészta széleit ráhajtjuk, letakarva fél órára hűtőbe tesszük. Ezt követően hajtogatjuk úgy, hogy a tésztát nagy téglalappá nyújtjuk, a széleit középre hajtjuk, majd félbe. Az így kapott hosszúkás tésztatömböt ismét hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük. Majd újabb hajtogatás és ismét egy órás hűtős pihenés következik. (Nálam egy éjszakát pihent.) Ezt követően lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk (Kb. 20 cm X 60 cm), és éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk, kb. 12 db-ra. A gesztenyemasszát 12 db rudacskává formázzuk. A háromszögek csúccsal szembeni oldalára helyezzük a gesztenyerudakat és feltekerjük a tésztát. Két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy ne érjenek egymáshoz. Újabb 30-40 percig kelesztjük langyos helyen. Ezt követően megkenjük felvert tojással és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Fehérbabra hangolva II. Fehérbab pástétom

Babpástétomot először vörösbabból készítettem, most eljött az ideje a fehérbabból készültnek. Szeretem az ilyen jellegű kenyérre valókat. Jó ízűek, tudjuk, hogy mi van benne és elég kiadósak.

Hozzávalók: 20-30 dkg beáztatott és megfőzött fehérbab, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bor, 2-3 evőkanál főzött majonéz (elhagyható).
Elkészítés: Az itt leírtak szerint beáztatjuk és megfőzzük a babot, lecsöpögtetjük. Ezt követően villával összetörjük, hozzá adjuk a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, sót, borsot, majonézt és jól összekeverjük. Végül adjuk hozzá a felaprított petrezselyemzöldet. (Ha van késes aprítónk, a babot a többi hozzávalóval együtt a tartályba tesszük és összeturmixoljuk.) Behűtve kínáljuk.

Fehérbabra hangolva I. Hagymás, ecetes fehérbab saláta

A bab igen hasznos és elmaradhatatlan téli finomság. A beáztatott és megfőzött fehérbabból kétféle étel készült, az egyik a saláta, a másik a sokak által már ismert babpástétom. Két legyet ütöttem egy csapásra. Most csak a salátához szükséges mennyiséget írom le.

Hozzávalók: 30-35 dkg fehérbab, a főzőléhez 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, frissen őrölt bors, víz. A salátához 2 fej hagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld. A salátaléhez kb. 0,5 dl ecet, 3,5 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 teáskanál só, 1-1,5 teáskanál cukor, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A babot áztassuk be egy éjszakára. Majd főzzük meg kicsivel több vízben, mint ami ellepi. A főzőlébe egészbe tegyük bele a megpucolt hagymát és fokhagymagerezdeket, úgy hogy vágjuk be őket. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg meg nem puhul a bab. A hozzávalókból készítsük el a salátalevet és a megfőtt, lecsöpögtetett meleg babot tegyük a lébe. Adjuk hozzá a megpucolt, vékony karikákra felszeletelt hagymákat, keverjük össze és szórjuk meg a felaprított petrezselyemzölddel. Amikor kihűlt, tegyük hűtőbe, vagy hűvös helyre és hidegen tálaljuk.

2009. december 7.

Kornspitz kenyér

Nagyon ízlett a kornspitz tésztája, ezért arra gondoltam, hogy a hozzávalóiból most kenyeret sütök. A kornspitznél megadott mennyiséget egy kicsit megnöveltem. A végeredmény a képen látható. Egy jó állagú (nem túl tömör, nem túl laza) finom kenyeret kaptam.

Hozzávalók: Egy kb. 50 dkg-os kenyérhez 15 dkg rozsliszt, 15 dkg graham-liszt, 15 dkg búzaliszt, 2 dkg élesztő, 2,5 dl langyos víz, 0,5 dl olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 1,5 csapott teáskanál só, 4-5 evőkanál magörlemény ( kb.1-1 evőkanálnyi tökmag, lenmag, szezámmag, napraforgómag pirítva és megőrölve), 1 teáskanál kukorica keményítő.
Elkészítés: Először a magörleményhez a magokat megpirítjuk és megőröljük. A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt és hozzá adjuk a cukrot. A liszteket egy tálba mérjük, hozzákeverjük a sót és a magörleményt. Az élesztős vízhez keverjük az olívaolajat és hozzá öntjük a liszthez. Bedagasztjuk a tésztát, bucit formálunk belőle és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. Ekkor átgyúrjuk, ismét kerek bucit formálunk a tésztából, beleforgatjuk a keményítőbe, és egy vékonyan kiolajozott kerek sütőformába tesszük, és újból kelesztjük 40-50 percig. Ekkor bevágjuk a tetejét. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (Amíg melegszik a sütő, addig még kelhet a kenyér.) Kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Macskaszem

A macskaszem egy mutatós, kiadós sütemény. Mákos és diós is egyben. Akár karácsonyra is elkészítheti, aki nem akar külön bajlódni a mákos és diós bejglivel. (Sikerült már kicsit szebben is ez a sütemény, most inkább egy mérges macskára hasonlít.:)
Hozzávalók: A tésztához 40 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 10 dkg vaj (vagy 8 dkg zsír), 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2-3 evőkanál tej, csipet só, 3-4 evőkanál tejföl. A mákos töltelékhez 30 dkg mák darálva, 20 dkg cukor (ha a mákot és a cukrot együtt daráljuk, akkor kristálycukor, ha a mákot külön daráljuk porcukor), 1,5 dl forró tej, 1 citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál búzadara. A diós töltelékhez 25 dkg darált dió, 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor. 1 tojás felverve a tészta kenéséhez.
Elkészítés: Először a mákos tölteléket készítjük el. A darált mákot és a cukrot összekeverjük, hozzá adjuk a reszelt citromhéjat és leöntjük a forró tejjel, jól elkeverjük, majd végül hozzá adjuk a búzadarát amivel szintén jól átkeverjük a tölteléket. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, a cukrot, a tojások sárgáját, a vajat. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és a liszthez adjuk, majd a tejföllel együtt összegyúrjuk a tésztát. Ezt követően három egyenlő bucira osztjuk, és egyenként kb. 25 cm X 35 cm nagyságú téglalapokat nyújtunk belőlük. A téglalapok hosszanti oldalára - a szélére - 1-1 máktöltelékes csikot teszünk és egymás felé feltekerjük úgy, hogy középen egy kis rés maradjon. Így járunk el az össze lappal. A macskaszem rudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjü úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. (Gáztepsin el fog férni mind a három rúd.) A tojásfehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a darált diót. A diós habot, a rudak közepére, a résekbe kanalazzuk. A szabadon maradt tésztafelületet az oldalánál felvert tojással bekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Langyosan már szeletelhetjük.

2009. december 5.

Lencsés egytálétel a sütőből

Praktikus étel akkor, amikor nincs sok időnk a konyhai foglalatosságra. Annyi előre gondolkodást kíván, hogy a lencsét be kell áztatni néhány órára, de legjobb egy éjszakára. Ezt követően a hozzávalókat összekeverjük, fűszerezzük és alufóliával bélelt fedeles - sütőben is használható - edénybe tesszük. (Azért csomagoltam alufóliába, mert az jobban zárható, az ízek, a szaft jobban átjárja az ételt. A cserépedényt azért választottam, mert abban jól lehet tálalni. Készíthetjük simán alufóliába csomagolva, egy mélyebb tepsire téve, vagy tehetjük az alufóliás batyut jénai tálba is stb. kinek mihez van kedve.)
Hozzávalók: Két személy részére kb. 30 dkg beáztatott lencse, 30 dkg disznócomb, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál paprikakrém, kb. 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg vaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva.

Elkészítés: Egy tűzálló edényt alufóliával kibélelünk úgy, hogy majd jól zárható legyen. A disznócombot felkockázzuk, a szalonnát és a vöröshagymát nagyobb csíkokra vágjuk. A beáztatott lencsét lecsöpögtetjük és az alufóliával bélelt edénybe tesszük. Hozzá adjuk a húst, a szalonnát, a hagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikakrémet, sózzuk, borsozzuk. Jól összekeverjük, vajdarabkákat szórunk a tetejére, meglocsoljuk fehérborral és jól lezárjuk az alufóliát, rátesszük az edény tetejét és 180 fokon kb. 50-60 percet sütjük sütőben. A lencse meg fog puhulni az összetevőkben lévő víztől, de nem lesz olyan széteső mintha vízben főztük volna. Az utolsó 10 percben az alufóliát kinyitva süssük és tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel.

Tárkonyos csirkemájas leves

Néhány hete készítettem ezt a levest, sokkal jobb lett mint amire számítottam. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Egy trükk: ha a csirkemájat tejbe áztatjuk, a véres lé kiázódik belőle.

Hozzávalók: Kb. 2 liter leveshez 20-30 dkg csirkemáj (szív nélkül), 3 szál sárgarépa, 2 szál zöldséggyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy evőkanál szárított tárkony (vagy ha van ecetes lében eltett, abból aprítsunk bele), 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 evőkanál kacsazsír.
Elkészítés: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a kacsazsíron elkezdjük dinsztelni. A megtisztított zöldségeket a gyufaszálnál kicsit vastagabb csíkokra vágjuk, vagy reszeljük, majd a hagymához adjuk és együtt tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, majd végül a tárkonyt, keverünk rajta néhányat és felöntjük kb. 1,5 dl vízzel sózzuk, borsozzuk. Amikor forr a leves hozzáadjuk a tejbe áztatott (az áztatás el is hagyható, akinek nincs kedve hozzá), lecsöpögtetett és megtörölt csirkemájakat. Az újabb forrás után közepes lángon kb. 20 percig főzzük a levest. Az utolsó percekben hozzá adjuk a tejszínt, néhány percig főzzük, majd a tűzről levéve utolsó mozzanatként ízesítjük ízlés szerint frissen facsart citromlével.

2009. december 3.

Kornspitz (kísérlet :)

Sokfelé keresgéltem kornspitz receptet, de nem találtam megfelelőt (vagy nem jó helyen keresgéltem). Azonban találtam egy kornspitz meghatározást, amely szerint kétszer vágott egyenes kifli, amelynek az összetevője búzaliszt, rozsliszt, magörlemény, víz, élesztő, étolaj, és kukoricakeményítő a felületére. A meghatározás alapján elkészítettem a magam kisérleti kornspitzét. Na jó, a formája nem a legtökéletesebb, bár a leírás alapján így tudtam elképzelni. A pékségekben kaphatók nem így néznek ki, kicsit lazábbak (felfújtabbak) és tompább a végük. (Ez a hegyes vég viszont jó ropogós:) A tésztába most került egy kis (egyharmad rész) graham-liszt is. Ha rozslisztet és búzalisztet használunk csak, akkor fele-fele arányban tegyük a tésztába. A magörleményhez a magokat kicsit megpirítottam, majd késes aprítóval őröltem össze (a lenmag nem nagyon adta meg magát, de az nem is baj).
Hozzávalók: 6 db-hoz 10 dkg búzaliszt, 10 dkg rozsliszt, 10 dkg graham-liszt, 1,5 dkg élesztő, 1,7-2 dl langyos víz, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, 1 kávéskanál cukor, a magörleményhez 1 evőkanál tökmag, 1 evőkanál napraforgó mag, 1 evőkanál lenmag, 1 evőkanál szezámmag, fél kávéskanál őrölt köménymag. 1 teáskanál kukorica keményítő a felületre.

Elkészítés: A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót. A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk a cukrot, 10 percig pihentetjük. A magokat megpirítjuk, majd megőröljük és az őrölt köménymaggal együtt a liszthez adjuk. Az élesztős vízbe keverjük az olajat, hozzáöntjük a liszthez és elkezdjük dagasztani a tésztát. Miután szép sima lesz a tésztánk,kb. 1 órát kelesztjük és ezt követően hat részre osztjuk és kis bucikat gyúrunk, formázunk belőlük, majd ismét egy órát kelesztjük. Ezt követően megformázzuk a kornspitzeket. (Én kicsit nyújtott négylevelű lóhere formájúra nyújtottam a bucikat és feltekertem, majd megforgattam kukorica keményítőben, csak a hűség kedvéért.) Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket és kb. fél óra pihentetés, kelesztés következik. Közvetlenül a sütés előtt vagdossuk be, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tartalmas, tömör, finom kifliket kapunk végeredményként, amelyek kívül ropognak, belül puhák.

Mogyorós habtallér (2)

A mogyorós habtallér az itt leírtak szerint készül, annyi különbséggel, hogy a mogyoró mennyiségét megdupláztam. Azért szerepel ismét a mogyorós habtallér, mert a tapasztalatomat szeretném leírni. A mogyoró mennyiség megduplázásának következtében a tallérok nem lettek ugyan olyan könnyedek, viszont intenzív mogyoró ízük lett, amely íz a napok múlásával sem változott. Az eredeti állaga ugyancsak megmaradt. Csak javasolni tudom az előre elkészítését.


Hozzávalók:
4 tojás fehérje, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg őrölt mogyoró.

Elkészítés: A pihentetett tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukrot. Amikor a hab keménnyé és nyúlóssá vált hozzákeverjük az őrölt mogyorót. Habzsákba tesszük a mogyorós habot, és sütőpapírral (a legjobb a szilikonos) bélelt tepsire kis habkupacokat nyomunk, amik tallérrá terülnek szét. 180 fokra előmelegítette sütőben 3-4 percig, majd 150 fokon 5 percig sütjük, majd 80-100 fokon addig szárítjuk, míg meg nem keményednek a tallérok.

Parlagi szelet

Vannak olyan sütemények, amelyeket ha megkóstolunk, olyan érzésünk támad, mintha időutazáson vennénk részt. Nekem ilyen a Parlagi szelet is, mert ahogy esszük valahogy olyanok az ízei mintha legalább száz évvel előbbre csöppentünk volna vissza. Nagy kedvence a családnak. Ez a recept is barátnőm anyukájától származik, köszönet érte! Érdekessége a süteménynek, hogy a tésztájában nincs liszt, viszont annál több dió. A diós tésztához pedig zamatos presszókávés krém párosul. A recept - barátnőm anyukája elmondása szerint - eredetileg úgy szólt, hogy a tészta lapot félbe kellett vágni és két lap közé került a krém. Aki bosszankodás mentesen szeretné elkészíteni ezt a finom süteményt, hagyja egyben a tésztát és kenje a tetejére a krémet, így is tökéletes lesz.
Hozzávalók: A tésztához 30 dkg pörkölt és darált dió, 22 dkg kristálycukor, 6 tojás fehérje. A krémhez 1 dl zamatos presszókávé, 6 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 16 dkg vaj.

Elkészítés: A tésztához a diót megpörköljük, majd miután kihűlt ledaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük fokozatosan adagolva hozzá a cukrot. Amikor a hab már kemény lazán hozzákeverjük a darált diót. Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a diós tojásfehérjét, elegyengetjük és előmelegített sütőben 180 fokon tíz percig, majd 160 fokon (kb.20 percig) addig sütjük amíg a tészta át nem sül. Tűpróbával ellenőrizzük. A krémhez a kávét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját jól elkeverjük és vízgőz felett krémmé főzzük. (Nem kell megijedni, a főzött krém kissé lágyabb, de majd a vajjal összekeverve jó állagú lesz.) A krémet hagyjuk kihűlni. A vajat jól keverjük el, majd a kihűlt krémmel, kisebb adagonként keverjük össze és kenjük a tészta tetejére. Villa segítségével díszíthetjük is a krémet. Ezt követően hűtsük és másnap szeleteljük.

2009. december 1.

Törökméz

"Ide nézz, törökméz, fele cukor fele méz." Ez a mondóka jutott eszembe a törökmézről, aminek fő összetevői valóban a cukor és a méz, és ami a lyukacsosságát eredményezi a szódabikarbonát. Tudom, tudom ez a bejegyzés nem a fogorvosok támogatásával jött létre, azért 25-30 évente megengedhető:) körülbelül ekkor ehettem utoljára. A törökméz és a similabda igazi vásárfia volt gyermekkoromban, ha valaki a családból megfordult a pécsi vásárban, ezzel kedveskedett.
Hozzávalók: 1 bögre kristálycukor (kb. 2 dl), 2 nagy evőkanál méz, 1,5 teáskanál szódabikarbonát.

Elkészítés: Egy nagyobb tányért vagy tálat, - de a legjobb egy szilikonos sütőlap - kissé olajozzunk meg. Erre fogjuk borítani a forró törökmézet. Ez legyen előkészítve, mert a törökméz egy két szóból elkészül. Kb. egy 4-6 literes fazékban elkeverjük a cukrot a mézzel és elkezdjük melegíteni nagy lángon, amikor elolvadt a cukor, lejjebb vesszük a lángot és addig kevergetjük amíg el nem kezd karamellizálódni a mézes, cukros keverék. Amikor szép aranyszínű, lehúzzuk a lángról és hozzákeverjük egy két mozdulattal a szódabikarbonátot. Vigyázzunk, hogy a lyukakat ne keverjük szét. A habzó keveréket az előkészített tányérra, vagy sütőpapírra öntjük. (A fazékra ragadt törökméz könnyen eltávolítható, ha vízbe áztatjuk az edényt.)Egy órát hagyjuk pihenni, majd lepattintjuk a tányérról, vagy sütőpapírról. Recés késsel megpróbálhatjuk szeletelni, de repedni fog, kisebb, nagyobb darabokra törik, de így is szép lesz. Zárjuk dobozba, ha levegőzik, könnyen elolvad.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails