2009. május 28.

Csokis mogyorós angolos keksz

Csokis,mogyorós, ropogós finomság! Úgy tudom, hogy ezt a keksz receptet - legalább is ebben a formában - volt kolléganőm, - Judit - Lilla lánya találta ki. Akkor, amikor elkértem a receptet talán még általános iskolás volt, vagy a középiskola elején járhatott. Ma már egyetemista...Nagyon jól kitalált recept! Nem is tudom, hogy ettem-e ehhez hasonló finom, illatos, ropogós házi kekszet. (A mennyiségen nem, csak a hozzávalókon annyiban változtattam, hogy vegyesen került bele néhány hozzávaló, valamint szerintem praktikus, ha a kekszeket két fólia között formázzuk, mert kissé ragad, és a kezünk melegétől olvad a tészta. ) A vendégségbe érkező gyerekeknek szeretnék ezzel a finomsággal kedveskedni. Remélem ízleni fog nekik!
Hozzávalók: 20 dkg vaj, vagy margarin (én vegyesen használtam), 18 dkg kristály cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 10 dkg durvára darált mogyoró (én mogyorót és mandulát használtam vegyesen), 20 dkg liszt, 2-2 és fél teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, kb. 5-8 dkg kissé összetördelt kukoricapehely (én mézes mogyorósat használtam) kb. 8 dkg felaprított tej- vagy étcsokoládé (én ezt is vegyesen használtam).
Elkészítés: A vajat, a cukrot, vaníliás cukrot és a tojást jól kikeverjük. A lisztet a sütőport, a fahéjat és a mogyorót összekeverjük és a vajas masszához adjuk, robotgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a darabolt csokit és a kissé összetördelt kukorica pelyhet és beledolgozzuk a tésztába. Ezt követően a tésztánkat frissen tartó fóliába csomagoljuk és kb. 30 percre a mélyhűtőbe tesszük. Annyira hűtsük a tésztánkat, hogy könnyen formázható legyen. Ekkor diónyi gombócokat formázunk belőle és két fólia között tenyerünkkel tallérokká nyomjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (ha légkeveréssel sütjük, elég 150 fok) és 10-13 perc alatt készre sütjük. Még melegen egy lapát segítségével leemeljük a sütőpapírról és úgy hűtjük, hogy ne érjenek egymáshoz. A viszonylag sok keksz ellenére elég gyorsan elkészül. Amíg a sütő melegszik, addig meg tudunk formázni egy tepsire való kekszet, amíg sül az első adag addig formázzuk a másodikat. Ebből a tésztamennyiségből három nagyobb tepsire való (kb. 60 db) keksz készül.

Kapros zöldbabfőzelék

Tudom, hogy semmi különös nincs egy zöldbabfőzelékben, de számomra újdonság, hogy kaporral készítettem. Egyik nap valakinél - már nem tudom kinél :( - láttam ezt a kapros megoldást. Nem is tudom, nekem ez eddig hogy nem jutott az eszembe? A lényeg, hogy ma kipróbáltam és nem csalódtam.
Hozzávalók: Két személyre 25 dkg friss, vagy mirelit zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál liszt, 3-4 evőkanál tejföl, vagy tejföl és joghurt vegyesen, 1 kis csokor kapor.

Elkészítés: A felaprított hagymát a zsíron üvegesre sütjük, hozzáadjuk a pirospaprikát, kavarunk rajta párat és lehúzzuk a lángról, nehogy keserű legyen a paprika Ezek után hozzáadjuk a felaprított zöldbabot, kicsit pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a babot. Ekkor hozzá adjuk a sót, borsot és a zúzott fokhagymát és addig főzzük, amíg a zöldbab meg nem puhul. Ekkor behabarjuk a liszt, egy kevés víz és a tejföl keverékével és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Összefőzzük és tálaljuk. (Amikor már kész én néha egy kevés ecetet is teszek hozzá, bár ez most elmaradt, mert a kapor és a joghurtos habarás - ma azt is tettem bele - adott egy kis savanykás ízt a főzeléknek.) Ehetjük magában, sült hússal, sült kolbásszal, tükörtojással stb. Én ma a sült kolbászt választottam:)

Sült paprika

Ma szabadságon vagyok:) és kilenc óráig már sok mindent elintéztem, ezért sült paprika volt a jutalom reggeli. A családunkban - szerintem - elég sokféle képen szoktuk a paprikát elkészíteni (pl: dinsztelt paprika, tejfölös paprika vagy más néven paprika főzelék, sült paprikasaláta, sült paprika, ecetes paprika saláta, meleg paprika saláta hagymával, fokhagymával stb.) A sült paprika a délszláv háború alatt lett népszerű a családban. Ekkor a harkányi házunkban hosszú-hosszú hónapokig laktak horvátok, szerbek és bosnyákok egyaránt. Elmondhatom róluk, hogy remekül főztek, gazdagodtunk is néhány jó recepttel. Ők készítették az alábbiakban leírt módon a sült paprikát. Azóta nálunk kedvenc nyári eledel. Reggelire, ebédre, vacsorára egyaránt finom. Mi tejföllel és puha fehér kenyérrel szoktuk enni, de van aki üt még rá néhány tojást,esetleg ad hozzá szalonnát és azzal süti össze.
Hozzávalók: 2-3 dkg vaj, vagy margarin és 2-4 db paprika személyenként. Továbbá só és tejföl.

Elkészítés: A paprikát -a képen látható módon, vagy tetszés szerint - felszeleteljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és addig sütjük a vajon, amíg a paprika héja el nem kezd ráncosodni, húzódni, esetleg kicsit barnulni. Sülés közben sózzuk ízlés szerint. Én úgy szeretem, ha nincs túlságosan megsütve a paprika, amikor kicsit még ropogós, de ugyanakkor puhább is. Az ilyen sült paprikának én a sárga és nem túl vastag, de nem is vékony húsú paprikát szeretem legjobban. A piros, vagy zöld színű paprikának már más íze van.
Sülés küzben a parikának rendkívül jó illata van, rögtön meghozza a kedvet a megkostolásához:)
Egy kisebb adag parika 5-8 perc alatt elkészül, egy nagyobb adagnál sem kell 15 percnél többet számítani. Amint kész, telföllel tálaljuk és máris ehetjük.

2009. május 26.

Cseresznyés habos lepény


A cseresznyés habos lepény, egy egyszerű gyors és nem utolsó sorban, nagyon finom sütemény. Sokféle gyümölccsel készíthető, én volt hogy ribizlivel készítettem, de finom lehet áfonyával, egressel, rebarbarával stb. Ezt a sütit ma készítettem munka után, kísérő volt az Eszter napi köszöntés mellé:)


Hozzávalók: A tésztához 3 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 3 evőkanál langyos víz, csipet só, 1csomag vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin, 5 evőkanál tej. A tészta tetejére 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, egy kisebb tál kimagozott cseresznye (kb. 50 dkg).


Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, hozzá adjuk a liszt és a sütőpor keverékét, az olvasztott vajat, a sót és a tejet. Jól összekeverjük. A tésztánkat egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Közben a cseresznyét kimagozhatjuk és a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A cseresznyét beleforgatjuk a habba, és ezt a habot kenjük a szinte már készre sült tésztánkra. A sütőt most 150 fokra állítjuk és tovább sütjük, vagyis inkább szárítjuk a habos süteményünk. Amikor kemény a teteje akkor kész a lepényünk. Kicsit hagyjuk hűlni, de már langyosan szeletelhetjük és ehetjük, mert így különösen jó íze van - az ekkor még - puhább tésztán csücsülő, felül kemény, belül lágy habsipkába ágyazódott cseresznyéknek:)

2009. május 25.

Palócleves

„Nem a palócföld a származási helye ennek a tüneményes eledelnek. Pesten termett, az Akadémia szomszédságában, a néhai való patriarkális István főherceg-szállodában…
1892-ben készült az első palócleves, a „nagy palóc” , Mikszáth Kálmán tiszteletére, aki szerette az életet a fehér asztal mellett, értette és megbecsülte a jó ételt-italt. Odajárogatott barátaival, írótársaival, kisfaludystákkal és másokkal az István főherceg nevezetes különszobájába.
Gundel János uram, a kedves, érdekes figurájú, remekbe szabott vendéglátó művész, kit borfiú korában az egykori Újvilág utcai Arany Sas-ban Napóleonnak becéztek a törzsvendégek (valóban az lett belőle: vendéglős-Napóleon), volt itt a gazda. Ő tervezte, ő is valósította meg az új ételt, a palóclevest, hogy örömöt szerezzen kedves vendégének, a történelmi nevezetességre emelt Mikszáth-asztal alapítójának. A vacsorán az ételekről, italokról folyt a diskurzus. Rá is szolgált erre az ételsor, benne első helyen a nyitány, a palócleves. Határozottan ünnepelték, s Mikszáth két tányérral evett belőle, ily módon szankcionálva a kedveskedő elnevezést.
A palóclevest az új nemzedék nem ismerte, s bizony jól tette Gundel János fia (Károly), hogy apja régi ünnepi szerzeményét egy új, ünnepies alkalommal újra napfényre vagy inkább villanylámpák alá hozta.....Pedig nincs a receptjében semmi furfangos, ördöngös mesterkedés.

Íme:úgy fogunk hozzá minta pörkölthöz.Széles és elég mély lábasban egy kanál zsírt forralunk, egy fej reszelt vöröshagymát pirítunk benne s megszórjuk egy kis kanálra való édes-nemes szegedi paprikával. Belevetünk egy kiló apró kockára vagdalt, húsra hízott, finom ürücombhúst (vagy még inkább lapockát) és megpörköljük egy kevés törött köménymaggal egyetemben. Erre az időpontra külön-külön edényben sós vízben (de ha tetszik csont, hús, vagy zöldséglében) félig puhára kell főnie 50 deka kicsiny kockára vágott jóféle burgonyának s ugyanannyi feldarabolt, szálkáitól óvatosan megtisztított zöldbabnak. Ezeket levükkel s egypár babérlevéllel együtt rázúdítjuk a pörkölthúsra, persze a levükből nem többet, mint annyit, hogy az új leves a rendes, jó gulyás sűrűségéhez legyen hasonlatos. Felforraljuk s ha a hússal egyetemben a többi tartozék is elegendőképpen megfőtt, két-három deci jó tartalmas, savómentes, édes tejfölt keverünk bele, hogy jelesnél jelesebb ízeinek és illatainak összhangját a tökéletesség tetőfokára emeljük. Ekkor aztán tálaljuk s kiosztjuk megértő barátaink között, akik közel állnak szívünkhöz.
UI. A minap főzettem idehaza palóclevest, birka híján marhahúsból. Így is jó volt, de ünnepélyesen megígérem, mihelyt birkahúsra akadok –még ha nem is származik húsra hízott ürüből-, visszatérek az eredeti recept parancsához.”
Az idézet Magyar Elek: Az Ínyesmester szakácskönyve című könyvből származik. Nagy kedvencem ez a könyv. Gondolom sokan ismerik, de akik még nem találkoztak az Ínyesmester írásaival, néhány ismertető mondattal szolgálok. A receptek böngészése közben érdekes írásokkal találkozhatunk, amely az ételek eredetével ismertet meg minket, valamint a szerző ifjúkori emlékeit felidézve - kortörténeti ismertetőt kapunk az 1900-as évek étkezési szokásairól, valamint tanácsokat a megfelelő alapanyagok beszerzésére és legfőbb ismertetőire. Különböző neves alkalmakra ételsor javaslatokat ajánl és jó tanácsokkal látja el olvasóit. Méltán nevezhetjük irodalmi szakácskönyvnek.
Magyar Elek jogász végzettségű volt, de újságíróként tevékenykedett. Ínyesmester név alatt rendszeresen jelentek meg konyhaművészeti írásai több korabeli lapban, 1928-tól a szerző 1947-ben bekövetkezett haláláig. Életében Az Ínyesmester szakácskönyve 1932-ben, Az Ínyesmester 1000 ezer új receptje 1935-ben jelent meg, az addig közzétett írásai gyűjteményeként.

Visszatérve a palócleveshez: először én palóc földön, Hollókőn ettem egy nyári vándortábor alkalmával és sokáig úgy gondoltam - egészen az Ínyesmester szakácskönyvének olvasásáig - hogy ez egy palóc étel.
Valahogy nyáron gyakrabban megkívánom és el is készítem. Most hétvégén is készült. Én annyiban készítem máshogy, hogy a végén apróra vágott kaporral szórom meg. Számomra kapor nélkül elképzelhetetlen. A mostani marha húsból készült, de gyakran készítem disznó húsból, szerintem abból is nagyon finom. Mivel a mai tejfölök nem olyna sűrűségüek mint amilyen az Ínyesmester, és Gundel János és fia Károly korában lehetett, ezért egy kis lisztet is teszek a tejfölhöz és azzal habarom be.

2009. május 23.

Citrom és narancs fagyi

A tegnapi embert próbáló melegben valami savanykás hűsítőre vágytam. Úgy gondoltam eljött az ideje a fagyi készítésnek.(Amióta Ancsikánál kitört a fagyi mánia, engem se hagyott nyugodni a fagyi készítés gondolata:) Tavaly nyáron barátnőm anyukájánál ettem házi citromfagyit, nekem nagyon ízlett. (Érdekes hogy változik az ember ízlése. Gyerekkoromban nem tartozott a kedvenceim közé, inkább az édesebb, tejesebb fagyikat kedveltem. Ez a citromfagyi savanykás és nem annyira tejes:) Az alaprecept Horvát Ilona szakácskönyvéből származik. Hát igen, néha fel kell lapozni a régi jól bevált, szakácskönyveinket....A narancs fagyi saját kreálmány. (A fagyik gép nélkül készültek.)
Hozzávalók: A citrom fagyihoz: 3 citrom kifacsart leve, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 4 dl víz, 1 dl tejszín, 1 dl natúr joghurt, 1 tojás felvert fehérje. A narancs fagyihoz: 2 narancs és 1 citrom kifacsart leve, 1 narancs reszelt héja, 2 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 2,5 dl víz, 1 dl tejszín, 1 dl natúr joghurt, 15 dkg cukor, 1 tojás felvert habja.
Elkészítés: A citrom fagyihoz a víz felét felmelegítjük és beletesszük a cukrot és hagyjukl, hogy elolvadjon majd hozzáöntjük a többi vizet. Ha elég hideg a cukros vízhez adjuk a citromok levét és a reszelt héjat. Elkeverjük és végül a citromos léhez öntjük a tejszínt és a joghurtot. Zárható dobozba öntjük és a fagyasztóba rakjuk. Fél óránként megkavarjuk. 4-5 órát fagyasztjuk. Az első keverésnél adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Ez kicsit lazítja a fagyinkat.
A narancs fagyihoz a vizet megmelegítjük, beletesszük a cukrot, hogy olvadjon el, majd hűtjük. A két tojás sárgáját, 1, 25 dl tejjel gőz felett összefőzzük és hűtjük. A kihűlt cukros vízhez adjuk a narancs és citromlevet és a narancs reszelt héját. A kihűlt tojásos krémhez keverjük a tejszínt és a joghurtot és az egészet a narancsos vizes keverékhez adjuk a mardék 0,5 dl tejjel együtt. Jól összekeverjük, dobozba öntjük, fagyasztjuk, fél óránként keverjük. Az első keveréskor adjuk hozzá a felvert tojáshabot. 4-5 óra múlva fogyaszthatjuk.

Töltött cukkini, töltött karalábé

Az egyik nap vacsorára készítettem töltött cukkinit és töltött karalábét kapormártással tálalva. Könnyű nyári étek. Nem bonyolítottam, ugyanazzal a töltelékkel töltöttem mindkét zöldséget. Nekem talán most a karalábé jobban ízlett, lehet az édeskés íze miatt. Mindkét töltött zöldséghez nagyon jól passzolt a kapormártás. Én is a kapor kedvelők táborához tartozok:)
Hozzávalók: 1 db közepes zsenge cukkini, 2 db karalábé, 25 dkg darált hús, 2-3 evőkanál olaj, 5 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 kávéskanál erős paprika krém, só, frissen őrölt bors. A kapormártáshoz 8 dkg margarin, 3 evőkanál liszt, 4-5 dl tej, só, cukor ízlés szerint, 1 csokor kapor apróra vágva, 2-3 evőkanál tejföl. (Ha van kész húslevesünk, a tej egy részét helyettesíthetjük vele.)
Elkészítés: A cukkini végeit levágjuk, majd keresztben és utána hosszában is félbe vágjuk. Kiskanállal kikaparjuk a belsejét - így kapunk négy kis cukkini csónakot:) (A kikapart cukkini darabokat felaprítjuk és majd a töltelékhez adjuk.)Ha nem túl biztonságosan áll a cukkini csónakunk, vágjunk neki talpat, úgy hogy az alsó részéből egy vékony szeletet levágunk. A karalábét hámozzuk meg, ha van fás része azt távolítsuk el. Vágjuk le a kalap részét - kb. a felső 1/3-nál - és az alsó részt vájjuk ki, úgy hogy jól meg tudjuk tölteni töltelékkel. A karalábét forró sós vízben megfőzzük, ne legyen túl puha, arra ügyeljünk. A cukkinit a karalábé feletti gőzben pároljuk. A rizst főzzük elő, a darálthúst az olajon elkezzdjük párolni. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a paprika krémet, só, borsot, a felaprított cukkini darabokat..Ha ragad egy kevés vizet adhatunk hozzá. Amikor a darálthús megpuhult és a levét elfőtte, levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a sajt egy részét és a tojást hozzákeverjük és megtöltjük a főtt, párolt zöldségeket. Kivajazott tűzálló tálban, 170 fokon készre sütjük. Amíg sülnek a töltött zöldségek elkészítjük a kapormártást. Az apróra vágott kapor 2/3 részét a margarinon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük a tej felével, jól elkeverjük és hozzáadjuk a másik felét, sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd hozzáadjuk a kapor maradék részét, forralunk rajta egyet és elzárjuk. Legvégül ízlés szerint tejfölt keverünk hozzá és tálaljuk a töltött zöldségekkel.(A megfőtt -kivájáskor keletkezett - karalábé darabkákat a kapormártáshoz adhatjuk.)

2009. május 18.

Házi készítésű gnocchi cukkinivel

Délután nem hagyott nyugodni az a gondolat, hogy gnocchit kéne készíteni. Egy kis itáliai ízes kalandozás:) Gyakran kapom magam azon, hogy valahol hátul az agyamban egy másik síkon ételreceptek születnek, miközben teljesen mással foglalatoskodok. Addig-addig járják át az agytekervényeimet, míg végül felül nem kerekednek és el kell őket készíteni:) Számomra édes e receptek győzedelmeskedése, hiszen nagyon szívesen töltöm az időt ételek készítésével. A főzéstől én megnyugszom...hát még a végeredményétől.....:)
Hozzávalók: 50 dkg főtt és összetört burgonya, 5 evőkanál liszt, só. A cukkinis mártáshoz: egy kisebb cukkini vékony csíkokra vágva vagy reszelve, 10 dkg főtt sonka, 2-3 szál zöldhagyma, 1gerezd fokhagyma zúzva, só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál olíva olaj, 2-3 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2-3 evőkanál mascarpone, vagy tejföl, vagy krémes túró. (Én most a krémes túróval készítettem, mivel nem használtam fel az egész dobozzal a sajttorta készítésekor.)
Elkészítés: A gnocchihoz a főtt, tört burgonyát, a sót és a lisztet összedolgozzuk, 2 cm átmérőjű rudakká sodorjuk és 3 cm-es darabokra vágjuk, villával becsíkozzuk és bő, sós forró vízben kifőzzük. Amikor készek, a víz felszínére jönnek a gnocchik. A cukkinis mártáshoz a feldarabolt zöldhagymát, a csíkokra vágott sonkát áthevítjük az olíva olajon, hozzáadjuk a felcsíkozott cukkinit és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és pároljuk, hogy a leve elfőjön. Reszelünk rá parmezán sajtot és rákanalazzuk a krémes túrót, keverünk rajta néhányat és levesszük a tűzről. Tálalhatjuk úgy is , hogy a mártásba keverjüka gnocchikat, tányérra halmozzuk és megszórjuk parmezán sajtal, vagy a sima gnocchikat rakjuk tányérra, rámerítjük a mártást és megszórjuk parmezánnal. Bármilyen mártással kínálhatjuk a gnocchit pl.: sajtossal, paradicsomossal, zöldségessel, húsossal, halassal, zöldfűszeressel stb...

2009. május 17.

Csokis koszorú

A csokis koszorút is hétvégére készítettem, mert úgy gondoltam, hogy az epres sajttorta gyorsan el fog fogyni és valami utánpótlás süteményre szükség lehet. Jól gondoltam:) A csokis koszorú egy nagyon egyszerű és gyors sütemény. Az alapja nem más mint egy olajos tészta (saját fejlesztés:), amit lehet bármilyen gyümölccsel, dióval megszórva, tepsiben is készíteni. Ekkor nem teszek bele kakaót.A kakaós változat is sokféleképpen készíthető, pl. nutella vagy lekvár pöttyökkel. Ilyen koszorú formájúra most készítettem először, bevált....
Hozzávalók: 4 db tojás, 2 dl olaj, 18 dkg cukor, 15 dkg liszt, 15 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 0,5 dl tej, 2 evőkanál kakaó, 1 kávéskanál fahéj. A belevaló: 5-8 dkg csokoládé ízlés szerinti, darabokra vágva, 4 db babapiskóta kisebb darabokra törve (világos pöttynek:). A rávaló: 10 dkg tortabevonó keserű csokoládé, 5 dkg fehér csokoládé. Kevés margarin a lyukas közepű tortaforma kikenéséhez.
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és az olajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, fahéjat és a kakaót. Jól összekeverjük és hozzáadjuk a tejet. Összekeverés után a kivajazott formába öntjük és belenyomkodjuk a csoki, és piskóta darabokat. 160 fokon légkeveréses sütőben kb. 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután megsült, kiszedjük a formából, hűtjük és bevonjuk vízgőz felett, vízzel felolvasztott tortabevonó csokoládéval és végül ráreszeljük a fehér csokoládét.

Epres (mascarponés) sajttorta

Eredetileg teljesen más tortát terveztem hétvégére, de még maradt a mascarponéből és így kínálkozott a sajttorta készítés lehetősége. Egyáltalán nem bántuk meg, hogy e mellet a torta mellet döntöttem. Megnéztem néhány receptet, de ismét a saját változatomat készítettem el.
Hozzávalók: 20 dkg vajas keksz, 14 db babapiskóta, 10 dkg olvasztott margarin, 1 evőkanál ribizli lekvár, 25 dkg mascarpone, 20 dkg krémes túró, 5 dkg olvasztott fehér csoki és 5 dkg fehér csoki a díszítéshez, 50 dkg eper, 10 dkg cukor, kevés vaníliás cukros tej.Kevés margarin a tortaforma kikenéséhez.
Elkészítés: A vajas kekszet és 10 db babapiskótát összetörünk és az olvasztott margarinnal és a lekvárral összegyúrjuk és a kivajazott (26 cm átmérőjű) tortaforma aljára egyenletesen elnyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük kb. fél órára. A megmosott, megszárított epret hosszában 4-6 darabra felszeleteljük. A mascarponét először a cukorral gépi habverővel jól összekeverjük, majd hozzá adjuk a krémes túrót és az olvasztott fehér csokit és ezekkel is jól elkeverjük. Miután a kekszes torta alapunk meghűlt, rárakjuk a tölteléket. A négy babapiskótát vaníliás cukros tejbe mártjuk és kisebb darabokra szelve ráhelyezzük a kekszes alapra, majd a piskótadarabok közé szórjuk az eper egy harmadát. A maradék epret összekeverjük a mascarponés krém felével és rásimítjuk az epres, piskótás rétegre és elegyengetjük, majd a maradék mascarponés krémet kenjük a tortánk tetejére, ezt is elsimítjuk és hűtjük. Másnap fehér csokoládét reszelünk rá és szeleteljük. Nagyon-nagyon finom, igazi nyári édesség, az eper ízlés szerinti gyümölccsel helyettesíthető. Szerintem a málna és a barack is nagyon jó lehet ebbe a tortába, az áfonyáról nem is beszélve:)

Burek brokkolival töltve

Régóta készültem már arra, hogy burekot készítsek. Egy kis balkáni ízes kalandozás.....:) Gabojszánál találkoztam a brokkolis gibanicával és annyira jó ötletnek találtam, hogy én is nekiláttam a magam brokkolis burekjének. (Erre felé inkább bureknek nevezik - nem gibanicának - legalább is én így hallottam:)
Hozzávalók: 1 csomag (8 lapos) réteslap. (A képen látható mennyiséget én ennyi réteslapból készítettem, igaz nem tördeltem össze és raktam a lapok közé csak rétegeztem.)Kb. 30 dkg brokkoli, 10 dkg csíkokra vágott főtt sonka, 10 dkg túró, 10 dkg feta sajt (én most dán fehér sajtot használtam a feta helyett)10 dkg reszelt sajt, 5-10 dkg olvasztott margarin. A besamelmártáshoz 6 dl tej, 3 evőkanál liszt, 5 dkg margarin, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, só, bors. Kevés margarin az edény kikenéséhez.
Elkészítés: A rózsáira szedett, megmosott brokkolit vízgőz felett puhára pároljuk. (Jobban szeretem párolni, mert így ízesebb a brokkoli.) A besamelmártáshoz a felmelegített margarinba beletesszük az apróra vágott fokhagymát, néhányat keverünk rajta, majd hozzá adjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük a tej felével, simára keverjük, hozzáadjuk a maradék tejet és sűrűre főzzük, sóval, borssal ízesítjük. A végén hozzákeverjük a két tojást és a tejfölt.
A sütőedényünket kikenjük margarinnal, beleteszünk egy réteslapot úgy, hogy az edény hosszanti oldalán kilógjon a lap, meglocsoljuk olvasztott margarinnal, majd a következő lap jön, csak most az edény másik hosszanti oldalán lógjon ki, vagyis az egymást követő lapok, mindig az ellentétes hosszanti oldalon lógjanak ki, mint az előző.Még lerakunk így 2 lapot, vagyis összesen négyet. A lapokra szórjuk a sonkacsíkok, a brokkoli, a túró, a feta egy harmadát és meglocsoljuk a besamelmártás egy harmadával. Ekkor a fent leírtak szerint a következő négy réteslapot rakjuk az edénybe, majd a fent leírtak szerint a töltelék újabb harmada következik. A kilógó réteslapokból sorban négyet ráhajtunk a töltelékre, közben locsoljuk olvasztott margarinnal. Erre jön a töltelék utolsó harmada és erre rászórjuk a sajtot, majd a maradék oldalt kilógó négy lapot ráhajtjuk a töltelékre és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. 180 fokra melegített sütőben pirosra sütjük, kb. 30 perc alatt. Hagyjuk kicsit hülni és utánna szeleteljük. Én nagyon elégedett voltam a végeredménnyel, akinek van kedve próbálja ki...

2009. május 14.

Epres kocka

Az epres kocka ismét egy gyermekkori íz. Anyu sokszor készítette, mert nagy kedvence volt a családnak. Gyakran megesett, hogy a gáztepsire való sütemény már készítése napján elfogyott. A képen látható epres kockát húsvétkor készítettem (hát igen, kicsit elmaradtam a receptek írásával...)de azt hiszem most egyre inkább aktuális, hiszen itt az eperszezon kezdete. Az én epres sütim nem lett olyan mint anyué...nem sikerült azt az ízt eltalálnom, de azért jó lett:)Az is igaz, hogy én úgy főztem a vanília krémet, anyu pedig pudingból főzte, de valahogy az a puding más ízű volt mint amit manapság lehet kapni. A most kapható vanília pudingoknak nem szeretem az ízét...
Hozzávalók: A piskótához: 10 tojás, 10 evőkanál liszt, 10 evőkanál cukor, 1 narancs reszelt héja. A krémhez: 8 tojás sárgája ( a maradék tojásfehérjéket lefagyasztom, jól jöhet akár eperhabhoz, vagy más habos süteményekhez, felengedés után ugyan úgy használható mint lefagyasztás előtt), 16 dkg finom kristálycukor, 5 dkg keményítő, 2 dkg liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 8 dl tej, 2 dkg vaj. A krém tetejére 50 dkg eper vékonyan felszeletelve. A tetejére zselatin és 2 dl habbá vert tejszín a díszítéshez.
Elkészítés: A piskótához felverjük a tojások fehérjét, hozzáadjuk a cukrot, majd a tojások sárgáját, elkeverjük és végül a liszttel finoman összekeverjük. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük a masszát és 190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük és hagyjuk kihűlni.
A krém ugyan az, mint a karamellkrémes kosárkáknál leírt alapkrém, az ott leírtak szerint készítjük el és még melegen rákenjük a piskótára és hagyjuk kihűlni.
Ezt követően a szeletelt epret rásorakoztatjuk a vaníliakrémre, a zselatint a csomagjára írtak szerint elkészítjük és amikor már kicsit hűlt és zselésedni kezd, rákanalazzuk az eperre. Másnap szeleteljük és tejszínhabbal díszítjük.

Rakott spárga sonkával

Mostanában számtalan spárgarecepttel találkozhatunk a gasztro blogokban. Ez rendjén is van, hiszen spárga szezon van. Az ihletet - spárgás étel készítéséhez - mégsem innét kaptam ,hanem Zsuzsa barátnőnktől. A május eleji hosszú hétvégén ünnepeltük a születésnapját és ő készített spárgát az ünnepi ebédhez. Nekem nagyon ízlett, így érthető is hogy nekiláttam a magam - egyáltalán nem bonyolult sápárgás ételének. Ezidáig valahogy elmaradt, hogy spárgából készítsek bármit is. Talán az lehet az oka, hogy jó néhány évvel ezelőtt volt egy sikertelen kísérletünk a spárgával (nagyon fás volt és rossz ízű). Akkor még közel sem volt ekkora választék és mennyiség spárgából, mint manapság.

Hozzávalók: 1 csokor (csomag) spárga (én most a zöldet választottam), 8-10 dkg főtt sonka, 2-3 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, 10-15 dkg reszelt sajt, kevés margarin, só, bors.

Elkészítés: A spárgákat a csúcsuk alatt kb. 1 cm-el lefelé meghámozzuk. A végeit levágjuk ( amit felhasználhatunk zöldségkrémleveshez - lásd majd később). Forró sós vízben roppanósra főzzük, lecsöpögtetjük, és margarinnal kikent tűzálló tálba egymásmellé sorkoztatjuk a spárgákat. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a sajt felét, sózzuk, borsozzuk. A sonkát felcsíkozzuk, rászórjuk a spárgára, erre kanalazzuk a tojásos keveréket, majd rászórjuk a maradék sajtot. 15-20 perc alatt 180 fokon készre sütjük.

Cukkinis zöldségtorta

Zöldségtorta sokféle zöldségből készíthető. A cukkinis zöldségtorta egy egyszerűbb, gyors változat. Fogyaszthatjuk főételként, pl. hideg kapormártással, vagy sült húsokhoz tálalhatjuk köretként, változatosabbá téve köretkínálatunkat. A nyári időszakban, amikor bővelkedünk a zöldségekben, gyakran készítem. Akkor minden zöldséget (hagyma, krumpli, sárgarépa, paprika, karalábé, petrezselyem zöldje stb.)nyersen teszek bele, amit előtte ledaráltam, vagy lereszeltem illetve felaprítottam. Most ennél az egyszerűbb változatnál a krumplit kicsit elődinszteltem, mivel a cukkininek nem olyan nagy a sülési ideje.
Hozzávalók: 1 db kisebb cukkini, 4-6 közepes krumpli, 10 dkg reszelt sajt, 2-3 tojás, 2 gerezd zúzott fokhagyma,2-3 evőkanál tejföl, 10 dkg margarin, só, bors,1 evőkanál liszt, zsemlemorzsa az edény szórásához (bár most én enyhén száraz kiflit használtam, amit vékony karikákra vágtam, és a sütőedény alját kiraktam vele, ez jól beszívta a tortánkban lévő nedvességet és könnyen szeletelhető és kiszedhető volt a zöldségtortánk.)
Elkészítés: A megtisztított krumplikat kb. fél cm-es csikokra vágjuk, vagy reszeljük (én reszeltem) és kb. 8 dkg felhevített margarinon kicsit átdinszteljük. (kb. 10 perc) Ha nagyon ragad kevés vizet adhatunk hozzá, de az párologjon el a végén. Ezt követően a megmosott cukkininket héjastól egy tálba reszeljük, hozzáreszeljük a sajtot, ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet, majd a dinsztelt krumplit, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. A maradék margarinnal egy kerek sütőformát kikenünk, megszórjuk zsemlemorzsával (vagy a fent leírt kiflis módszert is alkalmazhatjuk, nekem nagyon bevált:) és beleöntjök a zöldségtotra masszánkat, előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt készre sütjük és tálaljuk.

2009. május 13.

Baklava

Baklavát talán Görögországban ettem először. Nekem nagyon ízlett, még hazára is vásároltam....Idén januárban készítettem először (azóta már jó néhányszor nekiláttam, legutóbb az elmúlt hétvégén) Mindig izgalommal tölt el egy új étel, édesség elkészítésekor, hogy vajon mi fog a kezeim munkája alól kikerülni. Így volt ez a baklavánál is. Élveztem az elkészítését, és a végeredmény is tetszett. A családomnál nagy népszerűségnek örvend. Én nem készítem annyira édesen, mint az eredeti változat, bár így is elég édes....mi azért szeretjük:)Én így készítem:
Hozzávalók: 2 csomag réteslap (én 8 lapos csomagot szoktam használni), 30 dkg darált dió,vagy mogyoró, vagy mandula, vagy mindezek vegyesen (én leggyakrabban dióból készítem, de legutóbb 2 rész mogyoróból, 1 rész dióból készült)10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor,25 dkg olvasztott margarin. A sziruphoz: 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 narancs leve, 1 csapott teáskanál fahéj, 2 evőkanál méz, kb.1,5-2 dl víz.

Elkészítés:Egy nagy méretű tepsit (gáztepsit) olvasztott margarinnal kikenünk. A tepsibe terítünk egy réteslapot, amit megkenünk olvasztott margarinnal, erre jön a következő réteslap, amit szintén megkenünk olvasztott margarinnal és így járunk el minden egyes réteslappal. A hatodik réteslap után a cukrozott dió felét rászórjuk egyenletesen a réteslapra. Ezt követően öt db - olvasztott margarinnal egyenként megkent - réteslap következik, majd a diós töltelék maradék része, majd a maradék öt db - olvasztott margarinnal egyenként megkent - réteslap. Ezt követően a középső képen látható módon bevagdossuk a tésztánkat, de nem szeleteljük fel, hanem csak a tésztánk kb. 2/3-áig vagdossuk be. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Amíg a baklavánk sül, a szirup hozzávalóit összeöntjük és összefőzzük lassú tűzön. Miután a tésztánk megsült, hagyjuk hűlni. Amikor már langyos, vagy kihűlt rákanalazzuk a szirupot, úgy hogy minden háromszögre jusson és be tudjon csordogálni a résekbe. 4-5 óra pihenés után, vagy akár másnap a bevágások mentén felszeleteljük.

Tagliatelle zöld fűszeres mascarpone szósszal

Az olasz tészták közül a tagliatelle a kedvencem. Mivel tegnap Ágika barátnőmtől kaptam egy csokor saját termesztésű zöld fűszert, arra gondoltam, hogy elkészítem valahogy a kedvenc tésztámmal. A hűtőben pihent egy doboz felhasználásra váró mascarpone és némi sonka. Máris összeállt a ma esti gyors vacsora. Nekem nagyon ízlett. Akinek van kedve, próbálja ki a mascarpone ilyen módon történő felhasználását is.

Hozzávalók: 25 dkg tagliatelle, 1 csokor friss zöld fűszer (pl.:bazsalikom, petrezselyem, zsázsa... én ezeket használtam), 4-6 evőkanál mascarpone,10 dkg sonka,1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál olíva olaj.

Elkészítés: A tésztát forró, sós vízben kifőzzük. Amíg a tészta fő elkészítjük a mártást. A sonkát felcsíkozzuk, és olajon kicsit átmelgítjük. A zöld fűszereket felaprítjuk, a fokhagyma gerezdet felszeleteljük vékonyan és a fűszerekkel együtt a sonkához adjuk. Néhányt keverünk rajta, hogy az aromák fel tudjanak szabadulni és hozzáadjuk a mascarponét, sózzuk, borsozzuk. A lecsöpögtetett, kifőtt tésztát tányérra rakjuk és rákanalazzuk a zöld fűszeres mascarponés szószt.

2009. május 11.

Sós perec

Hálás köszönet Ancsikának a receptért és a jó tanácsokért - hidegebb éghajlatra küldés:) - (és Puccinak is akitől származik az alaprecept)! Pontosan olyan lett a perec amire számítottam! Azért leírom, hogy ne kelljen keresgélni. Ezen a recepten semmit sem változtattam, csak fél adagot készítettem, 50 dkg lisztből. Így is 2 gáztepsire való perec lett, kb.18-20 db.


Hozzávalók: A fél adaghoz 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1/2 evőkanál só, 0,7 dl olaj. A sós mázhoz: 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál só és annyi víz hogy sűrű palacsintatészta állagú keveréket kapjunk. A kenéshez 1 db tojás.
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat. A tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, a liszthez adjuk. Összegyúrjuk a tésztát, és hűtőbe tesszük néhány órára. (Én zacskóba tettem, és amikor már nagyon megkelt, visszanyomtam néhányszor. Ettől, hogy hidegen van a tészta jól lehet majd vele bánni, könnyen sodorható.)

Néhány óra elteltével kiveszük a hidegről a tésztát és kb 20X40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és a rövidebb oldala mentén kb. 1,5 cm vastagságú csíkokat vágunk és sodorjuk kb. 60 cm hosszúságú rudakká, és ezeket a rudacskákat formázzuk pereccé. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a pereceket, kicsit kelesztjük, megkenjük tojással és 190 fokra előmelegített sütőben sütjük. Amikor már majdnem megsült, bepöttyözzük a sós mázzal. A mázhoz a lisztet, a sót és annyi vizet keverünk össze, hogy sűrű palacsinta tészta állagú legyen. Ezt követően még néhány percig sütjük.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails