2009. június 30.

Fekete ribizli dzsem

A fekete ribizli dzsemet ugyan úgy készítettem, mint a piros ribizliből készült dzsemet, (azért bemásolom az elkészítést) talán kicsivel több cukrot adtam hozzá. A fekete ribizlinek olyan különösen kellemes illata van, már azért is jó volt főzni, mert ez az illat átjárta a lakást.
Hozzávalók: 4 kg fekete ribizli, 1 kg és 80 dkg kristálycukor, kevés tartósító a dzsemek tetejére.

Elkészítés: A ribizlit 3-4 vízben alaposan átmossuk és egy fazékban szárastól feltesszük főni kb. 20 percig. Ezt követően a megfőtt ribizlit melegen átpasszírozzuk. (Én tekerős paradicsom passzírozót használtam.) A száras, magos, héjas részt egy szűrőn még át lehet passzírozni, mert itt sok hasznos anyag maradhat (pektin:)ami a zselésítést segíti. Megéri a fáradságot:) Az átpasszírozott ribizli velőt felmelegítjük és amikor kezd forrni hozzá adjuk a cukor felét, 5 percig főzzük, majd a cukor maradék részét is hozzá adjuk, összeforraljuk és forrón üvegekbe töltjük. Hagyjuk kicsit bőrösödni, nagyon minimális tartósítót szórunk a dzsemek tetejére, majd rárakjuk az üvegek tetejét és száraz dunsztba rakjuk, azaz jól betakarjuk a dzsemeket. Amikor kihűlt, felcímkézzük és a spájzba (nálunk ez van, nem kamra:) tesszük.

Ribizli dzsem

Vasárnap a szüleim ribizli szerző körútra indultak a pécsi vásárba. Szerencsével jártak, mert 8 kg fekete! és 4 kg piros ribizlivel tértek haza, az én megbízásomat is teljesítve, mert a ribizlik fele az enyém lett:) Különösen örültem a fekete ribizlinek, mert azt ritkábban lehet kapni, nem is bántam hogy abból nagyobb mennyiséget sikerült beszerezni. Piros ribizli dzsemet tavaly is főztem és abból még van néhány üveggel, viszont a fekete már elfogyott. Tegnap este nekiláttam a dzsem főzésnek. Mind két ribizlit ugyan úgy főztem dzsemmé, nem nagyon bonyolítom a befőzési folyamatot, mindig így készítem, passzírozva, zselésítő nélkül.
Hozzávalók: 2 kg piros ribizli, 80 dkg kristálycukor, nagyon minimális tartósító a dzsem tetejére.

Elkészítés: A ribizlit 3-4 vízben alaposan átmossuk és egy fazékban szárastól feltesszük főni kb. 20 percig. Ezt követően a megfőtt ribizlit melegen átpasszírozzuk. (Én tekerős paradicsom passzírozót használtam.) A száras, magos, héjas részt egy szűrőn még át lehet passzírozni, mert itt sok hasznos anyag maradhat (pektin:)ami a zselésítést segíti. Megéri a fáradságot:) Az átpasszírozott ribizli velőt felmelegítjük és amikor kezd forrni hozzá adjuk a cukor felét, 5 percig főzzük, majd a cukor maradék részét is hozzá adjuk, összeforraljuk és forrón üvegekbe töltjük. Hagyjuk kicsit bőrösödni, nagyon minimális tartósítót szórunk a dzsemek tetejére, majd rárakjuk az üvegek tetejét és száraz dunsztba rakjuk, azaz jól betakarjuk a dzsemeket. Amikor kihűlt, felcímkézzük és a spájzba (nálunk ez van, nem kamra:) tesszük.

Intelligens krémes

Mit is jelent, ha egy sütemény intelligenciával van megáldva? Talán azt, hogy megkímél minket a tészta gyúrás, a krém főzés és a habkészítés munkálataitól. Az igen gyorsan összeállítható massza sülés közben átalakul, alulra kerül a tészta rész, arra a krémes réteg, majd a habos rész következik, végeredményként egy mutatós süteményt kapunk. Egykét szóból összekeverhető, talán a sütés tart kicsit sokáig, de megéri. Langyosan is fogyasztható, de lehűtve igen kiváló.

Hozzávalók: 8 db tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg lágy margarin, 10 evőkanál liszt, 4 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj (én ezzel bolondítottam meg), 1 liter tej+ 2 dkg margarin vagy vaj a tepsi bekenéséhez.

Elkészítés: A tojások fehérjét habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral és a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk apránként a lisztet, a vaníliás cukrot és a tejet. Végül belekeverjük a tojások felvert habját. Vékonyan kivajazunk egy tepsit. (Én 29 cm X 40 cm nagyságút használtam.)A masszát beleöntjük a tepsibe, amit hideg sütőbe teszünk és ekkor 250 fokra kapcsolva 15-20 percig, majd 150 fokra levéve 70-80 percet hagyjuk sülni. A sütőt sülés közben nem szabad kinyitni. A megsült krémesünket hagyjuk kihűlni és ezt követően szeleteljük. Hűtőben lehűtve, porcukorral meghintve tálaljuk. (Aki ennyit nem tud várni, langyosan is fogyaszthatja:)

2009. június 26.

Dinsztelt paprika

A dinsztelt paprika családi recept. Mindig készült nyáron a sült hús mellé. Úgy készítem, ahogy anyutól láttam, anyu pedig úgy készíti ahogy a nagymamájától látta...Amikor ma főztem és a lábosból kiszabadultak az illatok, mindjárt felidézték a gyermekkori nyarak emlékeit, egy pillanatra ismét gyerek lehettem.....:)
Hozzávalók: Személyenként számíthatunk 3-5 db paprikát (általában sárga paprikából készítjük, vagy pirulásnak indult narancssárgás színűből). Az ecetes léhez: 0, 5 dl ecet, kb. 4 dl víz, 2 teáskanál só, 1-1,5 evőkanál cukor, 10 db szemes fekete bors, 4-5 gerezd fokhagyma hosszában elvágva, 1-2 babérlevél és 1 evőkanál zsír, vagy 2-3 evőkanál olaj. Mi mindig zsírral készítjük, jobb ízt ad....(A megadott mennyiség csak kiindulási alap, lehet rajta változtatni, én mindig kóstolgatom hogy megfelelő-e az ízesítés.)

Elkészítés:Az ecetes lé hozzávalóit egy lábosba tesszük és elkezdjük melegíteni. (A lé annyi mennyiségű legyen, hogy nagyjából fedje el a paprikákat, vagyis bő levet kell készíteni, hogy tudjanak miben megfőni a paprikák.) A megmosott paprikákat késsel átszúrjuk és a meleg lébe tesszük és kb. 20-30 percig főzzük fedő alatt, de ne főzzük szét. Lével együtt, melegen vagy langyosan tálaljuk. Amikor fogyasztjuk, a paprikában lévő levet engedjük ki úgy, hogy a korábban késsel ejtett szúrást most tovább vágjuk a paprika csúcsa irányába és így ki tud csorogni a lé.

Csípős pirított újburgonya

A csípős pirított újburgonya ötlete a "Tapas" című szakácskönyvből származik. Ez a könyv is része a már korábban említett szakácskönyv sorozatnak. A tapas a spanyol étkezés és egyben életforma tartozéka. Két fő étkezés közötti falatkákat jelent. Többnyire az ebéd és a vacsora között szolgálják fel kávézókban, bárokban 1-1 pohár bor kísérőjeként. Rendkívül jó szakácskönyvnek tartom, mert igen nagy számban ismertet meg a különféle tapasokkal. A zöldségeknek, a halféléknek, olajbogyóknak, tojásnak, sajtoknak, húsféléknek, kenyereknek, pizzáknak igen gazdag és változatos elkészítési módjaival ismerkedhetünk meg, és ezáltal gazdagíthatjuk az általunk készített ételek, felhasználási módok tárházát. A receptet saját elképzelésem szerint valósítottam meg. Önálló vacsoraként is megállja a helyét, salátával, sonkával tálalva, vagy akár köretként is készíthetjük, de mártogatóssal borozgatás mellé is kínálhatjuk.
Hozzávalók: Személyenként: 8-10 db apró szemű újburgonya, a pároláshoz kb .3-4 dkg vaj, vagy margarin, só, 0,5-1 dl víz. A csípős olajhoz (személyenként számítva): 2 evőkanál olíva olaj (fele-fele arányban keverhetjük napraforgó olajjal), 1 csapott teáskanál csípős paprika krém ("Erős Pista"), 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt fekete bors, 1 kávéskanál őrölt piros paprika.

Elkészítés: Az újburgonyákat alaposan megmossuk, és héjastól kevés vízzel a margarinnal és a sóval feltesszük és lefedve pároljuk. Közben az elpárolgó vizet pótoljuk, addig, míg meg nem puhul az újburgonya. A végén hagyjuk, hogy kicsit a margarinon süljön. Kivesszük egy lapos tálra az sült burgonyákat, és a nagyságuktól függően félbe, vagy négybe vágjuk. A fűszeres olajhoz valókat, az őrölt paprika kivételével összekeverjük és a burgonya párolásából, illetve sütéséből visszamaradt margarinhoz adjuk, felforrósítjuk hozzáadjuk az őrölt piros paprikát, elkeverjük és rögtön adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és addig süssük,míg meg nem pirulnak az újburgonyák.

2009. június 25.

Sült cukkini saláta

Kedvelem a cukkini salátát, sokszor készítettem már. Nagyon jó sült húsokhoz, fasírthoz, más sült zöldségekhez ,de kiváló kísérője lehet egy hideg vacsorának. Egyszerű, gyorsan elkészíthető. Tudom ajánlani azoknak, akiknek van kedvük kipróbálni a megszokottól eltérő salátákat is.

Hozzávalók: Személyenként: 1 db zsenge cukkini, 1 evőkanál olíva olaj, 2 gerezd fokhagyma, só. A léhez: 1 evőkanál tárkonyos ecet, 1 teáskanál só, egy csapott teáskanál cukor, só, őrölt fekete bors, szemes rózsa bors, friss tárkonylevél aprítva és néhány szál a díszítéshez, 0,5-1 dl víz.

Elkészítés: A megmosott, megszárított cukkiniket 2-3 mm vastagságú karikákra szeleteljük. Egy tálba helyezzük, enyhén megsózzuk, az olíva olajjal meglocsoljuk és gyengéden átkeverjük. Egy szeletsütő serpenyőt felhevítünk és az olajos cukkiniket beletesszük egy rétegbe, és mind két oldalukon megsütjük. (A serpenyőbe nem szükséges olajat önteni, az elegendő ami a cukkiniken van.) Közben az ecetes léhez a hozzávalókat összekeverjük, az egyik fokhagymát zúzva, a másikat szeletelve adjuk a léhez és a sült cukkiniket mindjárt a lébe szedhetjük. Amíg több adagban sül a cukkini, az az idő elég is lesz, hogy a már lében lévő cukkiniket átjárja az ecetes lé. Ezt a salátát nem szükséges lehűteni, langyosan - friss tárkonylevéllel díszítve - tálalhatjuk.

2009. június 24.

Cukkini mártásos, húsgolyós tagliatelle

Nigella egyik főzős műsorában láttam még régebben, hogy a tésztához olyan mártást kínált, amelyben kis húsgombócok bújtak meg. Nagyon jó ötletnek találtam. Már nem emlékszem pontosan, hogy hogy is készítette, de ez nem is baj, főzésnél ritkán tartom be az ihletet adó recept leírásait. A gondolataimban már megszületett a saját változatom, amit el is készítettem.
Hozzávalók: 25 dkg tagliatelle, a húsgombócokhoz: 20 dkg darált hús, 1 gerezd fokhagyma, oregano, bazsalikom, só, frissen őrölt bors, egy nagy szelet szikkadt kenyér vízbe áztatva, 1 tojás, olaj a sütéshez. A cukkinis mártáshoz: 2 db kis zsenge cukkini, 2-3 evőkanál olíva olaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál "Erős Pista", (azaz: csípős paprika krém) 0,5-1 dl fehérbor, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál mascarpone, só, frissen őrölt bors, apróra vágott rozmaring levelek, reszelt parmezán és amivel megkoronáztam a saját készítésű pácolt sajt.
Elkészítés: Kissé hosszadalmasnak tűnhet, mivel három féle dolgot kell elkészíteni, de az előkészületek után, akár egyszerre, három lángon sülhetnek, főhetnek az összetevők és viszonylag gyorsan elkészül a tésztánk. Az előkészítést kezdhetjük a húsgolyókkal. A darált húshoz adjuk a kinyomkodott áztatott kenyeret, a tojást, sót, borsot és az apróra vágott friss zöld fűszereket, valamint a zúzott fokhagymát. Jól összegyúrjuk és pici gombócokat (kisebb dió méretűeket) formázunk belőle. A cukkiniket héjastul lereszeljük, az olíva olajon kicsit megdinszteljük a zúzott fokhagymát, hozzá adjuk az"Erős Pistát", keverünk rajta néhányat és hozzá adjuk a reszelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt pároljuk. Közben feltehetjük a tészta főzéséhez a vizet, amit majd sózunk, valamint a kis húsgolyók sütéséhez az olajat. Amikor az olaj felhevült, kisütjük a húsgolyókat. (Előtte lisztben, vagy zsemlemorzsában megforgathatjuk és úgy sütjük.) Miközben a cukkini párolódik, 5-6 perc után hozzá adjuk a fehérbort,és az apróra vágott rozmaringot, majd néhány perc után a tejszínt és legvégül a mascarpónét és a reszelt parmezán sajtot. 10-13 perc elég a cukkininek, ne főzzük szét, hagyjuk kicsit resre a cukkini csíkokat. Miután kisültek a húsgolyók, beleforgatjuk a cukkinis mártásba és hagyjuk, hogy néhányat rottyanjon, majd levesszük a tűzről. Közben a felforrt vízbe tesszük a tésztát és előírás szerint megfőzzük, nem túl puhára (al dente). (Természetesen a hozzávalók főzési, sütési folyamatai egymás után is elvégezhetőek.) A kifőtt tagliatelle tésztát tányérra szedjük, a tetejére halmozzuk a cukkinis, húsgolyós mártást, reszelünk rá parmezán sajtot. (Én pácolt sajttal koronáztam meg:)

Paradicsomos tortácska (paradicsomos kis quiche)

Rabul ejtettek a vajas tésztában sült, tejszínes, tojásos, zöldséges töltelékkel megpakolt torták, vagyis a quichek. A múltkori cukkinis, túrós tortácska tésztájából még maradt egy adag. Most paradicsomos, olajbogyós, mozzarellás töltelékkel pakoltam meg. A torta apró termete ellenére (18 cm átmérőjű), gazdag tölteléket kapott. Az erőteljesebb ízeket a friss zöld fűszerek ajándékozták:)
Hozzávalók: A tésztához: 10 dkg liszt, 7,5 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 1-2 evőkanál víz, 1 tojás sárgája. (A tésztát úgy is készíthetjük, hogy nagyobb mennyiséget - háromszorosát, négyszeresét vesszük - és csak a szükséges mennyiséget használjuk fel, a többit a hűtőben hagyhatjuk néhány napig. Felhasználás előtt kb. 20 perccel előbb kivesszük a hűtőből. Hagyjuk kicsit melegedni, hogy könnyebben nyújtható legyen.) A töltelékhez: 1 doboz mini mozzarella (bambini mozzarella:), 15 szem fekete olíva bogyó, 1 tojás+a maradék 1 tojásfehérje, 3-4 evőkanál tejszín, 1-2 evőkanál tejföl, só, frissen őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, és a friss zöld fűszerek: oregano, rozmaring, görög bazsalikom, 1 nagyobb paradicsom.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Ezt követően kinyújtjuk, kibéleljük vele a sütőformát és 200 fokra előmelegített sütőben elősütjük. (Légkeveréssel 180 fokon, 10 percig.). Az elősült tésztát megpakoljuk a mini mozzarellákkal és az olíva bogyókkal. A tojást felverjük, hozzá adjuk a tejszínt, a tejfölt, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és a felaprított friss zöld fűszereket. Összekeverjük és ráöntjük a mozzarellás, olíva bogyós tésztára. A paradicsomot karikára szeleteljük és ráhelyezzük a tojásos töltelékre. Visszatesszük a sütőbe kb.20 percre, hogy a töltelék is átsüljön. Amikor pirosodik a tortácskánk, kivehetjük a sütőből. 10 perc pihentetés után szeletelhetjük.

2009. június 23.

Fahéjas nektarin fagylalt

Jó dolog a házi fagylalt készítés. Szeretem, ha van a mélyhűtőben egy dobozkával.Viszonylag kevés munkával, rövid idő alatt elkészíthető. Ami időbe telik - ha nincs fagylalt gépünk - az maga a fagyasztás, de ha tesz-vesz közben az ember , ez az idő is gyorsan elillan. Volt otthon néhány nektarinom, és mivel nem voltak olyan édesek, arra gondoltam, hogy fagylaltnak tökéletes lesz. Gondolkodtam, hogy milyen fűszer illene a nektarinhoz, hogy kihozza az ízét. Végül a fahéjra esett a választásom. Jól döntöttem, mert nagyon passzolt a nektarinhoz, nem nyomta el az ízét, inkább felerősítette.
Hozzávalók: 6 szem nektarin, 1 tojás, 1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 1,5-2 dl víz, 3 evőkanál mascarpone sajt, 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj.

Elkészítés: A nektarinokat megpucoljuk, felkockázzuk, összeturmixoljuk és hozzáadjuk a fahéjat. 2 dl vizet felteszünk forrni, a gőz felett a tojás sárgájából, a vaníliás cukorból és a tejszínből krémet főzünk. A forró vízhez adjuk a cukrot, hagyjuk, hogy elolvadjon, közben kicsit hűl a víz. A cukros vizet a nektarin turmix hoz öntjük és jól elkeverjük. A tojásos krémhez adjuk a mascarponét, elkeverjük, majd a nektarinos turmixszal összekeverjük. Az így kapott fagyi alapunkat egy fedeles dobozba öntjük és minimum négy órára a fagyasztóba tesszük, de közben 30-40 percenként megkeverjük. Az első keverésnél hozzá adjuk és alaposan bele keverjük a fagyi masszába az egy tojás felvert habját. Miután elkészült a fagyi, fagylaltos kanállal gombócokat kanyarítunk, kehelybe tesszük és mézzel tálaljuk.

2009. június 22.

Pácolt sajtgömböcök

Igen, én is elkészítettem... Gondolom vannak olyan blog írók és olvasók, akiknek már a könyökén jöhet ki a pácolt sajt...de én úgy gondoltam, hogy a nyár a legalkalmasabb évszak az elkészítésére, hiszen annyi mindenhez fogyaszthatjuk, és arról nem is beszélve, hogy sok friss zöld fűszerrel pácolhatjuk. Aztán arra gondoltam, hátha akadnak olyanok, akik talán nálam találkoztak ezzel a remek eledellel és nekifognak az elkészítésének...bizony, kár lenne kihagyni! Én is, mint sokan mások, Fűszeres Eszter útmutatásai alapján készítettem el az én kis pácolt sajtgömböceimet. Az eredeti bejegyzés itt található. Nagyon finom ízű házi tejből készítettem. Nekem is a legnagyobb gondot az jelentette, hogy megtaláljam a megfelelő szövésű ruhát, amin a sajtot lecsöpögtetem. Először a nagymamámtól örökölt damaszt konyharuhát választottam, de az túl sűrű szövésűnek bizonyult, majd egy másik, kicsit ritkább szövésű konyharuha került előtérbe, amin végül is csöpögtettem a sajtot, bár lehet, hogy ez is kicsit sűrű szövésű volt, így tovább hagytam csöpögni. A végeredmény? Azt hiszem az a tény magáért beszél, hogy már megrendeltem a következő adag tejet az újabb sajt készítéshez:)
Hozzávalók: 3 liter házi tej (lehet bolti zacskós is, de én az előbbire szavazok:), 1 pohár joghurt, 2 teáskanál só, 3-4 gerezd fokhagyma és a friss zöld fűszerek: rozmaring, kakukkfű, oregánó, görög bazsalikom, valamint rózsa bors,2 gerezd fokhagyma, 3-4 dl olíva olaj.

Elkészítés: A tejet egy nagyobb méretű fazékba öntjük, meglangyosítjuk és hozzáadjuk a joghurtot, jól elkeverjük. Langyos helyre tesszük és két napig várakozunk, hogy joghurttá érjen. Ekkor hozzá adjuk a sót és a zúzott fokhagymát ( fel is kockázhatjuk, így jobban kicsöpög, bár az én sajtalapom elég sűrű volt, nem nagyon lehetett kockázni), majd egy ritka szövésű, de kellő sűrűségű kendővel bélelt szűrőbe borítjuk és hagyjuk 1-2 órát csöpögni. Ezt követően a kendőt bekötözzük, egy fakanálra akasztjuk és egy nagy fazékra, vagy egy más edényre akasztva a hűtőbe tesszük. Arra ügyeljünk, a sajtbatyunk ne érjen az edény aljára, illetve ne érje el a sajtból kicsöpögött levet.
Két napig hagyjuk a hűvösön a sajtunkat, ekkor kivesszük, kioldozzuk a ruha fogságából, átkeverjük, majd visszakötözzük és újabb 2 esetleg, 3 nap (ha úgy látjuk, hogy még van csöpögni való lé a sajtban) következik a hűvösben. Ezek után a friss sajtot lefejtjük a ruháról, én kicsit átkevertem, hogy egyenletesebb legyen. Széles szájú üveg(ek) aljára olíva olajat öntünk, rakunk bele a fűszerekből. Olajos kézzel kis golyókat, vagy picit nagyobb gömböcöket formázunk a sajtkrémből, és ahogy formázzuk a sajtgömböcöket, máris beleengedhetjük a fűszeres olajba. Ahogy pakoljuk az üvegbe a gömböcöket, fokozatosan adjuk hozzá az olajat és a fűszereket. Felülre annyi olíva olaj kerüljön, hogy ellepje a sajtot. Hűtőben érleljük és pár óra múlva fogyaszthatjuk. Húsokhoz, töltelékhez, kenyérre, salátákhoz tudom ajánlani ezt a mesésen krémes finomságot. Anyukámat is elbűvölte a pácolt sajtgömböc, ezt abból gondolom, hogy miután ma evett belőle, rögtön telefonált - nem tartotta vissza, hogy dolgozok:) - és lelkendezve elmesélte, hogy ő még ilyen finom sajtot nem evett, hogy mennyire jó az olíva olaj és a fűszerek összhangja stb, stb....jó volt hallani, bár ez nem csak az én érdemem. Köszönet Fűszeres Eszternek, hogy megismerhettük!

Gyümölcsös kocka

Ezt a süteményt bármilyen gyümölccsel süthetjük. Most cseresznyéből és barackból készítettem, mivel ezek a gyümölcsök voltak éppen otthon. A hétvégi süteményünk volt. Annak ellenére, hogy kétféle tésztából készül, nem nevezném bonyolultak, és ha gyorsan előkészíthető gyümölccsel pakoljuk meg, egy két szóból össze is állítható. Készítettem már ribizlivel, de szederrel meggyel szilvával, szőlővel is el tudom képzelni:)

Hozzávalók: Az alsó tésztához: 30 dkg liszt (ennek 1/3-a lehet keményítő is), 20 dkg margarin, 25 dkg cukor, 2 teáskanál sütőpor, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj. A felső tésztához: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg pirított mandula szeletek. A töltelékhez: kb. 60-70 dkg gyümölcs megtisztítva, megszárítva.(Én most kb. 30 dkg kimagvalt cseresznyét és kb. 30 dkg tisztított , felszeletelt barackot használtam.)
Elkészítés: A gyümölcsöket, kimagvaljuk, megtisztítjuk, ha szükséges felkockázzuk és megszárítjuk. Az alsó tésztához a margarint a cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk a tojásokat a citromhéjat és tovább keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és adagolva a tojásos keverékhez adjuk. A tészta masszánkat sütőpapíral bélelt közepes tepsibe kenjük. (Nem kell megijedni, kicsit nehezen kenhető a tészta, de 1-2 evőkanál rummal lágyíthatjuk mielőtt a tepsibe kennénk.) A gyümölcsöket előzőleg 1-2 evőkanál pálinkával meglocsoljuk, majd a tészta tetejére szórjuk és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 30 percig sütjük. Elkészítjük a felső tésztát, ami nem más, mint 3 tojásból készült piskóta, amelyhez a tojások fehérjét habbá verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzá adjuk a tojások sárgáját, és elkeverjük. Végül a masszához adjuk a lisztet és óvatosan belekeverjük. A mandula szeleteket egy serpenyőben megpirítjuk. A süteményünket 30 perc sülés után kivesszük a sütőből, a gyümölcsökre öntjük a piskótát, a piskóta tésztára szórjuk a pirított mandulát és visszatesszük a sütőbe a süteményt és további 15-20 perc alatt készre sütjük. Langyosan szeletelhetjük és porcukorral megszórva kínáljuk.

Nagymama mazsolás kuglófja

Következzen egy nagy klasszikus: a nagymama mazsolás kuglófja. Számomra ez a recept azért is kedves, mert valóban a mamámtól származik. Nagyon jól tudta készíteni, Ő mindig kakaósan, mazsolásan sütötte, én most csak mazsolával készítettem. Amikor megkérdezte, hogy mit süssön, én mindig ezt a kuglófot választottam. Nem tudom ki hogy van az ilyen formájú kuglófokkal, én amikor rájuk nézek, olyan mintha időutazáson vennék részt és egy múlt századi ("boldog békeidős") otthonba pottyannék, ahol éppen a délutáni teához, kávéhoz készülődnek és a friss mazsolás kuglóf illata járja át az ebédlőt....Aztán felébredek, de a kuglóf szerencsére valódi....A mamámnak két cserép kuglófsütője volt, így egyszerre mindig kettő kuglóf készült. Én csak egyet sütöttem, a forma pedig nem volt más, mint Esztertől és Pétertől kapott szilikon kuglófsütő forma, amely szintén kiállta a próbát.
Hozzávalók: 60 dkg liszt+ még amennyit felvesz a gyúrásnál, 17 dkg olaj (ez nagyjából 2 dl-nek felel meg), 2 db tojás, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 26 szem szacharin, 5 dkg élesztő, 1 csipet só, reszelt citromhéj, mazsola. Ha nem szilikon formában sütjük, olaj a sütőforma kiolajozásához.

Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a szacharinokat és hagyjuk, hogy elolvadjon, majd a tejbe morzsoljuk az élesztőt és elkeverjük és végül a liszthez öntjük. Ezt követően a tojásokat, az olajat, a sót és a reszelt citromhéjat is a liszthez adjuk, jól bedagasztjuk a tésztát, és kb. hagyjuk egy órát kelni.

Miután megkelt a tészta, átgyúrjuk és ekkor hozzá adjuk a mazsolát, amit előzőleg beáztathatunk rumba, de nem szükséges. A mazsolát beledolgozzuk a tésztába, vastag hurkát formázunk belőle és beletekerjük a kuglófsütőbe. Ezt követően ismét hagyjuk kelni a tésztát kb. 30-40 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Amikor megsült, hagyjuk, hogy kicsit hűljön a kuglófunk (kb. 15 perc), majd kifordítjuk a formából és porcukorral megszórva tálaljuk.

2009. június 21.

Marinált apró hal

Az apró hal (sprotni) már egy ideje várakozott a mélyhűtőben arra, hogy elkészítsem. Azt hiszem, az elkészítéstől az tarthatott vissza, hogy nem csípem, ha a hal szemez velem a tányéromban. A csomagoláson, ugyanis azt a tájékoztatást adták, hogy semmi más egyebet nem kell tennünk a kis halakkal, csak felengedni, lisztbe forgatni és forró olajban kisütni. Na már most, ezeknek a halaknak, mint minden rendes halnak, volt fejük és szemük....sőt belsejük is.....Igaz, hogy apró halakról volt szó, és tényleg úgy tartják, hogy azokat mindenestül meg lehet sütni, de én még is úgy döntöttem, hogy a fejeket és a belsőségeket eltávolítom (micsoda horror!:) Így már mindjárt más! Nekem így volt konyhakész, nekiláthattam az elkészítésnek. Most csak egy fél csomagból merészkedtem elkészíteni a marinált halat, de legközelebb bátran nekilátok az egész csomag elkészítésének. A sok vacilálás után, végül is elégedett voltam a marinált halacskákkal:)
Hozzávalók: Egy csomag fagyasztott apró hal (50 dkg), só, paprikás liszt, olaj a sütéshez. Az ecetes pácléhez: ecet (2-3 evőkanál), só, kevés cukor, víz,1-2 fej karikára vágott hagyma, 2-3 gerezd szeletelt fokhagyma, babérlevél, kis csokor kapor, szemes rózsa bors, vagy fekete bors, 1db szárított erős paprika.

Elkészítés: Az apró halak fejeit és belsőségeit eltávolítjuk (ezeknek már nem volt pikkelye). Szárazra töröljük, sózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk és forró olajban kisütjük. Az ecetes pácléhez az ecetet, sót, cukrot és a vizet egy kisebb lábosban elkeverjük, és felmelegítjük. Hozzá adjuk a borsot, babér levelet, a kaporszálakat, a karikára vágott hagymát, a szeletelt fokhagymát és néhány percig együtt főzzük, majd elzárjuk. A sült halakat egy tálba helyezzük és rámerjük az ecetes, hagymás, fűszeres levet. Miután lehűlt, lefedjük és 3-4 órát a hűtőben érleljük, ezután fogyaszthatjuk akár salátával, pirítóssal, szendvicsbe.

Hagymás-sajtos kosárkák

Remek szakácskönyvre tettem szert pénteken. Címe nemes egyszerűséggel csak ennyi: Sütés, alcímként annyi szerepel, hogy: Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre. A fordítás egy német kiadás alapján készült, a magyarországi kiadás egy pécsi kiadó gondozásában jelent meg, egy sorozat részeként. Külső megjelenése igen tetszetős, vízálló (illetve mosható) borítással van ellátva, a méretét tekintve, se nem túl nagy, se nem túl kicsi. És ami a lényeg, 160-170 körüli recept található benne, mindegyik színes képekkel illusztrálva, 255 oldalon keresztül. Ami még külön örvendetes, hogy az ára mindössze: 1999 Ft! Az nem is derült ki számomra, hogy ez akciós ár-e, vagy sem,de azt hiszem ez a rendes ára. A lényeg, hogy most már az enyém:) Az alábbi hagymás-sajtos kosárka ötlete is ebből a könyvből származik, bár variáltam a recepten. A tészta mennyiségén, az elkészítés módján és a tölteléken is. A végeredménnyel nagyon elégedett voltam. Anyukám úgy jellemezte, miután megkóstolta, hogy az ízek harmóniában vannak, egyik íz sem nyomja el a másikat.
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj (ne helyettesítsük margarinnal, akkor más jellegű tésztát kapunk) 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 2-3 evőkanál víz. A töltelékhez: 2 kisebb hagyma,1 szál zöldhagyma, 5 dkg margarin, 2-3 szelet bacon szalonna, 1 evőkanál krémsajt, 3-4 dkg trappista sajt, 5 dkg eidami sajt, 1 dl tejszín, 2 db tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A hagymákat felkarikázzuk és vajon üvegesre pároljuk, levesszük a tűzről és sózzuk, borsozzuk. A hagymához adjuk a krémsajtot, hogy elolvadjon. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt. Miután a hagyma kicsit hűlt, hozzáadjuk a tojásos keveréket, a kockára vágott trappista sajtot, a felcsíkozott szalonnát, a zúzott fokhagymát és a reszelt eidami sajtot. Jól elkeverjük, ha szükséges még sózzuk borsozzuk. A lehűlt tésztát kinyújtjuk, és 12 db, kb. 9-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A tésztakörökkel kibélelünk egy 12 darabos muffin sütőt. Így kis kosárka formákat kapunk, amiket előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15 percig elősütünk. (Légkeveréssel 160 fokon 10 percig sütjük.) Az elősütött kosárka formákat megtöltjük kanál segítségével a hagymás töltelékkel, majd folytatva a sütést készre sütjük a tölteléket. A kosárkák igen laktatóak, tudom ajánlani vendégváráshoz, sörözés, borozgatás mellé:), vagy akár előételnek is.

Szalonnaköntösben sült újkrumpli

Nyáron gyakran készítem az újkrumplinak ilyen módon sült változatát. Amikor kevés idő jut főzésre, vagy valamit gyorsan szeretnék készíteni, önálló ebédnek, vacsorának is alkalmas, zöldségekkel, salátával kínálva, de ugyanakkor hús mellé köretnek is kiváló.
Hozzávalók: Személyenként 8-10 db apró újkrumpli, bacon szalonna szeletek (egy szelet általában két kis krumplihoz elegendő), zöld fűszerek: rozmaring, bazsalikom, oregano; só, 2-3 evőkanál olíva olaj.

Elkészítés: Az újkrumplikat alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd a szalonna szeletekbe tekerjük úgy, hogy a szalonna és a krumpli közé teszünk a zöld fűszerek leveleiből, és fogpiszkálóval rögzítjük a szalonnát a krumplihoz. Egy serpenyőbe tesszük a szalonnaköntösbe bújtatott krumplikat, megsózzuk, rálocsoljuk az olíva olajat, kevés vizet öntünk rá és fedő alatt elkezdjük párolni, majd a végén megpirítjuk. Párolás közben pótoljuk a vizet, ha elfő, de még a krumplik nem puhultak meg. Kb. 15-20 perc alatt elkészül.

2009. június 20.

Cseresznyés linzertorta

Esztertől és Pétertől kaptam két szilikon sütőformát. Remek ajándék, mert még szilikon sütőformám nem volt. Az egyik formát a cseresznyés linzertorta sütésével avattam fel. Nagyon kedvelem az ilyen linzeres, béles jellegű süteményeket, tortákat az éppen beérő gyümölcsökkel megtöltve. A forma jelesre vizsgázott, nagyon elégedett voltam a szereplésével:)
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj (nem margarin:), 10 dkg cukor, 1 egész tojás, csipet só. A töltelékhez: 10 dkg darált dió (én most pekándiót használtam), 4 tojás, 5 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, kb. 40 dkg magvalt cseresznye. A tetejére kb. 5 dkg durvára vágott mandula pirítva, porcukor a szóráshoz.

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk és hidegre tesszük legalább fél óráig. Közben elkészítjük a tölteléket. A tojások fehérjét habbá verjük, a vajat habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával. A vajas keverékhez adjuk a darált diót, a magvalt lecsurgatott, cseresznyét, és végül a tojások felvert habját.
A tészta kb. 2/3-át vékony kerek, akkora lappá nyújtjuk, hogy egy 26 cm átmérőjű kerek sütőformát kibélelhessünk vele. A tésztát a formába nyomkodjuk, a lelógó részeket levágjuk. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük. Ha szilikon formát használunk, a formát tegyük egy lapos tepsire és úgy toljuk a sütőbe. (Én légkeveréssel sütöttem kb.10-13 percet, így nem púposodik fel a tészta annyira. Most sem alkalmaztam vaksütést.) Az elősütött tésztánkba öntjük a tölteléket és maradék tésztából csíkokat vágva, rácsot formázunk a tetejére, majd megszórjuk a pirított mandulával. A tortánkat 150-160 fokon addig sütjük, míg át nem sül, ez, kb. 40 perc. (Tűpróbával ellenőrizzük.) Az ilyen lágy belsejű tésztáknál általában légkeverést használok, így jobba átsül a töltelék. Miután elkészült, kb. fél ótát pihentetjük a formában, majd kiszedjük, porcukorral megszórjuk és szeletelhetjük, ha nem tudjuk kivárni míg a torta teljesen kihűl:)

2009. június 16.

Tonhalkrémes lepénykenyér szendvics

A lepénykenyér kiválóan alkalmas szendvicsek készítéséhez, mivel nem túl vastag, viszont elég széles ezért jól meg lehet pakolni és harapni sem nehéz. Úgy gondoltam, hogy ehhez a kenyérhez jól passzolna valamilyen halkrémes, hagymás, tojásos összeállítás.Íme a végeredmény:
Hozzávalók: Lepénykenyerek. A belevaló tonhalkrémhez: 1 doboz olajos tonhal, 2 teáskanál kapri bogyó, 2 teáskanál majonéz, bors, só ha szüksége, frissen facsart citromlé. Továbbá: sózott, citromlével csöpögtetett hagymakarikák, szendvicsenként 1 db főtt tojás felkarikázva, jégsaláta levelek, paradicsom karikák, majonéz.

Elkészítés: A tonhal krémhez az olajos halat villával összetörjük, hozzá adjuk a majonézt, a kapri bogyót, a borsot, a citromlevet és ha szükséges, sót. Jól elkeverjük. A lepénykenyérkéket félbe vágjuk, kevés majonézzel megkenjük az alsó kenyeret, ráfektetjük a jégsaláta leveleket, erre tesszük a tonhalkrémet, a krémre a főtt tojás karikákat, majd erre a hagyma karikákat és a paradicsomot rakjuk és beborítjuk a lepénykenyér felső részével. Ha túl nagynak találjuk a szendvicsünket, félbe is vághatjuk, így könnyebben lehet harapni.

Rozslisztes, zabpelyhes lepénykenyérkék

Szombaton kísérletezni volt kedvem és különben sem hagyott nyugodni ennek a kenyérkének az ötlete át és át járta a gondolataimat:) Gyorsan össze is kevertem a tésztát, kelesztettem, formáztam, ismét kelesztettem és megsütöttem. Egy kicsit szárazabb, de ugyanakkor puha kenyeret kaptam. Ez is volt a célom, én kedvelem az ilyen típusú kenyereket, nem telítenek annyira.
Hozzávalók: 15 dkg rozsliszt, 10 dkg zabpehely, 15 dkg búzaliszt, 2 és fél dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 1-2 evőkanál olíva olaj, só, 1 teáskanál cukor, pirított napraforgó mag kb. 4 evőkanálnyi.
Elkészítés: A liszteket és a zabpelyhet egy tálba tesszük. A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és a lisztes keverékhez adjuk a sóval és az olíva olajjal együtt. Jól összegyúrjuk és kelesztjük. (Ha gyúrás közben nagyon ragadna a tésztánk, adhatunk hozzá búzalisztet, ha szükséges kevés vizet.) A napraforgó magot egy serpenyőben megpirítjuk. Miután megkelt a tésztánk 6 kis bucira osztjuk, mindegyik buciba gyúrunk a pirított napraforgó magból, de hagyjunk a kenyérkék tetejére is. A bucikat négyzet alakú lepényekké formázzuk, egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe egymás mellé rakjuk, szórunk rá a pirított magból, kicsit bele is nyomkodjuk a tésztába majd megsütjük a lepénykenyérkéket 180 fokon.

Rántott töltött paprika

Rántott töltött paprikát is már régóta szerettem volna készíteni. Ma nekiláttam. Közepes méretű és vastagságú sárga paprikákat használtam. A töltelék rizses, sonkás, gombás, sajtos, tojásos, hagymás keverék megsütve. Legközelebb -mert lesz legközelebb azt hiszem - a sonkát és lehet a gombát is kihagyom, mert kicsit sok íz a sonka a rántott paprikához. (Nem gondoltam, hogy valaha a sonkára ilyet mondok - mert én még a tojásos nokedlire is teszek:). Sütésnél nem tudtam annyira figyelni, mert éppen jégeső zúdult Pécsre és attól féltem, hogy betöri az ablakaimat a dió nagyságú jég... Arra viszont rájöttem, hogy jobb lassú tűzön sütni, talán nem csúszik le annyira a prézli a paprikáról.
Hozzávalók: 6-8 db közepes méretű és vastagságú sárga paprika (tölteni való), 5-8 dkg rizs, 1-2 szál zöldhagyma, 5, dkg margarin, 8 dkg főtt sonka, 5 dkg erdei gomba, 5 dkg sajt, 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, liszt, zsemlemorzsa és tojás a panírozáshoz.

Elkészítés: A paprikákat és a gombát forró vízzel leforrázzuk. ( A paprika leforrázása azért kell, hogy kicsit puhább legyen.)A rizst megfőzzük. A felszeletelt zöldhagymát, a felkockázott sonkát és megmosott feldarabolt gombát a margarinon elkezdjük összesütni és néhány perc után hozzáadjuk a rizst és a fokhagymát, tovább sütjük. A tojásokat felverjük, fűszerezzük sóval, borssal hozzáadjuk a kockára vágott sajtot, ráöntjük a rizses keverékre és megsütjük mint a rántottát. A leforrázott paprikákat kicsumázzuk és megtöltjük a rizses, tojásos töltelékkel, majd panírozzuk lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában és felforrósított olajban, de inkább közepes lángon - kisütjük. Tálalhatjuk tartár mártással, zöldségekkel, salátával.

2009. június 15.

Lecsós tarja héjában sült roppantott krumplival

Vasárnap ebédre készítettem ezt a lecsós tarját, margarinon héjában párolt kis újkrumplikkal. A hozzávalókat külön készítettem el, de a húst és a lecsót a legvégén néhány percig együtt sütöttem.

Hozzávalók: A húshoz: 8-10 szelet tarja, amivel fűszerezzük: 4-5 gerezd fokhagyma, 1 db hagyma, só, frissen őrölt fekete bors, durvára tört rózsa bors, 1 evőkanál zsír. A lecsóhoz: 2-3 db hagyma, 10-15 db paprika, 3-4 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, kb. 10 dkg erdei gomba, (én fagyasztottat használtam) 1 evőkanál zsír, 5 dkg szalonna. A krumplihoz kb. fél kg tisztára mosott, héjas apró újkrumpli, 5-8 dkg margarin, só, kevés víz (kb. 1 dl).

Elkészítés:A hússzeleteket egyenként megsózzuk, enyhén kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetjük, őrlünk rá fekete borsot. Nagyobb szeletekre vágjuk a hagymát és a húsra szórjuk, majd a fokhagymát is a rászeleteljük és végül megszórjuk durvára zúzott rózsa borssal. Kevés vizet öntünk rá, alufóliával letakarjuk és 180-200 fokon készre sütjük. Amikor már megpuhult a hús, az alufóliát levesszük, hogy had piruljon. A hagymát nagyobb szeletekre vágjuk és a felcsíkozott szalonnával és a zsírral együtt elkezdjük sütni. Közben a paprikákat felszeleteljük és az üvegesre sült hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a felszeletelt fokhagymát. Fedő alatt kb. 10 percig főzzük a paprikát, így elég levet enged, nem kell hozzá víz. Közben a gombát leforrázzuk, átmossuk és hozzáadjuk a lecsónkhoz, végül a nagyobb kockákra vágott paradicsommal főzzük, illetve összesütjük a lecsót. Amikor a lecsó elkészült, hozzáadjuk a sült hús szeleteket és együtt sütjük néhány percig. Héjában, margarinon sült roppantott krumplival tálaljuk, amihez a megmosott, héjas újkrumplikat margarinnal, sóval és kevés vízzel feltesszük fedő alatt, közepes tűzön párolódni. Amikor a krumplik megpuhultak, hagyjuk a margarinban sülni. Tálaláskor a mutatóujjunkkal rányomva roppanthatunk rajta egyet, amitől megrepednek a krumlik. Így könnyebben megközelíthetőek:)

2009. június 14.

Zöldfűszeres zöld dinnye fagyi, mézzel és pörkölt dióval

Mivel ismét meleg napok köszöntöttek ránk, arra gondoltam jó lenne valamilyen gyümölcsös fagylaltot készíteni. A zöld dinnyére esett a választásom. Megkóstoltam, és úgy éreztem, hogy valamilyen aromás pikáns fűszerre vágyik ez a zöld dinnye. Először a dinnye húsát rozmaring levelekkel turmixoltam össze, de további fűszerek kívánkoztak még a dinnyéhez. Tettem hozzá görög bazsalikomot és citromfű levelet. Tálaláskor pörkölt diót és mézet adtam hozzá, ami igen jót tett a zöld dinnye fagyiban rejlő ízek érvényesülésének. Egy egészen különleges, hűsítő fagyi született ebből a szokványosnak nem mondható fűszerezésből.
Hozzávalók: 1 kisebb zöld dinnye, 1 dl tejszín, 1 dl natúr joghurt, 1 tojás, 2 dl víz, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, rozmaring levelek (kb. 6 db), 6-8 citromfű levél, egy kisebb ágacska görög bazsalikom, méz és pörkölt dió a tálaláshoz.

Elkészítés: A dinnye húsát a zöld fűszerekkel összeturmixoljuk, 2-3 citromfű levél kivételével. A tojás sárgáját a tejszínnel és a vaníliás cukorral gőz felett krémmé főzzük. 1 dl vizet felforralunk, hozzá adjuk a cukrot, miután elolvadt, adunk hozzá még 1 dl vizet. A cukros vizet a dinnyés turmixhoz öntjük. A joghurtot elkeverjük a főzött krémmel és hozzáadjuk a dinnyés keverékhez. A maradék citromfű leveleket felaprítjuk és belekeverjük a dinnyés masszába. Egy fedeles dobozba öntjük és 4-6 órát mélyhűtőben hűtjük, úgy hogy fél óránkét megkavarjuk a masszánkat. Az első kavaráskor belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
Miután lehűlt a fagylaltunk, kelyhekbe kanalazzuk, mézzel és pörkölt dióval tálaljuk. Egy egészen különleges és üdítő ízvilággal ismerkedhetünk meg.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails